Logaške mažorete stare okroglih štirideset let

Zapis o twirling klubu logaških mažoret, ki je ob koncu minulega leta praznoval 40. obletnico, je nastal takoj po njihovi praznični predstavi, a so mažorete skoraj mesec dni potrebovale, da so našle nekaj primernih fotografij za objavo. Štirideset let neprekinjenega aktivnega in uspešnega delovanja bo potrebno nadgraditi še s kakšno učno uro komunikacije z mediji in fotografi. Pred štiridesetimi leti so mažorete iz Logatca bile uradno registrirane kot prva mažoretna skupina takratne Jugoslavije. Retrospektivni pregled teh štiridesetih let, podatke in zgodovinske posnetke je zbrala njihova dolgoletna voditeljica, duša, srce  in gonilni utrip kluba Vera Tratnik. Na velikem video posnetku v Športni dvorani Logatec, kjer se je odvijala jubilejna proslava, so se nizali statistični podatki, beležili tekmovalni uspehi in se obujali spomini ob posredovanju zgodovinskih fotografij. Aktivnost logaških mažoret se je začela z letom 1972, ko je Ilija Markovič, glasbeni pedagog, postavil dekliški pevski zbor v Logatcu, organiziral skupino bobnark, pihalni orkester in 25 mažoret. V tem obdobju štiridesetih let je korakalo in vrtelo svoje palice 700 logaških mažoretk, ki so zaplesale v 500 koreografijah, na 1600 nastopih in na 60 tekmovanjih, in se v  vsem tem času urile na več kot 30.000 urah vadbe. Kovinske palice, kot jih danes poznamo, so se pojavile pozneje, najprej so mažoretke vihtele lesena vesla, potem  lesene in  plastične palice, da bi na koncu koncev zavihtele še kovinske. Pred uporabo kovinskih palic so obračale še zastavice, najprej v slovenskih, potem še v jugoslovanskih barvah, vrtele pa so tudi enobarvne – modre in rdeče zastave vse tja do leta 1985, ko je kovinska palica postala osnovni rekvizit logaških mažoretk. Pod vodstvom Ilije Markoviča so se kmalu po ustanovitvi napotili s tremi avtobusi na proslavo ob dnevu mladosti v Beograd, kjer je klub tudi nastopil. Ta veliki dogodek tistih dni je bil obeležen v časopisni objavi pod naslovom: Brhke Logatčanke korakajo … In se je šestnajst njihovih mažoretk udeležilo še poletnega festivala Sedmi kontinent v Šibeniku, in so tudi pozneje ostale zveste klubu. lija Markovič je leta 1976 skupino šestnajstih mažoret predal v vodenje Veri Tratnik, ki je bila tudi članica pevskega zbora. Tistikrat so klub  prevzeli štirje mladi in pogumni člani, še mladoletna Vera Tratnik in Lado Korenč, Janez Arhar in zdaj že pokojni Roman Leskovec pa  sta komaj prekoračila zrelostno mejo.

Na proslavi je nastopilo več kot 70 članov in članic.
Na jubilejni proslavi je zaplesalo več kot 70 otrok, mladenk, med njimi pa tudi še aktivne mamice; danes je v klub vpisanih 50 otrok in tekmovalk, ki so razporejene v šestih skupinah, vključno s predšolskimi otroci. Svečana otvoritev je pripadla dobro pripravljeni množični koreografiji Barbare Čuk. Tako kot nekoč na njihovem prvem zletu, so sedanje štiri generacije logaških mažoret strumno korakale v ritmu koračnice, se vrtele, poskakovale in tekoče prelivale po diagonalah, v vrstah, in kot dobro uigrani tim predstavile svoje veščine metanja in preprijemanja rdečih in modrih zastavic. Pogled na tako urejeno in razigrano množico mladih je bil prav prijeten.
Uvodna točka je pripadla koreografinji Barbari Čuk.
