Veronika Valdes

Ko plešem, se počutim nepremagljivo, ni pravil ni napak. Samo moja energija

Je bil tvoj plesni začetek posledica, da izhajaš tako rekoč iz plesne družine?
Mislim, da definitivno ima to, da izhajam iz plesne družine, velik vpliv. Sem pa skozi to zgodnjo izkušnjo sproti spoznavala in odkrivala svojo ljubezen do plesa. 
Se spomniš prelomnega trenutka, če je sploh bil, da si se odločila za ples?

Prelomnega trenutka nikoli ni bilo, saj sem začela plesati že pri štirih letih in skupaj s plesom odraščala.
... (Foto: Gašper Erjavec)
... (Foto: Gašper Erjavec)

Letos si diplomirala na Akademiji za ples Ljubljana in si pridobila naziv diplomirana koreografinja in plesalka. Kakšno pa je bilo tvoje plesno šolanje pred akademijo?
Hodila sem v Osnovno šolo Prežihovega Voranca in nadaljevala na umetniški gimnaziji - smer sodobni ples. Po zaključeni maturi pa sem se vpisala na Akademijo za ples Ljubljana.
Zelo kmalu si opozorila na svoj talent in pokazala tudi koreografsko nadarjenost. Zdaj si dodala še pedagogiko in deluješ na vseh treh nivojih. Kako jih doživljaš in kako med seboj dopolnjuješ oziroma ločuješ?
Z učenjem sodobnega plesa se srečujem drugo leto in moram priznati, da zelo uživam. A vendar moja duša stoji na odru, kot performerju. Kot plesalka sem to, kar sem, in tega ne bi zamenjala. Rojena sem bila zato, da plešem, in s tem hranim svoje srce in dušo.
Kako bi opisala svoj plesni oz. koreografski stil, če sploh lahko?
Ne vem, če bi govorila ravno o stilu, je pa zame značilno, da večino gibov izhaja iz zgornjega dela telesa. Moja prezenca in izraznost pa sta dve lastnosti, ki me spremljata že od nekdaj. Zelo me zanima naravni gib telesa, ki pride spontano in ima nešteto variacij. Moje gibanje je velikokrat odsekano in zelo izrazno.
...
...

Zdi se, da ste s kolegicami Mašo Hawlina, Jerco Rožnik Novak in Enyo Belak skoraj nerazdružljiva četverica. A vseeno vas je plesna pot razdružila. Zaupaj nam nekaj o vašem skupnem času in kam ste se razpršile?
Jerco je ples odpeljal na akademijo v Linz, mene pa na akademijo v Ljubljani. Skupaj z Mašo, Enyo in Evo Posedel pa imamo novo nastalo kulturno umetniško društvo RADIATOR.
Z Enyjo pripravljata novo predstavo s pomenljivim naslovom Profil in Kazen s še aktualnejšo temo o socialnih omrežij in “buljenju v računalnik”, kot bi jaz banalno rekla. Kaj vaju vodi v predstavi in kje sta v tem trenutku?
Izgubljanje primarnega človeškega stika je vodilo predstave Profil in Kazen. Trenutno sva sredi procesa predstave, katere premiera bo 20. novembra ob 20. uri v dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu.
Je FB tudi del tvojega življenja, in sicer kolikšen? Sta v predstavi izhajali iz svojih izkušenj?
Seveda predvsem izhajava vsaka iz sebe in iz svojih izkušenj. Zase lahko rečem, da nisem zasvojena z njim, ampak je zaradi dostopnosti postal del navade.
...
...

Producent je Zavod Flota in posledično si redna udeleženka festivala Front@ v Murski Soboti. Kaj pomeni zate udeležba na plesnih festivalih in delavnicah?

Udeležba na festivalih in delavnicah zame predstavlja doslednost, pridobivanje izkušenj in izpopolnjevanje na osebni ravni.
Kateri pa so pedagogi, ki so te zaznamovali? Ali imaš svoje plesne idole?
Vsak pedagog v tebi pusti del sebe in te zaznamuje. Zelo velik vtis je v meni pustila Vita Osojnik, katere princip gibanja in delo ustreza moji energiji in gibanju. Kot svoj plesni idol bi izpostavila Jano Menger, ki s svojo prezenco prevzame vsak atom telesa gledalca. Obožujem njeno energičnost in pa odločnost, ki jo kaže s svojim gibanjem. 
Kaj pa je fokus letošnje sezone poleg seveda premiere Profil in Kazen?
Fokus letošnje sezone je poleg predstave Profil in Kazen še eno avtorsko delo s priznanim plesalcem Dušanom Teropšičem. Skupaj z vsemi ponovitvami že nastalih predstav seveda delanje čim več novih projektov. Se udeležiti čim več plesnih "klassov", ustvarjati s svojo plesno skupino INDIGO, in seveda delanje avtorske glasbe za letno produkcijo Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, katere predstava bo 19. aprila. 2015 v Cankarjevem domu.
...
...

