Ekipa Bunkerja

"Včeraj, 27. februarja zvečer, se je v Kinu Šiška zaključila 5. Gibanica. Organizatorji so ob zaključku podelili tudi nagrado občinstva (občinstvo je glasovalo po vsaki predstavi z ocenami od 1 do 5). S povprečno oceno 4,6 je najboljšo oceno občinstva dobila predstava DUET 012 Rosane Hribar in Gregorja Luštka v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. Predstava je emocionalen duet, kjer po uvodnem plesnem filmu Rosana in Gregor prepleteta plesne stile in tehnike in skozi sodobni ples spregovorita o njuni skupni umetniški in intimni zgodbi. Nagrada je bila simbolična; gibanica. Gibanico organizatorji, ki delujejo v okviru Društva za sodobni ples Slovenije, ocenjujejo za uspešno. Predstave so bile dobro obiskane, ogledalo si jih je 1600 ljudi. Če prištejemo še razstavo, video instalacijo, oba posveta in večerne zabave, je bilo število občinstva prek 2000. Predstava Utopija 1 je odpadla zaradi bolezni. Gibanico je obiskalo skoraj 40 tujih selektorjev oziroma programerjev, ki so po prvih odzivih sodeč zadovoljni z bero slovenskih sodobnoplesnih predstav preteklih dveh let. Nekaj gostovanj je že obljubljenih, bolj natančen izkupiček pa bo znan šele čez nekaj časa. Gibanica se je letos osredotočila na tri cilje:
* predstavitev slovenske sodobnoplesne produkcije tujim programerjem
* predstavitev sodobnega plesa domačemu občinstvu, popularizacija sodobnega plesa in vzgajanje novega občinstva
* odpiranje prostora za strukturne rešitve za izboljšanje pogojev dela v polju sodobnega plesa
Prva dva cilja sta izpolnjena, o dobrih rezultatih pričajo visoka udeležba tujih selektorjev, polne dvorane in vabila na gostovanja. Tretji cilj so poskušali doseči z dvema posvetoma. Posvet o institucionalizaciji sodobnega plesa, ki je potekal na ministrstvu za kulturo, je bil zelo polemičen. Ministrica Majda Širca in državni sekretar Stojan Pelko sta zagotovila, da je ministrstvo rezerviralo 1.5 milijona evrov za 2011 in 2012 za institucionalizacijo sodobnega plesa in že pred časom formiralo strokovno skupino, ki pripravlja smernice oziroma predlog delovanja novega javnega zavoda. Mnenja o naravi in aktivnostih tovrstnega zavoda so deljena, zato je posvet, ki je potekal v okviru Gibanice, dobrodošlo soočenje mnenj in dialog mora teči dalje; vsi opozarjajo predvsem, da glas strokovne skupine, ki je pripravila smernice, ne sme biti preslišan. Posvet o mreži sodobnega plesa je bil namenjen predstavitvi nove mreže, ki se bo osredotočila predvsem na vzpostavitev gostovalne mreže po Sloveniji in decentralizacijo slovenskega sodobnega plesa. Udeleženci posveta so podali predloge in nasvete za delovanje mreže in opozorili tudi na pretekle neuspešne poskuse in na obstoj mreže, ki se deloma že ukvarja s sodobnim plesom: JSKD. Gibanica se je po podelitvi nagrad iztekla s plesno zabavo z DJ Checkmanom. Naslednja Gibanica bo pomladi 2013 in organizatorji najavljajo, da ne bo več v enaki obliki kot preteklih pet izdaj. Sledila bo predvsem želji po decentralizaciji, zato bo Gibanica verjetno postala potujoča plesna karavana." (sporočajo organizatorji in organizatorke ob zaključku letošnjega petega festivala Gibanica)
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
 • umviahumhq
 •   |   26.7.2012  |  
 • 21:49
 • nl0Gfi ziqmxfzimkhd
 • dhgyxxq
 •   |   25.7.2012  |  
 • 13:24
 • 6EZ8IK nypkijswiovf
 • Anthony
 •   |   24.7.2012  |  
 • 17:34
 • Šest generacij? Do Adama in Eve gre vsak od nas Razumem, kaj hočeš pvaodeti. Že mogoče, da je človek samodestruktivno bitje. Je pa tudi družbeno bitje. Tlačenje težav, ki se hočeš nočeš pojavijo v življenju prav vsakega od nas, globoko vase in njihovo reševanje na lastno pest je samodestruktivno. Ja, na koncu si zase odgovoren sam, ampak če deliš svoje breme s prijatelji, jih je težje nositi in v končni fazi razrešiti. Ni pa prav, da nekateri pripravljenost sočloveka pomagati zlorabljajo in je ne izkoristijo le takrat, ko jo resnično potrebujejo, ampak se napajajo s tujo energijo. Pijavke je treba odrezati.
 • Preberi članek
  Preberi članek
  Zakaj je skupina Aterballetto navdušila občinstvo v ljubljanski operno-baletni hiši?
  Prvič se je v Sloveniji predstavilo italijansko baletno združenje, nacionalna plesna fundacija Italije
  Ritem izjav
  Julij 2019
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Skandinavska kraljica kriminalk Camilla Läckberg udarila z Zlato kletko!
  Njen kriminalni roman se tokrat dogaja v mestu in ne več na podeželju
  Tereza's Choice veganska žar linija za vrtne zabave
  V poletje s tremi novimi izdelki zdrave prehrane
  Preberi članek
  Preberi članek