Kva so to eni lublanski plesalci s plavalno kož’co med prsti

Žabe z Ljubljanskega barja.

Letošnji Javni nastop učencev plesnih pripravnic in oddelka za sodobni ples KGBL je pristal na prav "čuden" datum. Njihovi učitelji so si namreč izbrali dan, ki ga poimenujemo tudi dan šaljivcev in šaljivih dražljajev, tudi nagajivosti in neresnic – 1.april. Nastopajoči so zaplesali sproščeno, veselo in navihano, vendar pa so se zelo resno (nič prvoaprilsko) lotili predstavitve svojega mesta, bele Ljubljane, prestolnice  Slovenije. Lani smo skupaj z mladimi plesalci oddelka za sodobni ples KGBL spoznavali vesoljne razdalje in planetarne privlačnosti, ki so nam jih posredovali v svoji  plesni predstavi Eppur si muove … in vendar se vrti!  Letos pa so očitno pristali na trdih zemeljskih tleh in se usidrali v pristanu mesta Ljubljane. Plešoče ljubljanske razglednice so 1. aprila dopoldan in nato še zvečer zapolnile tako oder kot avditorij Linhartove dvorane CD in se v ozadju odra  prav lepo bočile na video projekcijah.

… Še mau Lublane.
Idejni projekt je pripravila Jana Kovač Valdés. Za realizacijo tega poučnega plesnega dogodka so poskrbele plesne mentorice in koreografinje: Jana Kovač Valdés, Sabina Schwenner in Sabina Selan. Za glasbeno montažo so bili odgovorni: Neven Smolčič, Uroš Potočnik in Kaja Lomovšek, korepetitor pa Žiga Brlek. Posebna pohvala pa gre za osmišljeno kostumsko obliko v stilu mladostnega plesnega trenda. Likovne kostumske kreacije, ki so poživljajoče krasile posamezne nastope, so bile delo Katje Rosa in mlade oblikovalke Enye Belak, nekoč tudi učenke baletne šole in sodobnega plesnega oddelka KGBL, lanske diplomantke SVŠGL Umetniške gimnazije Ljubljana za sodobni ples, ki je istočasno  končala tudi šolanje na Srednji šoli za oblikovanje in se letos že posveča študiju vizualnih komunikacij na Visoki šoli za dizajn.
… Mestni pisarji.
In še ena učenka plesnega oddelka za sodobni ples je s svojim prispevkom doprinesla k likovni podobi predstave, učenka 5. a razreda Petra Hlebš, ki je poskrbela za obliko projekcij in lično podobo gledališkega lista. Za fotografije, ki so se vrstile pred vsako napovedano točko in oznanjale kako ljubljansko znamenitost ter v objektiv zajele nasmejane trenutke mladih plesalcev,  pa sta poskrbele Jana Kovač Valdés in študentka Akademije za ples v Ljubljani Veronika Valdés (svoj čas tudi  gojenka KGBLin lanska diplomantka Umetniške plesne gimnazije), ki jo zadnje čase velikokrat srečujemo s fotografskim aparatom v rokah, ko skoncentrirano sledi kakemu plesnemu dogodku in tako odkriva še en svoj talent.
Naš Robbov vodnjak skozi objektiv Veronike Valdes.
Predstava se je začela z značilnim ljubljanskim "kva" in razglabljanjem o plavalni kožici med prsti pristnih Ljubljančanov, ki so zaljubljeni v svoje lepo mesto,  v svojo Ljubljano,  izvor imena pa povezujejo s pravopisom besede ljubljen a…!? Zatem se je plesno dogajanje preselilo na železniško postajo in na peron št. 4,  s slikovito  koreografijo Jane Kovač Valdés in gibalno podobo čakajoče četice 3. razreda ob  otroški zabavi in v nemirnem pričakovanju –  zamudi  vlaka. V gledališkem listu pa se  prebere tudi zgodovinski podatek, da je v Ljubljano pripeljala prva lokomotiva 16. septembra 1849 leta.
Plesno popotovanje po ljubljanskih znamenitostih je bilo sila poučno, saj se je predstavila kopica zgodovinskih podatkov, v katere se je resno poglobilo 170 mladih plesalcev,  jih proučevalo na vseh 6. razrednih stopnjah plesnega pouka in potem skupaj s plesnimi pripravnicami in seveda s svojimi učitelji spodbudno pretapljalo v koreografske oblike.
