Gibljive slike članov skupine EnKnapGroup

Avtorska  predstava glasbenika Omarja Ismaila in plesalca Tamása Tuze Gibljive slike, člana EnKnapGroup, se poigrava z gibom, glasbo, videom. Začne se s filmskih delom na zavesi odra, vanj v 3d maniri poseže plesalec na vrvi in v živo preseka z enoplastno filmsko podobo v prostor. Nizanje večmedijske zgodbe plesalca in klovna vzpostavlja sobivanje vseh medijev. Medtem ko klovn nosi truplo plesalca čez oder, na platnu plesalec plava v bazenu. Silhueti na platnu ga potem dobesedno tepeta, v živo se pred nami umika ali prilgaja udarcem. Skratka ne problematizira več medijske pristonosti, temveč poudarja prednosti, ki jih ponujajo za zgodbe, spojitve. 

Prizori in prepletanje seveda lahko sestavijo zgodbo, vsak zase jo lahko podoživi ali artikulira. Stališča do medijev in živega dogajanja ne podaja, temveč niza zgodbe, prizore, pomene znotraj posamičnih segmentov. Sama predstava ponuja možnosti, nikakor pa ne zakoliči enega samega poudarka. Pomembna je zgodba, ki prepleta možne sedanjosti, preteklosti, prihodnosti in vse verzije obeh protagonistov znotraj možnega. Samost in sobivanje. Realnega in možnega. Glasba, dramaturgija, prepletanje vsega zaziba v mehko, malo resignirano, predvsem pa v pravljično vzdušje.
Preigravanje različnih tehnologij, žanrov znotraj videa, glasbe, plesa resda ni novost v sodobnem prostoru. Problematiziranja se je mikroskopsko lotevala Mateja Bučar, računalniško, da ne rečem robotsko koreografijo je načenjal pred davnimi časi Matjaž Farič, dvojnike je nedavno poudarjala Snježana Premuš. Feng šus Jake Šimenca je bil radikalen: tehnologija brez žive prisotnosti. Za slednjo je Omar Ismalia napisal tudi glasbo. V glavnem so omejeni avtorji v projektih raziskovali, kako lahko telo lovi nekaj veliko bolj programiranega, pasti soočenja ali poudarke večplastno fizičnega, živega, prisotnega pred obličjem tehnologije. Slednja se seveda ne prilagaja, temveč s programiranjem zgolj določa, postavlja ovire ali možnosti, ki so za fizično nedosegljive. V tem pogledu Gibljive slike ne vnašajo novosti, temveč poudarjajo vzdušje, občutja vsakodnevnih prepletanj s pomočjo različnih medijev. Za prvenec lep siže možnosti, dovolj konsistetno zastavljen.