Ana Ekart & Ivan Jarnec

S plesom pokaževa svojo moč in občutke. Tekmovanja naju veselijo.

Kaj je botrovalo temu, da sta se začela ukvarjati s plesom?
Ana: Mislim, da je bil usoden moj prvi obisk tekmovanja Maribor open. Stara sem bila pet let. Navdušila me je celotna scena. Ples, lepe obleke, glasba ... Občudovanje tega športa je ostalo vse do danes.
Ivan: Mama mi je rekla. da bi bilo zelo lepo, če bi se naučil plesati. Vsaj da znam nekaj osnov. Čez nekaj časa mi je to postalo všeč in odločil sem se tekmovati.

Ana Ekart in ...
Ana Ekart in ...


Zakaj ravno ples in zakaj ravno športni ples ter ne kakšen drug plesni stil?
Ana: Pravzaprav o kateri drugi zvrsti plesa nisem nikoli razmišljala, ker sem se s standardnimi in latinskoameriškimi plesi "okužila" tako zgodaj. Z veseljem pa si pogledam tudi druge plesne zvrsti in v vsaki se najde kaj zanimivega, uporabnega. Mama me je res peljala na tenis, pa na plavanje in smučanje, ampak je hitro ugotovila, da nima smisla zgubljati časa.
Ivan: S plesom lahko pokažem svojo moč in občutke. Lahko prenesem energijo, katera lahko v nadaljevanju nekoga drugega spodbudi. Športni ples je stil, v katerem se počutim zelo dobro.

... Ivan Jarnec plešeta v ...
... Ivan Jarnec plešeta v ...


Kje sta začela in nadaljevala plesno šolanje?
Ana: Moja plesna pot se je začela v Plesni šoli Pingi in se z manjšo prekinitvijo tam tudi nadaljuje.
Ivan: Moji začetki segajo k plesni šoli Harmony v Varaždinu, v jesen 2008. To je bila zelo zanimiva izkušnja. Ko sem leta 2013 izgubil soplesalko, sem se preselil v Plesni klub Pingi Maribor in tu sem še danes.
Katero šolo in razred obiskujeta?
Ana & Ivan: Oba obiskujeva prvi letnik gimnazije v Mariboru. Jaz obiskujem Prvo gimnazijo, Ivan pa Drugo gimnazijo.

... mladinski kategoriji.
... mladinski kategoriji.


Lani sta postala par na plesnem parketu. Koliko plesalcev oziroma plesalk sta do zdaj zamenjala?
Ana: Ivan je moj tretji plesalec. Kot začetnica sem plesala z Žanom Vučkovičem, nato pa z Nejcem Firom. Vsak je na moji plesni poti prispeval svoj delež. Z Ivanom sva prve stike navezala preko facebooka, saj sva približno isti čas oba iskala plesnega partnerja. Ker prihajam iz Ptuja, se mi Varaždin ni zdel niti tako daleč.
Ivan: Ana je moja druga partnerka.

...
...


Kako deluje vajina plesna zveza glede na to, da Ivan prihaja iz Hrvaške? Razložita nam, kako usklajujeta vse urnike?
Ivan: Dokler nisem živel v Mariboru, je bilo res težko. Dnevno sva bila na relaciji Varaždin-Maribor. Starši so se vedno nekako uskladili, da je bilo najbolje za naju. Brez pomoči staršev tega ne bi zmogla.
Kako bi Ana opisala svojega soplesalca? Bi na njem tudi kaj spremenila, če bi bilo mogoče?
Ana: Ivan je plesalec v pravem pomenu besede. Je plesalec po duši in je za ples pripravljen narediti vse. V plesu imava zelo podobne cilje, za katere sva pripravljena trdo delati. Zraven njega ni nikoli dolgčas. Sva dobra prijatelja in upam, da bo tako tudi ostalo.
Ivan, kako pa ti vidiš Ano? Kaj je na njej najbolje in kaj tisto, kar bi mogoče spremenil?
Ivan: Ana je super oseba. Zelo rad se družim z njo. Rada mi pomaga, tudi slovenščino me uči. Na njej mi je najbolj všeč njena borbenost. In na njej ne bi spremenil ničesar.

...
...