Nato so se zvrstili še najmlajši z ljubkim nastopom in s prvimi poskusi obvladovanja svojih malih twirling palic. Da se logaške mažorete intenzivno urijo v sodobnih plesnih prvinah, je bilo jasno ob nastopu trinajstih deklet, tekmovalk twirlinga, ki so se v ličnih plesnih kostumih in v zanimivih koreografskih formah gibale in svoj ples prepletale s poskoki in akrobatskimi elementi, obogatenimi z veščino metanja ter obračanja kovinskih palic, komora biti vsak trenutek vsaka od njih na točno določenem mestu, da bi lahko še pravočasno in atraktivno ujela met palice. 
Nastopili so tudi najmlajši.
Leta 2001 je bila v Sloveniji ustanovljena Mažoretna in twirling zveza Slovenije/MTZS, že od samega začetka pa je predsednica novo ustanovljene zveze Nada Skuk. Zveza ima včlanjenih 34 twirling klubov, od teh jih 10, med njimi so tudi mažorete iz Logatca, tekmuje ne le v twirling disciplinah, ampak tudi v tekmovalnih programih mažoretnih skupin. Strokovno podporo je mažoretnim klubom nudil tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti/JSKD RS, kajti  slovenske mažorete in njihovi revijski ter tekmovalni programi niso zanimali in tudi ne zanimajo podobnih športnih zvez. Takratna strokovna sodelavka JSKD RS za plesno dejavnost Neja Kos je pripomogla, da so se tovrstni klubi strokovno povezali z mednarodno mrežo twirlinga, in je našim mažoretnim ter twirling klubom odprla pot do plesnih programov in pedagogov. Prvi so bili prav v Logatcu, ki so na široko odprli vrata plesnemu izobraževanju svojih članic. Twirling športna veščina je kombinacija akrobatike, gimnastike in plesa v povezavi z artistično veščino obvladovanja twirling (twirl – obrat vrtenje) palice in se po športni zvrsti še najbolj približuje ritmični gimnastiki. Njihove tekmovalne zvrsti so: solo, solo z dvema palicama, dance twirl, artistic twirl, freestyle, par, skupine male/velike (team/group) in tekmovalci do 10 let. Lani so naše twirling tekmovalke izborile Sloveniji 7. mesto na svetovnem prvenstvu v Franciji. Tudi logaške mažorete in twirling tekmovalke nizajo uspehe na mednarodnih  tekmovanjih in dosegajo visoke uvrstitve.
Mažoretke se udejstvujejo tudi različnih tekmovanj – od državnih do svetovnih prvenstev.
  
Po uvodnem programu tega prazničnega večera je sledila še podelitev priznanj JSKD OI Logatec za dosežke in večletno delovanje  v Twirling klubu logaških mažoret, priznanja je izročila predsednica Nada Skuk. Za  pet let aktivnega delovanja v klubu je priznanje prejela Tina Gorkič, ki je na domačih in mednarodnih mažoretnih ter twirling tekmovanjih osvojila več prvih mest, je tudi klubska trenerka B skupine. Članica kluba je od leta 2007, na treninge pa se redno vozi iz Šempetra pri Novi Gorici. Priznanje za 10 let pa sta prejeli Neja Gombar in Tanja Merlak, prejemnici mnogih odličji za dosežena prva mesta in dobre uvrstitve tako doma kot na mednarodnih tekmovanjih. Za 15 let aktivnega dela in tekmovanj v klubu je priznanje prejela Kristina Ilić, ki je članica kluba od leta 1997 in je prejemnica več zlatih, srebrnih ter bronastih kolajn, bila je celo dvakrat evropska prvakinja in enkrat podprvakinja v solo disciplini mažoret, s skupino pa je osvojila še  3. mesto na Internacional CUP v Rimu, in je sodnica za Basic Strut (do 10 let) skupino.
Dvakratna evropska prvakinja Kristina Ilič je najbolj prepoznaven obraz logaških mažoret.
