Čarovnik z voza

Večer so razdelili na dva dela, v prvem delu in ob začetnem povabilu na ples so se nizale skupinske kombinacije lepih plesnih linij in ritma,  pogledi in pristni nasmehi na veselih obrazih pa so še dodatno popestrili to zabavno plesno vzdušje prijateljske topline, v drugem delu je stekla plesna pravljica Čarovnik z voza. Koreografije so pripravili: Andrej Novotny, Klemen Pirman, Anja Tegelj, Ines Golobič, Mihaela Wabra  Kucler in Gregor Kunstelj. V prvem delu so plesali v parih, v paru je bil(-a) vedno plesalec(-ka) na invalidskem vozičku, ki je neslišno tekel in se obračal v ritmu, ob njem pa plesni partner, plesalec(-ka) brez vozička. Plesali so: Ana Razboršek, Ines Golobič, Klemen Pirman, Manuel Wango, Teuta Imeri, Anja Krštinc, Anja Tegelj, Gregor Kunstelj, Jernej Kolbl, Matej Grubič, Mojca Škrbec, Nina Wabra Jakič, Sara Novak, Selvija Imeri, Tina Cerk in Vesna Rom.

Kratke koreografije niso bile preproste, plesalci na vozičkih so morali obvladati manualne spretnosti, da so se vozički gibali v ritmu in se pravi čas ter v pravem trenutku srečali v plesni pozi s svojimi partnerji, ki pa so se, tako kot pri vseh plesih v parih, morali zliti z ritmom skupinske  koreografije in s svojimi soplesalci na vozičkih tudi po potrebi pravočasno reagirati, če bi se pri kolesju kaj zataknilo, da se ne bi izgubilo skladje plesnih linij. Koreografije so tekle lahkotno, uigrano in predstavile skupine plesalcev, ki se medsebojno čutijo ter so usklajeni tako v ritmu kot v plesni kombinatoriki, predvsem pa so se predstavili kot plesna skupina, ki vidno uživa v plesu. Plesni vrhunec je uprizorila skupina petih parov v ritmu argentinskega tanga, ob strani je pristni argentinski tango zaplesal še objet plesni par.
V ozadju so tekle videoslike jesenskih motivov, izbira glasbe in efektno oblikovanje luči je bil doprinos Andreja Novotnya in Klemena Pirmana, ki sta nudila tudi vso potrebno pomoč pri scenariju skupaj s Teuto Imeri in Anjo Tegelj. Pestro in barvito kostumografijo sta pripravili Anja Tergal in Selvija Imeri. Ob koncu prvega plesnega dela in prijateljevanja, ko je v svoji plesni eleganci Klemen Pirman kar lebdel po odru, je dogajanje nenadoma prekinila nevihta, ko je zadonelo, oder sta zaobjela tema in vrtinec, ki je štiri plesalce zavihtel v svet sanj in srečanja s čarovnikom z voza (Manuel Wango). Tema, gozd in strah so nenadoma odvzeli veselje do plesa Klemenu Pirmanu, ki se je nato ves čas jokajoč opotekal, zavrli plesno strast Ines Golobič in zapeljivost Ane Razboršek ter odvzeli ritem Teuti Imeri. Scenografijo so pripravili: Ines Golobič in Nina Wabra Jakič. 
Plesna pravljica je potem tekla po poteh iskanj čarovnika z voza, ki bi štirim plesnim nesrečnikom lahko povrnil izgubljeno veselje do plesa. Potovali so in iskali po deželah jazza, salse, tanga in jiva, kjer so srečevali prebivalce–plesalce, ki so še vedno uživali v plesu in seveda tudi na veliko plesali. Vsaka pravljica ima svoj konec in poduk, tudi spoznanje, ki je štiri popotnike pripeljalo do soplesalca – čarovnika z voza, in so lahko ponovno veselo zaplesali ob svojih prijateljih. Dvorana Stare elektrarne Elektro Ljubljana je bila prepolna, obiskovalci na vozičkih so se morali razvrstiti ob sedežih in zasesti tudi del odra, kajti kot vemo, naše gledališke dvorane niso prilagojene za številnejši obisk ljubiteljev gledališč in kulturnih prireditev na vozičkih. Verjetno se bo o tem moralo v bodoče še bolj intenzivno razmišljati in prepotrebno ukrepati. Plesalci Plesnega kluba Zebra, tudi prvega slovenskega plesnega kluba na vozičkih, tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih v kategorijah solo in duet, kjer lahko v duetu plešeta plesalca na vozičkih ali pa eden z in drugi brez vozička. Tekmovanja potekajo v štirih kategorijah: junior, debitanti, amaterji in select/selecija, v standardnih in južnoameriških plesih ter v  jazzu.
… (Foto: Gal Jakič)
Ob koncu letošnjega junija so trije plesalci Matej Grubič, Ana Razgoršek in Nina Wabra Jakič priplesali domov tri zlate in eno srebrno medaljo v kategoriji amaterjev ter v disciplini duetov z mednarodnega tekmovanj Grand Prix, ki je potekalo v Veliki Britaniji v Manchestru, kjer je nastopilo 13 držav, med njimi tudi Slovenija, in se predstavilo čez tristo plesalcev. Intenzivni treningi, ki so pripeljali do takega uspeha, so potekali pod vodstvom trenerjev Klemena Pirmana in Andreja Novotnyja. Na britanskem otoku je bil to tretji Grand Prix plesa na vozičkih, medtem ko tovrstna tekmovanja potekajo na Nizozemskem že 28 let, in so naši tekmovalci tudi tam in že poprej dosegali vidne rezultate. Petra Škofic je bila med prvimi, ne smemo pozabiti Katjo Bucik iz Vipave, ki je začela z organizirano obliko vadbe in plesa na vozičkih, in se je njenem povabilu odzval še Klemen Pirman.
Plesni klub Zebra načrtuje tudi velik plesni met, ko bo 8. decembra v sodelovanju s Plesno šolo Bolero organiziral drugo državno tekmovanje
v latinskoameriških in standardnih plesih na vozičkih.