Javno zastavljeno vprašane: Kje pa ti živiš?

Nevarna pot na varno v izvedbi plesalcev sodobnega plesa 4. razreda (Foto: Petra Hlebš)

Pomlad je tu, med prvimi znanilci pa letni javni nastop učencev oddelka za sodobni ples in plesnih pripravnic/PPB, ki ga vodi prof. Jana Kovač Valdés, tudi poučuje ples do 4. razreda, višja dva, 5. in 6. razred, pa prof. Tanja Pavlič, ki na KGBL Ljubljana poučuje še baletno klasiko.  Otroška predstava z naslovom Kje pa ti živiš? je nastala po idejnem konceptu ter v režiji Jane Kovač Valdés, realizacija pa Jana K. Valdés in Tanja Pavlič. Javno zastavljeno vprašanje: "Kje pa ti živiš?" je v koreografskih domislicah posredovano v nedeljo zadnjega marčevskega dne, in to na matineji ob 11. uri, ko je sledil tudi ogled dogodka, potem pa še na večerni predstavi ob 18. uri, ko so bili sedeži, kot je že navada za njihov letni dogodek, na obeh predstavah povsem zasedeni. Naslov pa skovali iz neštetih vprašanj, ki si jih največkrat postavljamo, kot so obrazložili v gledališki knjižici, tudi na glas sprašujemo: kje živiš, smo sami v vesolju …? Ko se prebivalci našega zeleno-modrega planeta sprašujejo, kako in kje vse se živi na našem planetu, ali imajo vsi streho nad glavo …

Nič razen vetra in peska − sodobni ples 3. razred

In ko se resničnost in domišljija spletata ter zamisli kar padajo na plodna koreografska tla, potem se zgodi nenavadna, vendar zabavna, predvsem pa poučna otroška plesna predstava Kje pa ti živiš?

Malo M z Marsa

Tokrat so koreografske vijuge in plesne silnice poletele vse do peščenega ter vetrovnega planeta Mars, kjer živi Malo M, peščeni vihar pa to nenavadno bitje z zlato naglavno masko tudi nepričakovano odpihne daleč v vesolje, ko se je znašlo na neznanem peščenem kotičku Zemlje. 
Nevihtna poslikava zavlada ob slišnih zvokih Marsa (posnetki Nase), ki sežejo vse do odra Linhartove dvorane. Malo M (Gaja Petković, 2. r., (matineja), Julija Konstantinović Ornik, 3. r., (večerna predstava) pa se bori z nevihto, tudi ji kljubuje, ko zapleše na krilih vzgona, vse dokler ne prileti na trdna tla (mentorstvo J. Kovač Valdés). In ko tako pristane, najprej sliši neznane glasove. Takoj za tem pa s saharskimi viharji, imenovanimi samum, privihrajo še otroci, učenci 3. razreda sodobnega plesa (Urša Demšar, Eliza Gorenčič, Taša Kosi, Melina Kovačič, Lara Kračun, Pia Kristina Marc, Žak Neon, Sara Peterka, Hana Pirc, Zala Pirc, Kristina Pokorn, Eva Sojar Voglar, Elvira Tomac, Lina Tozon Amber, Anja Večerin, Vita Vinko), in so še sami peščeni oblaki, obdani s tenko prosojno tkanino, ki jih vrtinči naokrog, tudi premetava, ko skačejo, letijo po odru. In ko odkrijejo Malo M, še skupaj veselo zaplešejo v plesnem peščenem utripu na glasbo Armanda Amarja Nič, razen peska in vetra samum.

Zakriti ljudje

Na poti skozi puščavo Malo M sreča Tuarege, ki jih imenujejo modri možje, ker so obdani s tkanino indigo barve, ki jo povežejo okoli glave, da  ščitijo usta ter nos pred peščenim peskom, torej se sreča s tagelmusti, zakritimi ljudmi, v plesnem naslovu Zakriti ljudje, Kel Tagelmusti. Ko se na odru njih šest bori z gibkimi sunki rok in nog proti sili vetra, ki jih sicer dodobra premetava, vendar pa povsem stabilni zmagajo: Žan BobovnikUrban Žagar, Edi Šefic, Oskar Perše, Filip Goričanec, Tadej Rašić, Žak Neon. Jana K. V. je koreografijo posvetila fantovskemu timu od PP1B pa do 6. r., ko zaživijo njihovi razgibani ter prostorsko skokoviti trenutki premetavanja, odskokov, dvigov, tudi v podpori onim mlajšim, ko se sedem fantov  doživeto ter gibalno domiselno upira nevidni sili vetra v ritmih etno glasbe Tuaregov.