Mestni vrvež …
V igrivi koreografiji baletnih osnov je 2A pripravnica učiteljice in koreografinje Sabine Selan predstavila živahno poletno rajanje: Tivoli – otroški živ  žav.  Staro Ljubljano in njene mestne pisarje pa so simpatično in z vso resnostjo zaplesale njene deklice 3A pripravnice ter v natančnih gibih in pozah ponazorile pisanje z belimi ptičjimi peresi.
Otroci 3B pripravnice pod vodstvom Jane Kovač pa so raziskovali Ljubljansko barje, kjer med ogrožene vrste sodijo tudi zelena rega, urh, rjava in zelena žaba. Poskočne zelene in dolgokrake "žabe" so v prispodobi luči in video projekcije zaplavale po odru in nam približale svet barjanskih  žab, bilo pa jih je toliko, da ni kazalo, da so kakorkoli ogrožena vrsta ….
Janina pripravnica 2B se je napotila po nakupih na pokrito tržnico, tudi na Pogačarjev trg, in uprizorila gibalno skico barvite ponudbe ljubljanskih branjevk: Sobotni nakupi s Plečnikove tržnice. Predstavljeni otroški plesi so bili prav prisrčno igrivi in ljubki, povrh pa še prijetno doživetje za gledalce, sorodnike in seveda za starše.
Zaščitnik mesta Ljubljane je sv. Jurij. Zgodba o Juriju, ki je ubil zmaja, pa izhaja iz legende o grškem Jazonu (v prevodu Jurij) in Argonavtih, ki so z ladjo Argo od Črnega morja pripluli po Donavi in Savi vse do Ljubljanice. Po izročilu legende je na jezeru, ki se je razlegalo od Vrhnike do Ljubljane, Jazon ubil pošastnega zmaja … tistega, ki krasi grb Ljubljane in Zmajski most…
V Janini koreografiji Jazon in Argonavti je predstavljen bojni ples in ritem odločnih korakov učenk 1.r in seveda žalostni zmajski konec strašnega Zmaja/Brina Vadnjal 4.r.
Jazon in Argonavti …
Academia Philharmonicorum 2012 je naslov plesa učenk 2.r., ki so v gibalnem mediju in minimalizmu gibov Janine koreografije koncentrirale na temo današnje ljubljanske Filharmonije. Čar koncertov in bogato glasbeno življenje Ljubljane pa se je začelo prav z Academio Philharmoncorum davnega leta 1701.
Janin 4.r se ni ustrašil nočnih senc Plečnikovih Žal, ko se je v plesu temačnih senc podal v namišljeno popotovanje duš. Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih je naslov te Janine koreografije, v kateri so soustvarjale in plesale njene učenke in oživljale spomin na arhitekta Jožeta Plečnika, ki je  ljubljanskim Žalam namenil ime Vrt vseh svetih, pa kaj ko so se na koncu za ime pokopališča odločili mestni svetniki…
Plesalka in koreografinja Sabina Schwenner vodi na oddelku za sodobni ples KGBL plesni pouk v 4. B , 5.A, 5.B in 6.razredu. V njenih koreografijah smo podoživljali ljubljanski potres iz leta 1895, se vrinili v mestni vrvež na  Wolfovi, Čopovi in na Tromostovju arhitekta Plečnika, kjer je z igranjem na saksofon bogatila plesno zasnovo uličnih  kotičkov plesalka in glasbenica 6. razreda Vida Vatovec. Dekleta so zavalovala in zasnovala zgodbo o ljubljanski reki: Ljubljanica – reka sedmih izvirov. Pot Ljubljanice, kot so nas poučili v gledališkem listu, se začne pri prvem izviru pod Snežnikom kot Trbuhovica, potem pridrvijo še Obrh, Rak, Pivka, Unica in pri Močilniku pri Vrhniki združljivo zavalovijo kot izvir opevane ljubljanske reke.
… Še mau Lublane.
Ob zaključku in glasbi Miha Blažiča N´toko so se  plesalke zaključnega 6. razreda predale svetu zabave in današnjih ritmov ter zaplesale v zabavni Sabinini koreografiji: "Še mau Lublane". Tako smo ob koncu prireditve lahko še uživali v dobri gibčni izvedbi mladih plesalk in v skupinskem duhu sodobno zasnovanih koreografij Sabine Schwenner.
Foto: Sašo Štih

View Gallery 6 Photos