Kočevje bo plesalo z Rusalko

Maja (na sliki spodaj) in Tina sta se lotili pogumnega projekta, odprli sta privat plesno šolo.

V Kočevju, na videz precej zaspanem mestecu na jugu Slovenije, "ful" dogaja. In to zahvaljujoč strastni in zapriseženi večletni (zdaj že bivši) mažoretki Maji Smole, ki je skupaj z mlajšo kolegico Tino Begić, prav tako nekdanjo mažoretko, odprla plesno šolo oziroma plesni studio Rusalka. Ideja se je porodila že pred nekaj časa, ampak odločitev je padla v trenutku. "Tina je prišla k meni in rekla, da bo probala. Da je ples njeno življenje, saj se kot ekonomista, končuje namreč študij, nikakor ne vidi. Če je tako, ti odprem plesno šolo in začni delati, sem rekla. Podprla sem jo finančno in organizacijsko, čeprav so bile to – iskreno povedano – tudi moje sanje," pripoveduje Maja, ki je takoj stopila v akcijo in stvar izpeljala tako kot se šika. Punci tako rekoč štartata iz nule, saj v Kočevju plesne tradicije ni, vidita pa možnost, ker je med domačini interes. Zaenkrat so v osnovnošolski telovadnici, ampak v prihodnje načrtujeta nakup svojih prostorov. "Ker gre za privat šolo, ni možnosti za kakršnakoli občinska sredstva," pripomni Maja, ki pa se za registracijo društva ni odločila predvsem, "ker si vezan, ves čas delaš, da izpolnjuješ pogoje, če si samostojen, imaš proste roke," meni svobodoljubna temnolaska.

… kjer se bodo mladi urili v hip hopu pod taktirko Tine Begić …
"Zdaj poteka vpis, začnemo v oktobru. Z oglaševanjem smo že začeli. Odziv je super. Ljudje kličejo, sprašujejo. Imeli bomo hiphop – brez tega ne gre, to je zdaj "in" in moraš imeti, pa jazz balet in modern, za mame pa plesna rekreacija, te so tudi najbolj navdušene, in skupino za čisto male otroke," vzhičeno pripoveduje energična Kočevka, ki je upravičeno tudi zelo ponosna na ta pogumen podvig, saj je to je prva avtohtona plesna šola na tem koncu. "Iz Ljubljane so prihajali, ampak nekih konkretnih rezultatov ni bilo. Po mojem se jim ne splača zaradi cene. Edina zadeva, ki ima tradicijo, so mažorete, ki delujejo v Kočevju že 27 let. Tudi sama sem bila od vsega začetka pri njih. Mažorete so bile na začetku ustanovljene zgolj kot spremljevalna sekcija Kočevske godbe na pihala. Potem smo začeli dodajati elemente plesa. Leta 1996  je bila ustanovljena Zveza društev mažoretne in twirling tehnike Slovenije in kočevske mažorete so bile ene od ustanoviteljic. Začela so se državna in evropska tekmovanja, kjer so bile punce zelo uspešne. Vedno so prinesle kakšno medaljo. Njihova vidnejša uspeha sta prvi mesti na evropskem prvenstvu leta 2003 v Angliji in leta 2007, ko je 11. evropsko prvenstvo mažoret NBTA-EU potekalo v Ribnici," je pojasnila Maja, ki se svojih mažoretnih časov z veseljem spominja. V teh letih je postala tudi predsednica slovenske mažoretne zveze ter nacionalna in mednarodna sodnica.
… manjkala ne bosta niti jazz in modern …
Ampak od nekdaj si je želela več kot le vrteti palico in korakati. Zato so tudi pri mažoretah nastajale različne koreografije. "To bo samo plesna šola, nima nič skupnega z mažoretami, čeprav se nam jih je veliko, ki sva jih s Tino trenirali, pridružilo. Izhajava sicer iz mažoret, ampak se obe trudiva, da bi izpopolnili plesno znanje. Tina je že v preteklosti obiskovala plesne delavnice Nike Kljun, učila se je modern v plesnem studiu Intakt, individualno delala s profesionalnim baletnikom in našim sokrajanom Gregorjem Guštinom, trenutno se individualno uri pri Nataši Potočnik," razlaga šefica Rusalke, ki pa je ves čas tudi sama plesno aktivna. Saj se kljub natrpanemu urniku, dela namreč v oglaševalski agenciji Formitas v Ljubljani, kamor se vsakodnevno vozi iz Kočevja, dvakrat na teden odpravi v plesni studio Forma na Viču, kjer se pod taktirko Nataše Potočnik uri v jazzu. Pred tem je plesala še flamenko, ampak ji zdaj to časovno več ne znese "To je bilo za mojo dušo, kikla, pa čeveljčki … uf!" vzklikne Maja, ki se ji ob spominu na nepozabne užitke v Župančičevi jami zaiskrijo oči.
… na svoj račun bodo prišle tudi plesa željne mame …
Ampak pred njo so zdaj novi izzivi in že komaj čaka, da bo lahko zaplesala "na svojem", čeprav nekih visoko letečih ciljev še nima. "Tekmovanja – za začetek ne; plan je takšen, začnemo delati, se predstavimo, nastopamo … Meni je s Tino super delati predstave, ki temeljijo na plesu, niso pa samo ples. Na tekmovanjih pa bi težko konkurirali plesnim profesionalcem, ki jih je v Sloveniji veliko in dosegajo zavidljive rezultate tudi izven meja, čeprav se njihove dosežke premalo poudarja. Moraš biti res top," meni strastna plesalka. Za začetek bosta s Tino, ki bo glavna trenerka in hkrati koreografinja, delali sami, poleti, ko načrtujeta plesne delavnice, pa jima bosta na pomoč priskočila še Nataša Potočnik in mlad perspektiven plesalec, igralec ter pevec Luka Markus Štajer, ki študira v Londonu. Ima pa Maja tudi še druge plane za prihodnje leto, in sicer Tino poslati v New York na Broadway Dance Center, "kjer se ji bom pridružila tudi sama, ampak verjetno samo kot opazovalka," v smehu doda simpatična Kočevka.
Rusalka pa je svoj prvi javni krst že doživela na Slovenski popevki …
Rusalke pa so že doživele tudi prvi javni krst oziroma predstavitev. Na letošnji Slovenski popevki sta plesalki Tina Begić in Tanja Štajdohar spremljali debitantko Leo Likar, ki je bila edina s plesno spremljavo in je zasedla peto mesto. "Tina in Tanja sta naredili koreografijo. Odzivi so bili fajn," navdušeno pove šefica prve kočevske plesne šole.
… kjer sta debitantko Leo Likar spremljali plesalki Tina Begić in Tanja Štajdohar.
Upajmo, da bo Rusalki uspelo zbuditi Kočevce s plesom.

View Gallery 6 Photos