Kakovostni ples In, sodniška ekipa in Patricija Crnkovič pa Out

Patricija Crnkovič je Skrivnostno damo odplesala popolnoma vzneseno in bila dikvalificirana.

Poljski Mikolajki je bil zadnji slet plesalcev modernih tekmovalnih plesov v letošnjem letu. V jazzu in modernu so se borili za nove naslove svetovnih prvakov plesalci štirih kontinentov. Seveda ni manjkala niti slovenska tekmovalna zasedba, ki pa žal ni osvojila nobenega naslova najboljših na svetu. Še najbližje mu je bila Patricija Crnkovič med mladinskimi jazz solistkami, a so jo sodniki po nastopu diskvalificirali, ker je imela v koreografiji prepovedan akrobatski element. Patricija je koreografijo Skrivnostna dama odplesala vzneseno in pozabila na element, ki menda ne sodi v jazz kategorijo.

Slovenska ekipa na svetovnem prvenstvu na Poljskem.
Koreograf Patricijine točke Blaž Godec je bil seveda nad odločitvijo ogorčen, in precej razburjeno komentiral sodniško odločitev. “Če bi bila gdč . Patricija Crnkovič Američanka, se to ne bi zgodilo. V jazzu so bili rekviziti strogo prepovedani vsaj do mladinske tekme, a ko je kanadska plesalka na oder privlekla vse živo od miz, vaz, stolov, nihče ni nič rekel. Glavni sodnik je nato komentiral, da so se pravila spremenila. Več kot očitno je, da se konstantno prilagajajo Američanom in Kanadčanom. Večina sodnikov je iz "prve svetovne vojne", ki misli da je jazz še vedno jazz, ki se ga je plesalo leta 1985, skratka povozil jih je čas. Mimi Marčac Mirčeta in italijanski sodnik Giancarlo Tarrabela sta bila edina kompetentna sodnika, vsi ostali enostavno nimajo dovolj razširjenih dimenzij, so ujeti v nekem svojem okviru. Kljub temu smo osvojili kar nekaj medalj. Plus tekmovanja pa je bil Alex Wong, plesalec iz popularne oddaje So You Think You Can Dance, ki je imel na tekmi kar nekaj klasov, ki smo se jih udeležili in tudi z njim podebatirali ter po koncu tekme z njim tudi zažurali. Res je bilo wow!”
Koreograf Blaž Godec je prepričan, da je bila sodniška zasedba na tekmovanju za časom.
Slovenska sodnica Mimi Marčac Mirčeta pa je bila navdušena nad prikazanim plesom in dejstvom, da se je tekmovanje odvijalo kar v hotelu, kjer so prebivali plesalci. ”Svetovno prvenstvo v jazzu in modernu je postalo veliko in kvalitetno tekmovanje. Na njem so  nastopili plesalci štirih kontinentov, in to v popolni zasedbi. Gledali smo formacije Japonske, Kanade, USA, južne Afrike in Evrope. Kot sodnica in kot trenerka sem uživala v vrhunskem plesu. Edina slabost je, da še vedno iščemo definicijo in razliko med jazzom, moderenim in show dancem. Naši plesalci so sezono tekmovanj zaključili uspešno. Poleg tekmovanja pa jim je hotel, v katerem smo tekmovali, nudil še veliko zabave, saj se v njem nahajajo vodni park, drsališče, igralnica …”
Mimi Marčac Mirčeta je kot sodnica in trenerka videla predvsem veliko kakovostnega plesa.
Za naš portal pa je vse uvrstitve naših plesalcev sporočila Vesna Vučajnk iz Plesne zveze Slovenije. “Pionirske predstavnice so z jazz tekmovanjem zaključile kot prve. Solistka Neža Ribnikar (Društvo Plesalnica studia Bohinj) je zasedla 5. mesto, par Ana Ogrin in Neža Ribnikar (Društvo Plesalnica studia Bohinj) pa 4. mesto. Okronali so tudi novo mladinsko svetovno prvakinjo v jazzu. Skoraj bi to bila Patricija Crnkovič (PK Urška LJ), ki pa so jo na koncu žal diskvalificirali, ker je imela v koreografiji prepovedan akrobatski element. Vseeno je za veselje v slovenskem taboru poskrbela Maša Marinšek (PK Urška LJ), ki si je priplesala bron, s 5. mestom pa je uspeh naših reprezentantk dopolnila Barbara Krašovec (Društvo Kazina).
Sara Mlakar in Jure Gostinčar sta bila bronasta med članskimi jazz pari.
Jazz solist mladinec Luka Ostrež (PK Urška LJ) je osvojil 4. mesto. Mladinska jazz para pa sta si priplesala 8. mesto – Maruša Odar in Aleša Sodja (Društvo Plesalnica studia Bohinj) oz. 13. mesto – Alenka Krese in Tjaša Mencinger (Društvo Plesalnica studia Bohinj). Mladinska jazz formacija Jazzille (PK Urška LJ) je poskrbela za prvo medaljo na tem prvenstvu, in sicer si je z osvojenim srebrom priplesala naslov podprvakov. Slovenski reprezentanti so bili uspešni tudi v modernu. Solistka mladinka Maša Marinšek (PK Urška LJ) je za las zgrešila stopničke in zasedla 4. mesto, njena klubska kolegica Patricija Crnkovič pa je bila 8. Med članicami je za Slovenijo tekmovala le Sara Mlakar (Blejski plesni studio), ki je tekmovanje zaključila na 9. mestu. Slovenski članski plesalci moderna so se dvakrat posrebrili. Najprej si je 2. mesto priplesal solist Goran Kusić (Društvo Kazina), nato pa še mala skupina Kazina (Društvo Kazina).
Plesalec Goran Kusić je še vedno razpet med baletom, jazzom, sodobnim plesom; drugo mesto na svetu med članskimi solisti pa je vseeno balzam za njegovo umetniško dušo.
Z bronom sta uspeh dopolnila Sara Mlakar in Jure Gostinčar (Blejski plesni studio), ki sta tekmovala med članskimi pari. Članski jazz par v sestavi Sara Medja in Nastja Smukavec (Društvo Plesalnica studia Bohinj) se je moral zadovoljiti s 4. mestom. Prav tako je za las brez medalje ostala jazz članska mala skupina Iluzija (PK Urška LJ). Uspešnejša pa je bila mladinska mala skupina Kooza (PK Urška LJ), ki si je priplesala 3. mesto. Članska jazz formacija Love Symphony (PK Urška LJ) se je zgledovala po mlajših kolegih in si prav tako izborila naslov svetovnih podprvakov, plesalke pa se domov vračajo s srebrnimi medaljami. Uspešno so nastopale tudi jazz solistke članice. Lanskoletna prvakinja Tadeja Horvat (PK Urška LJ) je letos osvojila 4. mesto, Sara Medja (Društvo Plesalnica studia Bohinj) 7. mesto in Lana Vodnik (Društvo Kazina) 19. mesto.”
Maša Marinšek v svojem prepoznavnem elementu na svetovnem prvenstvu na Poljskem.
View Gallery 7 Photos