BeFunky. Energetski ´boom´ sijoče mladosti in generacijskega plesnega žara iz Komna!

BeFunky v akciji na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma (foto: Matej Čebulec)

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma Ljubljana je 22. januarja gostovala plesna predstava Plesnega društva BeFunky Komen: Krog življenja – naš pogled, dvorana pa zasedena do zadnjega kotička.

Plesno društvo BeFunky vodi mentorica in koreografinja Mateja Terčon Knap, želela je svoje plesalce, tudi delo društva predstaviti širši slovenski javnosti, in to, kar si je zaželela, je bilo tega večera tudi izpolnjeno. Doma jih dobro poznajo, so aktivni in združujejo 180 plesalcev od 3. pa do 85. leta starosti. Društvo je locirano v vasici Klanec pri Komnu, ki ima 43 prebivalcev, tudi njihovi plesalci so v večini Kraševci, sicer prihajajo še z goriškega konca in iz zamejstva.

Mateja Terčon Knap v plesnem elementu v Cankarjevem domu

Mateja Terčon Knap je pri osemnajstih kot tekmovalka hip-hopa želela stopiti na svojo pot in je nastalo PD By Funky Komen, kjer se je urilo, tudi posegalo po rezultatih na tekmovalni hip-hop sceni. Prišel je čas, ko se je zasitila tekmovanj, tudi se spraševala, zakaj še več tekmovanj v tem tekmovalnem svetu, želela pa nekaj povsem drugega; predvsem sproščenosti, plesnega navdušenja, energije, srčnosti, generacijskega prepletanja in prijateljevanja. Ko je odločitev dozorela, se je tudi oddaljila od plesnih tekmovanj. In se je teh nekaj zadnjih let začela njihova nova plesna zgodba, ki je sčasoma pripeljala do medgeneracijske plesne predstave Krog življenja – naš pogled, in kot pravi: “Sledilo je prehodno obdobje, ko sem začela odkrivati drugačno srečo, drugačno delovanje, Vse skupaj je iz dneva v dan postajalo bolj pristno. Bolj srčno in iskreno.” Ni želela graditi le plesne šole, temveč družino, kjer se plesalci počutijo sprejeti, slišani in se lahko izražajo.

Tega nedeljskega popoldneva je na odru Linhartove dvorane zavladal generacijski energetski ´boom´ sijoče mladosti in generacijskega plesnega žara, tudi se zvrstilo kar štirinajst plesnih kompozicij. Vsaka skupina je na oder prihajala z najmanj 20 nastopajočimi, ki so na odru zaplesali v popolni urejenosti, ne glede na to, kako so se obračali, med seboj menjavali ali se premikali, vseskozi so se iskrila dinamična sosledja uigranih skupin, ki jim energije za ples nikakor ne primanjkuje.


Ob osvetlitvi odra in pred prvo skupino plesalcev se je zaslišal prijeten glas ´v offu´, ki pripoveduje o soncu, ljubezni, sreči, življenju, tistih dveh korakih naprej in treh nazaj, o vztrajnosti, ki popelje naprej, tudi pouči: “Nihče drug na svetu ne more biti takšen, kot si ti. Ustvari krog in uživaj svoje sanje, življenje …” Glas je vedno znova odzvanjal ob vsaki menjavi na odru, v predstavi tudi prijetno prepletal zven slišnih besed z živo gibalno energijo; ko se telo giblje in se sočasno bistri um.

Kot prvi so se na odru predstavili njihovi pionirji, najprej prva polovica le-teh, nato še druga, v tretje pa še enkrat vsi skupaj zaplesali v koreografiji dinamičnih sosledij. Oblečeni v črne plesne drese podaljšanih belih rokavov, ki s svojo belino v brzicah gibanja in prelivu odrske svetlobe dodajo plesu še vizualni efekt belih strelic. Strelice so se ob njihovi gibalni hitrosti in ritmu glasbe kar na vse strani efektno iskrile; noge pa usidrane v tla, v beli obutvi in širokih stabilnih pozicij so lahkotno ter visoko poskakovale. Z njimi in ob njih se vse giblje, tako ozračje kot navdušenje v avditoriju, ples pa zaključi v krogu množične energije, je njihov popoln krog.

Druge na vrsti so bile By Funky upokojenke, ko je na začetku na oder vstopila tista najpogumnejša, ki privabi še preostale. Lahko samo gledaš in se sprašuješ, kako jim je uspelo, da zavejejo gibke energetske naboje, plešejo, se obračajo, očitno v sebi nosijo sila živo energijo, ki jo znajo tudi zaživeti navzven, in je bil to še en popoln skupinski izhod.
Njim so sledile mame in dame, ženska skupina do 54 let, tudi izpostavile gibke energetske naboje in nič manj navdušile s svojim nastopom. Ob vsakem zaključku se znova zaokrožil krog, novi krog energije, sreče in prijateljstva.

Mladostna skupina že veščih plesalcev, Mladina, kot jo poimenujejo, je svoje gibe sproti razvijala, kot so hip-hop poskoki, vrtenja in druge akrobatske vrline v sozvočju z glasbo; in če se kaj ravno ne posreči, je vendarle bil pogumen ter zanimiv preizkus, vreden prispevek k skupinski raziskovalni izkušnji, vsekakor pa navdušil prisotne.

Na novo je očaral nastop najmlajših, skupina Vrtec 3–5 let. Ko so tudi oni energično sekali zrak, tako mali kar poskakovali, pa še kako odločno, tudi v celotni izvedbi bili popolno eno. Enaki energetski presežki so se ponovili še v dveh grupacijah šolske plesne skupine 6–8 let. V tej prvi programski polovici so skupine zaplesale daljše koreografske sklope. Nato se vrstile v krajših plesnih izvedbah in med seboj menjavale ter mešale vse skupine, tudi vidno zabavale ob odmevni glasbi.

(foto: Matej Čebulec)

Predstava se je zaključila z novim prihodom upokojenk, po njihovem nastopu pa so se jim pridružili še vsi preostali skupaj z njihovo koreografinjo in vodjo Matejo Terčon Knap. Tudi so znova zaokrožili, kar zapolnili velik ter popoln krog; gledalci pa na noge in z glasnim navdušenjem pozdravili ta množični generacijski nastop plesne skupine By Funky, tako kot ga je Mateja Terčon Knap napovedala: “Predstavili bomo občinstvu naš pogled, svoja občutja, kako živimo in kaj lahko storimo, da v tem krogu v polnosti tudi zaživimo.” Tudi so s svojim nastopom prepričali, da je njihov krog tisto, kar si želijo, in je popoln, saj so v polnosti zaživeli, tudi zaplesali. Iz ‘óffa’ je bil slišen še en dober nasvet: “Uživaj svoje življenje, pleši, skoči …!