Celjanka Goga se ne da, že 35 let s plesnimi krili

Okrogli jubilej je PFC praznoval v celjskem gledališču.

Slavnostna prireditev ob 35. obletnici  plesnih kril Gordane Stefanovič ErjavecGoge in njenega Plesnega foruma Celje je stekla 29. maja v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Plesna pot teh 35 let je začela svojo gradnjo, ko je koreograf, režiser in danes pisatelj Damir Zlatar Frey prispel v Celje ter leta 1976 predstavil svoj prvi gledališko-gibalni projekt Negacija ognja in je Goga Stefanovič začela spletati svoja plesna krila v knežjem Celju. Štiri leta pozneje je Goga prevzela umetniško vodstvo skupine in leta 1980 obelodanila tudi ime Plesni Forum Celje; Damir Zlatar Frey pa se je napotil v Ljubljano svoji mednarodni umetniški karieri naproti.

Šefica PFC Gordana Stefanovič Erjavec je bila za svoje delo večkrat nagrajena.
Predstava 35 LET NA  KRILIH PLESA se začne na samem plesnem začetku, in to prav na vhodu v prostore Plesnega foruma z video projekcijo: Projekcija I – stop motion, animacija po idejni zasnovi Gee Erjavec in v montaži Petra Švajgerja. Petletna Iza Teršek pa v kratkem in ljubkem otroškem plesu simulira plesni začetek, prve otroške korake v slikovitih prostorih Plesnega forma: Plešem domišljijo.
Začetku je sledil pravi kolorit otroško igrivih in navihanih koreografij, ki obujajo  prijetne spomine na minule predstave. Dele plesnih uspešnic iz preteklih let je koreografinja Goga Stefanovič Erjavec obnovila s svojimi novimi učenci: Čarovnica Špela v spomin na uspešnico Rockereta 1989; Mesto šviga švaga in princeske  iz predstave Škrat Sanjavec ter še ples Sračje gnezdo iz iste predstave.
35 let na krilih plesa je bil prelet dogajanja v Plesnem Forumu Celje …
Najbolj prisrčni plesni deli "Goginih plešočih najstnic" pa so zaplesale Pike v spomin na uspešnico iz leta 2010 z naslovom Kateri letni čas je najlepši Letni časi, tudi odlomek slikovite pravljice Kralj Urban, ki je navdušila tako v Nemčiji kot v Indiji ob gostovanjih PFC. Ansambel PFC je prispel tudi na Kitajsko na mednarodni plesni festival v Macau z interaktivnim plesno glasbenim projektom Ionosfera 2. Segment  Ionosfere – Shine z vokalistko Zalo Hodnik pa so tokrat zaplesali: Ana Guček, Neja Dvornik, Špela Kajtner, Nik Rajšk, Nadja Škataro in Sabrina Železnik.
Tudi tiste malce zrelejše najstnice, skupina Frka, so zabavale v plesu Čenče in Skupaj, a vsaka po svoje … Že iz samih naslovov Goginih koreografij je moč razbrati, da v njih plešejo mladi v plesu, ki ga prepletajo v svojih igrah in animacijah, ter ki jasno odseva pristnost  njihovega časa in njihove interesne sfere. 
Nič manj zanimivo ni bilo znova slediti plesnemu utrinku predstave Horoskop (2007): Smo sami, je kdo med nami? v izvedbi za ta dogodek posebej zbrane skupine PFC v starosti od 19 do 23 let, torej tistih, ki tu in tam še občasno plešejo in so bili še nedavno aktivni plesalci, in se, kot kaže, še vedno radi zbirajo v prostorih PFC, če ne gre drugače, pa vsaj ob vikendih, ko se zaključijo njihove nove šolske oziroma študijske obveznosti: Maruša Černjul, Taja Čremožnik, Neja Dvornik, Gruša Erjavec, Hana Hees Pavlinc, Goran Kusić, Špela Kajtner, Lea Paperko, Eva Posedel, Maja Pukl, Iza Skok, Nadja Škataro, Sabrina Železnik.
