Kdo je kriv za slabo popularnost športnega plesa?

Tudi Zvezde plešejo pripomorejo k promociji plesa; na fotografiji Pipi Miani in Anna Mashchyts.

Športni direktor in trener PK Lukec Krško Dušan Vodlan je kljub operaciji kolena že spet v elementu in ponovnem zagonu. Vsi, ki so mislili, da ga bo začetna vnema po reformah Plesne zveze Slovenije zapustila, so se zmotili ali pa Dušana ne poznajo prav dobro. Pred vami je nov sklop razmišljanj, ki ga je tokrat poimenoval Za nadaljnji razvoj športnega plesa je nujna njegova popularizacija. Vabi vas, da se mu pridružite in s predlogi izboljšate delovanje Plesne zveze Slovenije v prihodnje, zato mu pišite na dusan@lukec.net

Dušan Vodlan se je zelo resno lotil predlogov za reforme Plesne zveze Slovenije.

ZA NADALJNJI RAZVOJ ŠPORTNEGA PLESA JE NUJNA NJEGOVA POPULARIZACIJA

"Moj pogled na pretekli in nadaljnji razvoj sojenja športnega plesa sem predstavil v prejšnjem razmišljanju. Tokrat želim izpostaviti drug vidik, v katerem se prav tako odražajo vse že navedene težave s sojenjem kot tudi ostala ohlapna pravila v PZS. Gre za vprašanje priljubljenosti  športnega plesa v širši javnosti in s tem vprašanje, kaj narediti, da bo športni ples postal bolj popularen in s tem pridobil na množičnosti.  Prepričan sem, da sta za trenutno slabo popularnost športnega plesa kriva tudi nekonsistentno sojenje ter nelojalna konkurenca znotraj PZS, oboje pa omogočajo preveč ohlapna pravila.
Ko govorim o nelojalni konkurenci, imam v mislih predvsem primere, ko predstavniki nekaterih klubov na nelojalen način prihajajo do potencialnih naročnikov plesnih storitev in v zaščiti lastnih interesov ne izbirajo sredstev. Pri tem na skrajen nekorekten način povzdigujejo svojo kakovost, obenem pa negirajo oziroma dobesedno blatijo dolgoletno strokovno in uspešno delo drugih. Popolnoma jasno je, da jih pri tem ne vodi želja po iskanju in vzgoji novih mladih posameznikov oziroma parov, ki bi se lahko razvili v uspešne tekmovalce, temveč predvsem zaslužek (konkreten primer: PK Bolero in Zoran Kljun kot očitno dosmrtni podpredsednik PZS z še nekaj sumljivimi in  tem tudi vsaj spornimi funkcijami znotraj nje, že več kot dvajset let na svojstven način ruši in onemogoča PK Lukec pri njegovem normalnem razvoju in napredku v Krškem in okolici. Prav gotovo je še nekaj podobnih primerov v Sloveniji).
Nelojalno je tudi delo ne dovolj izobraženih in nestrokovnih plesnih vaditeljev po šolah in klubih oziroma raznih društvih, kot tudi razni sp-ji, ki jim je prav tako prvi in edini cilj zaslužek. Ti vaditelji so svoje znanje največkrat pridobili v eni izmed slovenskih plesni šol. Za kaj več niso zainteresirani, saj je po njihovem mnenju to prevelik strošek in le izguba časa. In tako s svojim skromnim ali pa nikakršnim znanjem delajo veliko škodo slovenskemu plesu. Ob enem pa so ob delo in s tem ob generacije potencialnih plesalcev klubi, ki bi s selektivnim pristopom lahko odkrili nadarjene otroke za različne zvrsti plesa in jih usmerjali v športni ples. Ker so ti klubi s svojim strokovnim kadrom prav tako člani PZS, bi jih morala zveza na nek način zaščititi in oblikovati korekten seznam usposobljenih plesnih vaditeljev, učiteljev in trenerjev, ki bi imeli izključno pravico poučevati predvsem na osnovnih in srednjih šolah, saj je za otroka oziroma mladostnika s pedagoškega vidika izredno pomembno, kdo in na kakšen način mu predstavlja ples oziroma ga poučuje."

Dušan Vodlan