Huronsko veselje za Rusijo in razočaranje za Slovenijo

Please select a featured image for your post

Na svetovnem prvenstvu v latinskoameriških plesih, ki se je odvijalo v soboto, 7. novembra, v Mariboru sta slavila Alexei Silde in Anna Firstova, ki sta Rusiji priplesala prvi naslov najboljših na svetu. Že pred tekmovanjem sta veljala za enega od favoritov, po razglasitvi pa so med plesalci in plesnimi funkcionarji začele krožiti tudi neuradne informacije, da naj bi bil eden od sodnikov podkupljen z 10.000 evri, da Rusoma zagotovi zmago. Informacijo smo začeli seveda preverjati, a do zaključka redakcije še nismo dobili odgovora. Zanimivo je tudi to, da so na začetku prvenstva sodniki javno zaprisegli, da bodo sodili korektno in po svoji vesti. Alexei in Anna sta bila zmage vesela, saj pravita, da sta zanjo trdo garala: »Letos sva si vzela pet dni počitnic, vse preostale dni v letu sva samo trenirala. Odpovedala sva se vsemu, kar ni imelo povezave s plesom. Sedaj si bova vzela teden dni počitka.« Je pa Alexeijev ples zelo hudomušno opisal legenda slovenskega tekmovalnega plesa, trener in sodnik Franjo Kozar, ki pravi, da pleše v stilu »sleeping movement«, brez premikanja bokov z vzdignjenim nosom. Anna je bila tudi edina od finalistk, ki se na celotnem tekmovanju ni preoblekla. Vseh pet kol je plesala v črni obleki. »To je bil del taktike, saj sem vedela, da se bodo vse konkurentke preoblačile. Očitno je taktika uspela.«

V slovenskem taboru sta bila edina zadovoljna Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki sta pristala na petnajstem mestu in tako za deset mest izboljšala lansko uvrstitev. Sodniška ekipa je favorite za eno od kolajn, Jurija Batagelja in Jagodo Štrukelj postavila na četrto mesto, kar je pri Jagodi povzročilo skorajda popolni čustveni zlom. »Dala sva vse od sebe, plesala najbolje, kar znava in res ne veva, kaj lahko še izboljšava,« je dejal Jurij po tekmovanju. Jagoda je blestela v treh prelepih oblekah, a očitno ni bilo dovolj, da prepriča sodnike o višji uvrstitvi.

Tudi ženski del slovenskega para, ki pleše za Hrvaško, Tatjana Lahvinovič se je preoblekla trikrat. Po razglasitvi je vihravo odhitela v garderobo. Zoran Plohl, ki ga je domača mariborska publika podpirala z bučnimi aplavzi (tako glasno, da je Verena Šulek, ena od organizatork iz Plesne zveze Slovenije, prihrumela na tribuno in poskušala prepovedati glasno navijanje), ni bil zadovoljen z uvrstitvijo: »Plesala sva odlično. To so nama potrdili tudi vsi najini trenerji. Zagotovo bo prišel čas, da bova lahko pokazala, kdo je najboljši na svetu.«

Prvenstvo je zgledno organizirala Plesna zveza Slovenije, ki pa ne more ubežati svojemu amaterizmu. Dvorana v Ljudskem vrtu je bila premajhna za številne plesne navdušence, ki tovrstne prireditve le redko doživijo. Majhne in neurejene so bile tudi garderobe za plesalce, saj se je šestindevetdeset parov iz enainpetdesetih držav gnetlo v petih majhnih prostorih. Novinarji in snemalci pa smo tako ali tako že navajeni, da smo moteč element in prepuščeni lastni iznajdljivosti. Najbolj sta v vlogi gostitelja uživala predsednik Plesne zveze Slovenije Drago Šulek in njegova žena Verena. Še posebej slednja je tekala po dvorani sem in tja, obenem pa blaženo, skorajda zaljubljeno medela ob uradnem voditelju prvenstva Mariu Galuniču. Njuna plesna naveza traja že nekaj let, in sicer od takrat, ko je Mario ukradel skrajšano verzijo televizijske oddaje Zvezde plešejo, Verena pa je bila zadolžena za organizacijo plesnih parov. Drago je seveda lahko ob Mariu popolnoma miren, saj Maria ženske zanimajo samo s poslovnega vidika.

V šov programu tekmovanja so nastopili tudi atraktivni plesalci na invalidskih vozičkih, člani skupine Step and Roll, posebej pa je navdušila Svetlana Kukuškina s plesalcem na invalidskem vozičku Maxom Sedakovim. Vzporedno s svetovnim prvenstvom v latinskoameriških plesih, pa je potekal še Svetovni pokal v boogie woogieju, kjer pa Slovenci nimamo tekmovalnega para, zmaga pa je odšla v Francijo.

Nastopila sta tudi Tjaša Vulič in Luca Bussoletti , nesojena državna prvaka v kombinaciji. S šov točko standardnih plesov sta se dokončno poslovila od amaterske kategorije. Prestopila sta med profesionalce, a bosta kljub vsemu še vedno plesala pod slovensko zastavo.