Za 20 let klubskega delovanja je priznanje izročeno  Nives Vargi, ki je v klubu začela kot bobnarka, nadaljevala pa kot mažoreta, ves ta čas je tudi nepogrešljiva organizatorka prireditev ter tekmovanj, ta večer pa je simpatično koordinirala in korektno napovedovala program proslave.  Za 25 let delovanja in več, torej najvišje možno priznanje, pa sta prejeli Barbara Čuk in Vera Tratnik. Barbara Čuk je že od otroških let članica kluba, na tekmovanjih je posegala po najvišjih odličjih, od leta 1997 pa deluje kot mentorica, koreografinja in trenerka, je tudi mednarodna sodnica, ta večer pa je bila zaslužna za dobre koreografske zasnove in izvedbe. Po podelitvi priznanj je še župan Logatca, Berto Menard, pozdravil vse prisotne, čestital nagrajenkam in v svojem govoru še posebej poudaril, da brez Vere Tratnik prav gotovo ne bi bilo vseh naštetih uspehov in ne tolikšne množičnosti, niti tako aktivnega udejstvovanja mažoret v Logatcu.
Prejemnice priznanj od leve proti desni Barbara Čuk, Nives Varga, Kristina Ilič, Neja Gombar, Tanja Merljak in Tina Gorkič.
Njihove tekmovalke nastopajo na mednarodnih tekmovanjih na Nizozemskem, Švedskem, Češkem …, prepotovale so praktično celo Evropo in tekmujejo tudi v Kanadi in Avstraliji. Kako jim to uspeva, je gotovo aktualno vprašanje ob danih jim pogojih. Treningi tečejo v Narodnem domu v Logatcu, ki  ima absolutno prenizek strop za višinske mete palic, zato tam vadijo le najmlajši, ostale skupine pa se trikrat tedensko vozijo v Horjul. Ob sobotah teče vadba še v šolski telovadnici, kjer strop tudi nima ravno prave višine, poleti pa pridejo v poštev še trate. Starši so tisti, ki največkrat sami financirajo vadbene potrebe in tekmovalne želje svojih otrok, klub pa v ta namen organizira dobrodelne prireditve, tako kot ob tej proslavi, ko je iztržek vstopnic bil namenjen Šolskemu skladu Ježek, in so se prodajale srečke ter reklamni izdelki kluba za sklad njihovih tekmovalk.
Uradnem jubilejnem vzdušju je sledil še prijeten praznični zaključek leta, plesna predstava Hrestač v izvedbi Twirling kluba Logatec. Koreografsko priredbo znanega baleta in izbrane odlomke na glasbo Čajkovskega je pripravil baletni plesalec SNG Opere in baleta Ljubljana Gregor Guštin. Da pa so se lahko baletni koraki uskladili s koreografijo metov in preprijemanj vrtljivih palic, so poskrbele trenerke  nastopajočih in njihova koreografinja Barbara Čuk.
Orientalke Tajda Buh, Kristina Ilič, Ajda Berzin in Tina Gorkič.
Baletna zgodba se začne v sanjskim svetu deklice Klare/ Neža Cigale, ko ji pravljično vzdušje pričarajo male plešoče vile in njihova Sladkorna princesa/Kristina Ilić. Ko pa odbije polnoč, se prikaže še Božiček, ki deklici Klari podari zanimiva darila. Vsako darilo Klaro popelje v namišljeno deželo in plesalke zaplešejo značilen ples. Popotovanje se začne v Španiji v korakih in sloki drži španskih plesov, nato sledi ples treh Kitajk – kitajski ples, v Rusiji pa se izkažejo klovni v plesu žongliranja z rdečimi žogicami. Nastopile so tudi plesalke Orienta, na plano so prišli še škratje ter skupina mladih Božičkov, in ker se pač vse dogaja v zimskem času, ni manjkal niti ples belih snežink. Božična zgodba se je zaključila z velikim finalom, kakor se pač v baletnih predstavah tudi spodobi. V plesu Španije in Orienta so se izkazale Tajda Buh, Kristina Ilić, Ajda Berzin, Tina Gorkič;  plesalke iz dežele Kitajske pa so bile Neja Plut, Sara Pečkaj, Tamara Antončič.
Res je bilo zadovoljstvo slediti jubilejnemu programu in lepo zasnovani Božični zgodbi logaških mažoret. Vsi nastopajoči skupaj z njihovimi  mentorji, trenerji in koreografi si gotovo zaslužijo pohvalo za domiseln in dobro izveden program, ki je ob koncu sprožil buren aplavz polne dvorane gledalcev in zadovoljnih staršev, na lica pa privabil srečne nasmehe.                                                       
 

View Gallery 9 Photos