Mravljišče − plesna pripravnica 1B

Tri plesne pripravnice pa uprizorijo živa naselja malih, včasih prav nevidnih bivakov: ko strumno stopajo ter v vrstah topotajo delavne mravlje  (PP1B) iz bližnjega plesnega Mravljišča, v rokah pa vrtijo paličja, lahko so to vojščaki ali čuvaji njihovih skrbno varovanih bivališč, potem se na odru uzrejo še lačna usta mehkih puhastih gibov (PP2B), kjer mladi ptički že nestrpno čakajo na hrano staršev in se nemirno sukajo po svojem  bivališču, imenovanem Gnezdo, in se že sliši veselo brnenje prosojnih krilc, pridnih čebelic (PP3B), ki leteče poskakujejo ter brnijo v panju, Čebelnjaku, kjer se znajde še kak lenobni trot, tudi ga potisnejo iz varnega okolja ter bivaka blizu matice. Otroci vseh treh pripravnic so ljubko ter zavzeto oblikovali svoje gibke skupinske utripe, in to brez napak, ko se zahtevno razvrščajo po prostoru ter ubrano poplesujejo v skupinah nasmejanih lic in iskrivih oči, njihova zaplesana prisrčnost pa nadvse osvaja.

Čebelnjak − plesna pripravnica 3B

Tako kot smo vajeni, se tudi v letošnjem Javnem nastopu OE GŠ učencev oddelka za sodobni ples ter plesnih pripravnic pod vodstvom Jane Kovač Valdes estetsko niansirajo barvite kostumske zamisli, ki tokrat poslikajo mali živalski svet, svet narave ter človeških okolij, in to v dvanajstih izhodih ob 150 plesnih učencih v starosti od 6 do 14 let ter v kostumografiji Mojce Janželj Tomažič/Kontrastika, tudi ob pomoči pri izdelavi Renate Šoštar; za glasbeno montažo je poskrbela Jana Kovač V., zanimive ter pristne videoprojekcije pa prispevala Petra Hlebš, korepetitorja sta Barbara Sladič in Žiga Brlek.

Zgodbe iz Afrike − 1. razred

Malo M se na svojih zemeljskih poteh spoznava še s podnebnimi spremembami našega planeta, ko pa zapusti puščavske predele, se znajde na vročih afriških tleh. V živopisnih ritmih etno glasbe Zulu pa se spletejo tradicionalni afriški plesi, ko gibi ustvarjajo ritme in ritmi pospešujejo vročične plese v koreografiji Zgodba iz Afrike ter v kostumski barvitosti zebrastih vijug, ko v afriških ritmičnih presežkih veselo zaplešejo učenci 1. r.: Andrea Antić, Paulina Dragar, Tisa Drinovec, Ana Lu Hočevar, Lara Jakše, Lučka Jakše, Alina Jarh, Ava Kavčič, Ada Zarja Kupsch, Leonora Lobnik, Lucija Vita Nose, Lena Novak, Jona Zorina Ostan, Tara Raišić, Olja Rupar, Eva Savodnik, Lana Zgaga in Oskar Perše.

V ledenem objemu − sodobni ples 2. razred

Afriški plesni vročici pa že sledi plesna lahkotnost, ujeta v kostumsko belino severnih ledenih poljan, ki jih največkrat prekrivajo pajčolanaste meglice, v plesu pa prosojna ogrinjala, ki v svojem odsevu ujamejo še kak rdeči sončni zaton ali pa odsev ognjenih zubljev ogretega ognjišča. Ples se začne v zaokroženem igluju, ko led poka na prostranih ravninah, kjer žive narodi Eskimov, Inuitov, miroljubni ljudje mongolskega tipa, ki niso poznali ne besede vojna in ne laž (vse dokler jih ni dosegla t. i. civilizacija). V etno glasbi Inuitov pa spevno zavejejo svoj ples V ledenem objemu učenke 2. r.: Lejla Naomi Butala, Zoja Florjanc Lukan, Varja Gorogranc Vrhkar, India Kajzelj Stermecki, Brina Kolarič, Pija Kotar,  Ana Kozmus Trajkovski, Sofija Lapan, Ela Mežek, Mila Milenković, Maruša Petelin, Gaja Petković, Eva Pilej, Sara Sila, Sanja Skaza, Ana Li Švrljuga, Živa Zupančič in Petja Zoja Žabjek.
Na popotovanju po zemeljskih poteh različnih krajev ter običajev se dogaja tudi boleči vsakdan, ki so ga soustvarjali ter zaplesali učenci 4. r. in Jona Ostan, 1. r., v koreografiji Jane Kovač Valdés Nevarna pot na varno: Zara Barbarič, Zala Begič Lamut, Lina Ekart Babić, Mirjam Kotar, Ana Lu Lamut, Anka Novak, Jara Sofija Ostan, Julija Prešern, Neža Rogl, Ita Sieberer, Stela Sotler, Eva Srnel, Manca Šafarič, Oja Mineja ŠmidZara Turk Hvala, Sophie Zich Gorčan, Filip Goričanec. To je tudi zgodba deklice, ki spregovori o vojski, ki je streljala nanje, in so med njimi tudi drugačni, kot je dekletce z berglami, ki ji starejši prijatelji znajo ponuditi roko. Oblečeni so v živopisni vsakdan, so mladi naših dni, usklajeni v svojih sodobnih gibkih impulzih ter zahtevah kontaktnih plesnih kombinacij, ki ukažejo na njihov že usvojeni plesni dan, tudi varen ter veseli animacijski pristan ob glasbi Armanda Amarja in Rana Bagna. Višji razredi, peti in šesti, se v slikoviti koreografiji Tanje Pavlič docela kritično ozirajo, ko zaplešejo in soustvarjajo svoj velemestni vsakdan.