Ne le ples Mavrične vile v koreografiji Gee Erjavec, ampak tudi barvitost kostumske domišljije je predstavi dala simpatično mavrično podobo; medtem ko se je ples Belina Giba povsem zlil z likovno kostumsko belino v izvedbi: Neje Dvornik, Gee Erjavec, Špele Kajtner, Nuše Pristovšek , Ize Skok, Nadje Škataro.
Sledile so tudi avtorske miniature v spomin na osvojena obličja na tekmovanjih mladih ustvarjalcev OPUS1 v organizaciji JSKD RS, kjer so že od samega začetka plesalci PFC aktivno sodelovali in osvajali s svojimi  plesnimi domislicami ne le člane komisije, ampak tudi gledalce, ki so jim velikokrat namenili svoj glas in svojo nagrado: Dvojna podoba/Tamara Macuh, Kaja Vajdetič 2010; Preveč/Tamara Macuh 2008; Klepetavi lasje/Kaja Vajdetič, Ana Cvelfar 2008; Trenutek v trenutku traja/Goran Kusič, Sabrina Železnik 2007.
Plesalec Goran Kusić ostaja zvest Plesnemu Forumu Celje.
Ob Gogi so vedno še njeni plesalci starejših generacij, ki so že zaplavali po profesionalnih vodah, in ena teh je Ana Štefanec (generacija prvih maturantk SVŠGL Umetniška gimnazije – sodobni ples) članica profesionalne plesne skupine EnKnapGroup, ki je ta večer zaplesala Tebi in vam (gotovo Gogi in vsem gledalcem); Anica Štefanec je virtuozna in čutna sodobna plesalka, ki prav blesti v siju odrskih luči, ki  je tudi tokrat navdušila v svojem plesu lahkotnih korakov in prostorske ornamentike.
Maja Kalafatić je duhovito spletala svoje plesne začetke v avtorskem plesu Sreča v nastajanju, ko je na oder postavila lonček in ga zalila z vodo, svojo humorno zastavljeno gibalno izpoved pa končala s cvetočo rožo (ki naj bi zrasla, medtem ko je ona plesala in v plesu uživala). Maja Kalafatić je že prepoznavno ime na profesionalni plesni sceni, saj se je po končani plesni akademiji SEAD v Salzburgu in vrnitvi  v Slovenijo že izkazala kot zanimiva ustvarjalka in plesalka.
Dvojčici Tina in Tanja Šentjurc sta se odzvali povabilu svoje učiteljice in zaplesali ples Midve v koreografiji G. Stefanovič E. Kot da bi se ustavil čas ter Tini in Nini znova sledimo v eni od mnogih Goginih koreografij, kajti tako kot nekoč sta tudi tokrat privabljali poglede s svojo  plesno estetiko.
Diplomantka akademije SEAD/Salzburg Aja Zupanc je svojem plesu gibalnih domislic oblikovala avtorski ples Furniture Quality.
Maturant SVGŠL Umetniške gimnazije, smer sodobni ples, Goran Kusić pa je zablestel v liriki beline in avtorskem plesu Sinonim, v objemu čutnega navdiha, plesa in glasbe.
Gea Erjavec je zaplesala skupaj z aktivno plesno skupino PFC (Špela Kajtner, Goran Kusić, Nik Rajšek, Iza Skok, Nadja Škataro) v plesnem kolažu in v svoji koreografiji BUGZZ, ter tudi zaplesala z Nikom Rajškom in se poigravala z ognjenimi plameni v avtorskem duetu Med nama …