Vajin ples zahteva ogromno odrekanja v tistem klasičnem pomenu te besede – prosti čas, "žuranje" … Vidva verjetno na to gledata drugače - in če da - kako?
Ana: Pravzaprav se mi ne zdi, da se čemu pretirano odpovedujem. Ples je postal moj način življenja. Lahko bi rekla, da živim svoje sanje. Pri plesu sem spoznala dosti čudovitih prijateljev. Včasih se je potrebno samo dobro organizirati, da uspem uskladiti plesne in šolske obveznosti.

...
...


Tekmovanja so del vajinih plesnih življenj. Kaj vama pomenijo in zakaj tekmovati, česa pa ne marata na državnih in svetovnih prvenstvih?
Ana: Tekmovanja so del tega športa. Zanimivo se je primerjati s pari na tekmah in opazovati napredek. Na tekmovanjih je najlažje ugotoviti, na čem je še potrebno delati. Udeležba na svetovnih prvenstvih pa nama pomeni posebno čast, da imava možnost zastopati državo, kar nama je dodatna motivacija. Mogoče bi se morala državna prvenstva bolj propagirati ali celo prenašati na kakšni televiziji. Mogoče bi na ta način dvignili popularnost tega športa.
Ivan: Tekmovanja so zame nekakšen test. Testiraš sebe, kako dobro si natreniral koreografijo in ostale faktorje, ki vplivajo na ples. Na državnih prvenstvih mi mnogokrat ni všeč organizacija in maloštevilna publika. Na svetovnih prvenstvih pa tudi ni dovolj publike in mi ni všeč. Zato kar malo zavidam višjim kategorijam, predvsem članski, saj se je na primer letos na Dunaju na Austrian Open iskala karta več za ogled svetovnega prvenstva v standardnih plesih.

...
...


Na katere naslove, ki sta jih osvojila, sta najbolj ponosna in zakaj?
Ana & Ivan: Ponosna sva na vse štiri naslove državnih prvakov.  Še posebej sva ponosna na polfinalno uvrstitev na svetovnem prvenstvu v kombinaciji standardnih in latinskoameriških plesih v Madridu. Zelo sva bila tudi vesela uvrstitve v finale starejših mladincev v standardu v Beogradu. Tu sva plesala, tako kot znava, sproščeno, brez nekih pričakovanj. Seveda pa sva zadovoljna tudi z najinimi uvrstitvami na Austria Open na Dunaju, še posebej s 4. mestom v kombinaciji. Veva pa tudi, da zmoreva še več.
Kaj pa si v vajini karieri želita doseči?
Ana: Želim, da v plesnem znanju še bolj napredujeva, posledica tega pa bodo tudi dobri rezultati.
Ivan: Seveda želim zmagati na svetovnem prvenstvu tako v amaterski kot profesionalni kategoriji.

S trenerjema Alenko in Brankom Bohakom.
S trenerjema Alenko in Brankom Bohakom.


Za sabo imata ekipo, ki skrbi za vajin performans na plesišču - od trenerjev do kostumografov oz. oblikovalcev plesnih oblek. Kakšno je vajino sodelovanje z njimi? Zaupajta, kdo je ta ekipa.
Ana & Ivan: Najina glavna trenerja sta Alenka in Branko Bohak. Občasno pa sodelujeva še z Luco Bussolettijem, Tjašo Vulič, Zoranom in Martino Plohl, Tanjo Lahvinovič Galčun in Alexejem Galčunom. Trenutno je v Sloveniji na voljo dosti odličnih trenerjev, žal pa imamo omejena finančna sredstva. Za najine obleke pa skrbijo: Saša Pust, Nataša Ambrož, gospod Šobak.

...
...