Velemesto − sodobni ples 5. razred

Peti razredi se na glasbo Philipa Glassa znajdejo v vrvežu samega New Yorka, ko jih ob njihovem plesnem nastopu Velemesto premetava na podzemni železnici, se tudi prerivajo, porivajo, hitijo, pa izolirajo ob svojih pametnih napravicah, in so kar vidno potrti v tej elektronski osami, kar ukažejo tudi njih gibi urbanih oblik ter modno ukrojena, vendar temačna oblačila. So v trendu časa, nikakor pa sproščenih ter veselih obrazov, kar v gibalnem izrazoslovju svojega usvojenega znanja izpostavijo: Aurora Maria Anžlovar, Manca Eržen, Tadeja Jeraša, Kaja Kucler, Ana Leskovar, Vita Logar, Rebeka Marinšek Počivavšek, Anastasia Prebil, Anastasija Premože, Zarja Savodnik, Zarja Smolič, Brina Katarina Šoštarič, Zala Tomažič in Naomi Uma Zorman.

Smetišče − sodobni ples 6. razred (Foto: Petra Hlebš)

In so pereče velemestne teme tudi smeti ali nezaželena smetišča, ki jih nemalo kje zasedajo tudi ljudje brez streh, tudi prihajajo ter brskajo po smeteh, da bi našli kaj za pod zob ali se pač topleje, po možnosti tudi primerneje oblekli ter obuli. Žal tudi tak svet najde Malo M na tej naši Zemlji, kar v svoji dovršeni plesni zasnovi zavzeto izpričujejo učenci 6. r., ko kar nazorno posegajo po oblačilih barvito nastlanega kupa, v ubrani koreografski zasnovi Smetišče, in ko letošnji javni nastop pečati njihova zadnja šolska generacija: Lana Bedenik, Dora Bolčina, Lana Kariž Meško, Zoja Mramor, Hana Peterka, Eva Pivk, Ana Ranđelović, Eva Sirotić, Nika Škodič, Zarja Žagar, Iza Marii Žgajnar Koprivec in Tadej Raišić.
V tej enourni poučni ter barvito zasnovani plesni tematiki o aktualnih težavah na naši zemlji, kar na svojem popotovanju podoživlja tudi Malo M, se njeno gostovanje na planetu Zemlja tudi zaključi v spremstvu prijateljic 3. r., in to na tisti puščavski točki, kjer se je začelo, ko svoje slovo zavejejo v pozdravni Odhod v koreografiji Jane Kovač Valdés na glasbo Jóhanna Jóhannssona.
Odziv gledalcev je bil pričakovano buren, saj so navzoči z navdušenjem sprejeli ter pozdravili ta prijeten in zahteven plesni dogodek, domiselno, tudi nadvse lepo pripravljeno ter zaplesano otroško predstavo Kje pa ti živiš?, ki da kar misliti. Ko se na koncu koncev že radovedno sprašuje, le s kako domislico zaplesane tematike nas v drugem šolskem letu znova privabijo, poučijo ali pač pokarajo, predvsem pa razveselijo na svojem učnem ter plesno razgibanem odru.    
Na zadnji strani gledališke knjižice pa že vabijo k sprejemnemu preizkusu za vpis v šolsko leto 2019/20 na Ižanski 12 v Ljubljani, za sodobni ples/balet: 24. 5. od 15. do 20. ure ter 25. 5. ob 9. uri in 22. 8. ob 16. uri samo še za prosta mesta. Vpis v plesne pripravnice pa bo 25. 5. ob 8. uri, in to izključno za starost od 6 do 8 let.

View Gallery 10 Photos