V tem dvournem večernem kalejdoskopu plesnih kril (uspešnic) Plesnega foruma Celje in na novo oživelih plesnih spominov zadnjih deset let  nikakor ni mogel manjkati vsaj kratek utrinek lanskega avtorskega projekta izvirnih povezav glasbe in plesa Gordane Stefanovič Erjavec Infinity; uprizorili so tiste meditativne trenutke in plesne preplete sožitja, ki so nastajali ob terapevtskih zvokih vesoljnih gongov in v izvedbi Tjaše Cepuš ter v plesu Nik Rajška, Ize Skok in Nadje Škataro.
Pred koncem je stekla še projekcija videa Toneta Stojka v montaži Luka Benetića, zgodovinskih posnetkov iz leta 1984, kjer gledamo, kako Goga pleše z vetrom na peščeni obali na Nizozemskem. In da ne bi ostali le zgolj pri zgodovinski projekciji, je plesalka, pedagoginja in koreografinja Gordana Stefanovič Erjavec še enkrat zaplesala svojim gledalcem in plesalcem čutno in decentno,  in v teh zaplesanih utrinkih smo sledili plesalki Gogi mladostnega plesnega žara, zreli ženski s pogledom na prehojeno pot, ko pa so v zaključni sceni skupaj z njo zaplesali še njeni plesalci, je na odru žarela mati razprostrtih kril in širokega objema, ki zaobjema prepoln oder svojih plesalcev.
Gordana Stefanovič Erjavec še vedno giba kot za stavo.
Ne le da je uprizoritev 35 LET NA KRILIH PLESA izzvenela kot uglašen plesni koncert ob častitljivi obletnici PFC, ampak je ob tej priliki istočasno stekla tudi podelitev prvih/novih priznanj s strani Javnega sklada za kulturo Slovenije, namenjenih mladim plesalcem, ki aktivno in ustvarjalno plešejo že od svojega 10. leta starosti. Novo nagradno obličje značka Mete Vidmar, ki odseva tri stopnje žlahtnih kovin (zlato, srebrno, bronasto) je podelila Nina Meško, strokovna sodelavka za ples pri JSKD RS, na predlog Gordane Stefanovič Erjavec.
Za petnajst let aktivnega plesnega ustvarjanja od svojega desetega leta in zlato značko Mete Vidmar je prejela Gea Erjavec. Nosilci srebrne značke pa so plesalke PFC, ki plešejo že aktivnih deset let: Ana Zupanc, Nadja Škataro, Sabrina Železnik, Špela Kajtner, Neja Dvornik in Nuša Pristovšek. Prejemniki bronaste značke, ki aktivno plešejo najmanj pet let, so plesalci mlajše generacije PFC: Goran Kusić, Iza Skok, Ana Guček in Iva Posedel.
… (Foto: Rok Tržan)
Nosilec bronaste značke je ta večer postal tudi Trboveljčan Nik Rajšek, maturant SVŠGL Umetniške gimnazije sodobni ples in sošolec Gorana Kusića. Svoje štiriletno plesno šolanje je končal na izobraževalni stopnji Glasbene šole Trbovlje, kjer se je tudi  pripravljal na preizkus in sprejem na Umetniško gimnazijo, smer sodobni ples, nekako ob koncu prvega letnika pa je dobil povabilo s strani Gordane Stefanovič Erjavec, da se priključi plesalcem PFC, in kot je Goga ob tej priložnosti dejala, je tudi s svojimi plesnimi dispozicijami doprinesel h kvalitetni ravni  projektov PFC. Nik ob vsaki možni priliki nastopa tudi za mesto Trbovlje in na povabilo Glasbene šole Trbovlje, ker pa teh priložnosti ni ravno veliko in tudi ne prostorov za plesno umetniško nadgradnjo v Trbovljah, je vsekakor bilo povabilo v PFC za njega nov izziv in nova priložnost za njegov  lastni plesni  razvoj. To jesen pa ga  plesna pot že popelje v Amsterdam na plesno akademijo, kjer je nedavno opravil potrebni preizkus in bil eden redkih, če ne edini, sprejet iz naše plesne dežele na sončni strani Alp.

 

View Gallery 11 Photos