Ukvarjata se s precej dragim športom. Sta izračunala, koliko evrov vsako leto investirata v ples?
Ana: Vem, da je najin šport povezan s precejšnjimi finančnimi sredstvi. Vem pa tudi, da stroškov, povezanih s plesom, v naši družini namerno ne seštevamo. Marsičemu se na račun plesa brez težav odpovem.
Ivan: To naj ostane najina skrivnost.
Predvidevam, da so starši vajini največji podporniki. Kako se to odraža?
Ana: V družini me vsi podpirajo. Brez podpore v družni ne bi šlo. Starši mi nudijo finančno podporo, prevoze na treninge in tekme ... Brat Nejc pa inštrukcije iz matematike, fizike, zgodovine ...
Ivan: To dokazuje njihova volja. Z nama hodijo na tekmovanja, skrbijo za nas, plačujejo treninge ... Hvaležen sem jim do neba in nazaj.
Kdo je po vajinem mnenju dober plesni par in kdo dober trener, kakšen mora biti?
Ivan: Za mene sta najboljša v standardnih plesih Dmitry Zharkov in Olga Kulikova, v latinu pa  Zoran Plohl in Tanja Lahvinovič Galčun.
Ana: Dober plesni trener je tisti, ki zna svoje znanje prenesti na plesni par. Biti mora tudi dober psiholog. Na srečo imamo takšnih trenerjev v Sloveniji kar nekaj.

...
...


Kakšen je vajin pogled na slovensko plesno sceno in kakšna je v primerjavi s hrvaško? Pri tem imam v mislih seveda športni ples.
Ivan: Mislim, da je slovenska plesna scena v vsakem pogledu boljša od hrvaške. Mislim na organizacijo, število turnirjev ... Slovenija ima manj parov, ampak so boljši.
Ana: Se kar strinjam s tem, kar je povedal Ivan. Hrvaška plesna zveza mogoče več dela na pridobivanju novih plesnih parov.
Kaj vaju pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Ana: Osrečuje me dejstvo, da imam možnost plesati. Veselim se vsake tekme posebej. Ne želim se preveč ukvarjati s sodniškimi odločitvami, temveč se osredotočim na ples.
Ivan: Veselijo me tekmovanja. To, da se moram dokazati. Žalosti me današnja politika. Ne mislim na državno, temveč na plesno politiko.

...
...


Kaj je opcija B v vajinem življenju? Kaj bi želela postati, s čim se ukvarjati?
Ana: Trenutno še nimam čisto jasnih ciljev. Mogoče kaj povezano z jeziki.
Ivan: Jaz si želim postati učitelj.
Kako na vajin ples gledajo sošolci, prijatelji?
Ana: Pozitivno. Pogosto pridejo na tekme tudi navijat.
Ivan: V glavnem so nama podpora.

...
...


Kaj počneta, kadar ne plešeta? Čemu namenjata proste trenutke?
Ana
: Teh res ni veliko. Namenim pa jih druženju s prijatelji ali pa preberem kakšno dobro knjigo.
Ivan: Učenju, učenju in učenju.
Brez česa ne gresta nikoli na trening ali tekmo?
Ana: Na tekmi me vedno spremlja slonček, ki mi ga je za srečo podarila moja botra.
Ivan: Brez rožnega venca.

...
...


Imata kakšen moto ali misel, ki vaju vodi skozi življenje?
Ana: Kjer je volja, tam je pot. Zelo všeč mi je tudi: Vreme je odvisno od tvojega razpoloženja.
Ivan: Vztrajaj pri tistem, kar imaš rad.

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
 • xyz
 •   |   27.11.2014  |  
 • 10:43
 • Bravo!!!
 • Preberi članek
  Preberi članek
  Strastna Carmen za silvestrski večer
  Ideja, kako preživeti zadnjo noč v starem letu, je tudi ogled baletne predstave, ki vas ne bo pustila ravnodušnih
  Barbara Šamperl in Klemen Pirman. Če si na vozičku, ne pomeni, da si bogi.
  Draga Slovenija, hvala za priložnost, da lahko ustvarjava. Lahko razvijava nov ples, lahko pokaževa, kaj vse se da, da se pokaževa šir&scaron ...
  Preberi članek
  Preberi članek
  Vse najboljše, balerina Regina Križaj!
  Četrtkova predstava Don Kihot bo praznovanje ljubljanske prvakinje
  Preberi članek
  Preberi članek
  Ujemi korak
  Preberi članek
  November 2014
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Bodite drzne in ustvarite svojo zgodbo s starodavnim načinom zapeljevanja
  Possess je mistična dišava za ženske, ki si upajo biti drugačne
  Obiščite Dubrovnik. Tudi v zimskem času je čaroben.
  Sonce, morje, hrana, hotel Excelsior, Stradun, Lokrum pa tudi Igra prestolov fascinirajo v vsakem letnem času
  Preberi članek
  Preberi članek