Kakšen je tvoj pogled na slovensko plesno sceno?
Menim, da ima slovenska plesna scena zelo veliko potenciala, ki ga je nujno in potrebno vzdrževati ter podpirati.
Ali se odpravljaš na kakšno avdicijo izven slovenskih meja? Bi si upala odpraviti v tujino? Kaj bi se moralo zgoditi?
Zaenkrat ostajam v Sloveniji. Pravkar sem dobila status samozaposlenega v kulturi, tako da bom delala na domačih tleh. Nikoli pa ne veš, kakšna priložnost se ti odpre in te ponese v svet.
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj je tisto, ki ni tako všečno?
Trenutek, ko telo začne govoriti in pripovedovati zgodbo. Energija, ki jo proizvaja plešoče telo, moje telo. Prezenca, ki me omreži, in vonj odra, ki se razprostira okoli mene. Ko plešem, se počutim nepremagljivo, ni pravil ni napak. Samo jaz in moja energija.
... (foto: Maja Radojevič)
... (foto: Maja Radojevič)

Kaj pa počneš poleg plesa, če sploh kaj?

Poleg plesa je moja strast že od nekdaj glasba. Vedno sem ples povezovala z glasbo in mi eno brez drugega ne gre. Že kot mala deklica sem vedno imela posluh in ritem za glasbo. Ko sem bila stara šest let, sem se vpisala v glasbeno šolo in štiri leta igrala klavir, tako da nekaj osnov klavirja imam. Pred dobrim letom pa sem začela ustvarjati svojo avtorsko glasbo. Glasba je prav tako kot ples del mojega življenja in brez tega enostavno ne gre.
Ali je Verchy tvoj "nick name" za socialno omrežje ali te tako kličejo prijatelji?
Moj "nick name" Verchy je na Facebooku predvsem zato, ker so me prijatelji tako začeli klicati in mi je po svoje zelo všeč.
V predstavi Veronikinega očeta, pantomimika Andresa Valdesa V šalo zavite resnice sta sodelovali tudi Veronikinega mama Jana Kovač Valdes in Veronika.
V predstavi Veronikinega očeta, pantomimika Andresa Valdesa V šalo zavite resnice sta sodelovali tudi Veronikinega mama Jana Kovač Valdes in Veronika.

Mami Jana Kovač Valdes je tvoja velika podpornica, kajne? Te podpira, spodbuja in daje vedno nasvete tako kot vsaka mama. Ali je ona še posebej plesna mama?
Moja mami je moja podpornica, je moja plesna mami, je moj vzrok za ples! Če ne bi bila to, kar je, tudi jaz ne bi doživela vsega, kar mi je podarila že kot mali punčki, ki je večino časa imela ustvarjalno okolje, v katerem je lahko bila to, kar je. Maksimalna podpora z njene strani in vera v samo sebe in to, kar danes počnem. Kot mentorica je bila odlična in vedno je znala ločiti mamo od učiteljice, čeprav sem ga velikokrat “biksala”.
Seveda igra v tvojem življenju posebno vlogo oče, nam znan pantomimik Andres Valdes. O njem si na FB zapisala veliko občudovanja vredno misel. Nam še enkrat zaupaš, kakšen je tvoj odnos do očeta?
Odnos z mojim očetom je čudovit, humoren in neprecenljiv. Rada ga imam bolj kot kdorkoli na tem svetu in je najpomembnejša moška vloga v mojem življenju. Ko plešem, se skozi mene močno izraža podobnost njegove mimike, humorja in ekspresije. Moj oči je moj vzornik, ampak na prvem mestu je moj OČI – moja inspiracija moja umetnost.
...
...

Je pri tebi ukvarjanje s plesom povezano tudi z zdravim načinom življenja, in če da, kako?
Če sem čisto iskrena, ni toliko povezano z zdravim načinom življenja. Po večini se zgodi, da jem takrat, ko imam čas.
Ali paziš na prehrano?
Bolj ne kot ja.
Naštej nam tri predmete, ki te vedno spremljajo na plesni in življenjski poti? In zakaj ravno ti?
Eden izmed predmetov so definitivno moja očala, ki me spremljajo že od tretjega leta starosti. V moji torbi je vedno računalnik, ki je nepogrešljiv, in pa zvezek, v katerem se zbirajo ideje in inspiracije.
Imaš kakšen moto ali misel, ki te vodi skozi življenje?
"Poslušaj svoje srce in mu sledi" ter "Za cilj si postavi luno, ker tudi če zgrešiš, pristaneš med zvezdami".
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Moja vloga v predstavi Human je večplastna in predstavlja nekakšno avtoriteto
Plesalec, koreograf in pedagog Jernej Bizjak o sodelovanju s Kjaro Starič Wurst in novi predstavi Human
Hiša umetnosti Igen je odprla vrata 40. sezone!
Hiša umetnosti Igen Celje odpira vrata 40. sezone 2019/20 ob osmih vrhunskih pedagogih, ki bodo poučevali ljubitelje plesne umetnosti ...
Preberi članek
Preberi članek
Ujemi korak
Preberi članek
September 2019
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Jorge Bucay. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase
Svetovno znani argentinski psihoterapevt in pisatelj po sedmih letih spet v Ljubljani; in navdušil z zgodbami, ki so ga naučile živeti
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek