Baletni plesalec Filip Jurič je postal priznani baletni solist. Napredovanja so vedno zelo delikatna, saj se je po tem vedno treba soočiti z dvema frontama. Privoščljivo in nevoščljivo.

Filip Jurič na otvoritvenem koncertu nove sezone (foto: Darja Štravs Tisu)

Baletni plesalec Filip Jurič je leta 2020 iz mariborskega baleta prišel v ljubljanski in v začetku januarja mu je umetniški direktor baleta SNG Ljubljana Renato Zanella podelil naslov priznanega baletnega solista. Kaj pravi Mariborčan, ki živi svoje baletno življenje, s prav tako priznano baletno solistko Ano Klašnjo?

Dragi Filip, pozdravljen in še enkrat čestitke za ‘priplesani’ naslov priznanega baletnega solista ljubljanskega baleta. Kako veselo, zadovoljno je ob tem tvoje srce?
Lep pozdrav in hvala tudi vam Barbra! Srce je veselo, glava pa nemirna.

Filip Jurič skozi oko fotografinje Darje Štravs Tisu.

Kako pa gledaš na takšna ‘napredovanja’, ki so pri vas v baletnem svetu na eni strani kar logična in pričakovana, a na drugi strani seveda tudi lahko prinašajo razočaranja, če se ne realizirajo? Kako je pri tebi?
Napredovanja so vedno zelo delikatna, saj se je po tem vedno treba soočiti z dvema frontama. Privoščljivo in nevoščljivo. Obe sta lahko produktivni, dokler ne zaideta v ekstreme, saj se nikoli ne nehamo učit in napredovat. So pa napredovanja zelo pomembna za motivacijo in nek dodaten zagon in potrditev pri vsakdanjem delu.

Hrestač (foto: Darja Štravs Tisu)

Bi nam zaupal besede s katerimi je umetniški direktor Renato Zanella razglasil oz. argumentiral tvoj nov status?
Iskreno povedano, pojma nimam. Rad bi se samo zahvalil gospodu Zanelli za vso zaupanje in upam, da ga ne bom razočaral.

Adagietto z Ano Klašnjo. (foto: Darja Štravs Tisu)

Prepričana sem, da ne plešeš zavoljo napredovanja ampak je seveda ples poslanstvo, ki si si ga izbral, ko si kolebal med atletiko in baletom. Ko pogledaš nazaj s časovno distanco, je bila to prava odločitev?
Plešem za to, ker rad plešem. In to je to, za to sem tudi izbral ta poklic. O samem napredovanju pa… če se človek dela loti z določenim ciljem in vztrajnostjo, bo napredoval. Vsak dan se učimo in probamo biti boljši, ni konca.

V koreografiji Leva desna, leva desna koreografa Aleksandra Ekmana z Ionitom Dinito še kot član mariborskega baleta (foto: Tiberiu Marta)

Junija 2020 (preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/ujemi-korak/filip-juric-plesem-rad-najraje-in-osreci-me-odziv-obcinstva-po-predstavi-vcasih-se-kar-najezim/ sva naredila nekako zadnji intervju za Parado plesa in kmalu zatem (septembra 2020) si se odločil, da zamenjaš mariborski balet za ljubljanskega. Je bila tudi to ena boljših odločitev v tvojem življenju?
Naše življenje temelji na odločitvah, moja je bila takšna.

Na vaji za Obredje koreografa Renata Zanelle. (foto: Darja Štravs Tisu)


Poklic baletnega plesalca je za večino dokaj nenavaden. Neobičajni urniki, posebni delovni pogoji, delo ob nedeljah in praznikih, a tudi aplavzi gledalcev, zadovoljstvo ob odlično odplesanem performansu, čas brez poškodb…Nekakšen znoj & parfum vašega poklica, bi dejala. Kako inspirativen je še vedno zate poklic baletnika?
Tega občutka se ne da opisat, če ga ne doživiš. Ko se po predstavi dvigne zavesa in je publika na nogah. Sploh ne znam opisat kako se takrat počutim. V bistvu za ta občutek delamo, da privabimo čim več ljudi v gledališče. Najraje pa imam pozitiven odziv mlajše publike. Zdi se mi zelo pomembno, da imajo tudi mlajši odnos do gledališča in kulture.
Kaj pa je tisto česar res ne maraš ali bi bilo dobro spremeniti v smislu delovnih, ustvarjalnih pogojev ali karkoli po tvoje?
Vse ima svoje pluse in minuse, kot jih ima tudi poklic baletnega plesalca.

Handman koreografa Edwarda Cluga s Catarino Meneses v Mariboru (foto: Tiberiu Marta)

Preplesal si velik del repertoarja Edwarda Cluga v Mariboru, Renatom Zanello v Ljubljani, delal z mnogimi koreografi… Je v tebi vseeno želja preizkusiti se še na kakšnem tujem odru, izven aktualnega ljubljanskega?
Zaenkrat ne, razen na kakšnem gostovanju.

Balet Giselle (foto: Darja Štravs Tisu)


Leta 2020 sem te vprašala kaj bi bil vrh tvoje kariere; tvoj odgovor pa, da nisi prepričan kje in kaj je vrh, da se vzpenjaš, dokler se lahko. Je danes odgovor kaj drugačen?
Odgovor ostaja enak.

V baletu Hrestač z Ano Klašnjo. (foto: Darja Štravs Tisu)

Bilo bi seveda nenavadno, da intervju mine brez omembe tvoje zasebne partnerke prav tako priznane baletne solistke Ane Klašnje. Oba sta sedaj priznana baletna solista. Bi človek pomislil, da je dan posvečen samo temi balet. Pa najbrž ni tako. Nista seveda edina, ki ju druži poklic in zasebnost. Kako lahko ali pa težko je balansirati med kariero in zasebnim življenjem?
Baletni plesalci smo vsakdanji ljudje in živimo (koliko nam urnik dopušča) vsakdanje življenje. Med seboj ne govorimo samo o baletu, ampak nas zanimajo različne stvari. Nekatere šport, druge računalniki, politika. Sploh pa v današnjem času vojn, konfliktov in okoljskih vprašanj, probamo ohranjat pristne družinske in prijateljske odnose.
Hvala za tvoj čas in energijo. Vse dobro želim.