Mažorete – prevečkrat pozabljene in zapostavljene umetnice

Kočevske mažorete so ene uspešnejših v Sloveniji …

Mažorete. Marsikdo dobi ob tej besedi asociacijo na dekleta, ki zgolj spretno vrtijo in mečejo palico. Ampak mažorete so prave umetnice, obvladajo namreč še marsikaj več kot zgolj to, kar meni tudi Klavdija Križ Potisk, šefica kočevskih mažoret, nacionalna in mednarodna sodnica ter predsednica strokovnega odbora NBTA (National batton twirling asotiation). "Zdaj še vedno gledajo na mažorete kot na punčke, ki korakajo in vrtijo palico … Ampak to je zgrešeno, mažorete obvladajo še veliko več. Delamo razne koreografije, letos junija smo v Šeškovem domu v Kočevju uprizorili mažoretno plesno pravljico, ki je požela veliko navdušenje," razlaga strastna mažoretka, ki je članica skupine, ki šteje okoli 70 deklet, že vse od njenega začetka. "Začela sem zaradi cirkusa, ki sem ga kot 13-letna punčka gledala še na črno-beli televiziji. Takrat, leta 1983, se je na pobudo Slavka Rančigaja kot spremljevalna sekcija Kočevske godbe na pihala ustanovila mažoretna skupina. In pridružila sem se ji. Mažorete predstavljajo večji del mojega življenja, so moje življenje," se svojih začetkov spominja simpatična svetlolaska.

… za to je zaslužna tudi njihova šefica Klavdija Križ Potisk …
Toda o njihovem delovanju in uspehih, ki jih doživljajo tudi izven slovenskih meja, se izredno malo govori in piše. S tega vidika bi lahko rekli, da so kar malo zapostavljene, a zato nič manj aktivne in ustvarjalne. "Na začetku je bilo res samo korakanje in vrtenje ter metanje palic. Že leta 1996 je bila ustanovljena Zveza društev mažoretne in twirling tehnike Slovenije, katere soustanoviteljice so bile tudi kočevske mažorete. In začele smo s solo in skupinskimi točkami, dodajale razne plesne elemente … Že 14 let pa smo prisotne ne vseh državnih in mednarodnih tekmovanjih," navdušeno razlaga Klavdija, ki je nadvse ponosna na svoje punce in njihove uspehe. "Naša najboljša uspeha sta prvi mesti na evropskem prvenstvu leta 2003 v Angliji in leta 2007, ko je 11. evropsko prvenstvo mažoret NBTA-EU potekalo v Ribnici," ponosno pove šefica, ki si življenja brez mažoret skorajda ne more več predstavljati.
… ki dekleta pripravlja tudi na mednarodna tekmovanja, letos so bile v Švici …
Po 27 letih ji delo z otroki predstavlja še vedno velik izziv in zadovoljstvo. "Izziv, kako pri malem otroku vzpodbuditi, da začne ustvarjati, da začne proces iskanja samega sebe, da najde neko drugo dimenzijo v svojem življenju …," pojasnjuje svoje veselje do dela ustvarjalna energična Kočevka, ki je vzgojila že kar nekaj generacij mažoretk. Pred kočevskimi mažoretami je že 15. evropsko prvenstvo, ki se bo tokrat odvijalo v Angliji. "Pred leti so nam bila ta prvenstva velik izziv, da smo se preizkusile, koliko znamo, kje smo … Smo se tudi izjemno izkazale tako s solo točkami kot s skupinskimi. Zdaj pa pripravljanje ne prvenstva ni več prioriteta na treningih, ustvarjamo precej več za dušo … Na prvenstva gledamo bolj kot na izlet v tujino, na nagrado za treninge," pojasnjuje Klavdija, ki svoje znanje bogati tudi na seminarjih (Stik), ki jih organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnost, katerih bistvo je strokovno izpopolnjevanje pedagogov sodobnega plesa in ustvarjalnega giba. Ves čas aktivna mažoretka, ki vodi treninge ne samo v Kočevju, ampak tudi v Loškem Potoku, Sodražici in Velikih Laščah, je polna novih idej in načrtov za prihodnost. "Najprej mažoretna pravljica po knjižni predlogi … prepletanje plesa in teatra. Rada bi ustanovila plesno-gledališki zavod. Želim si, da bi imeli otroci tudi v našem mestu možnost izražanja skozi teater in ples. V to bi vključila pedagoge, torej plesne in gledališke strokovnjake. S tem bi dali tudi vsem tistim strokovnjakom, ki sicer bežijo iz Kočevja, razlog, da tu ostanejo, ostalim pa motiv, da pridejo in se nam pridružijo," je za konec svoje načrte za prihodnost razložila kreativna Kočevka.