Prihaja vrhunski ansambel CCN – Ballet de Lorraine (Balet iz Lorene)!

Deževni gozd bo le en del celovečernega nastopa baleta iz Lorene (foto: Laurent Philippe)
Deževni gozd bo le en del celovečernega nastopa baleta iz Lorene (foto: Laurent Philippe)

Prvi projekt abonmaja Veličastnih 7 2019/20 je posvečen stoletnici rojstva enega največjih plesnih ustvarjalcev 20. stoletja, ki je premikal meje razumevanja, dojemanja in ustvarjanja plesa.

Merce Cunningham
Merce Cunningham

Brez legendarnega Mercea Cunninghama bi bila podoba plesa zelo drugačna, kot je danes. Z gostovanjem vrhunskega ansambla CCN – Ballet de Lorraine (Balet iz Lorene), v nedeljo, 6. oktobra, odpiramo vpogled v samo srčiko sodobnega plesa.

Napovednik za Deževni gozd

Andy Warhol je Cunninghamu dovolil uporabo svoje instalacije Srebrni oblaki – več s helijem napolnjenih prosto lebdečih blazin iz aluminijaste folije za delo Deževni gozd.

...
...

Srebrni oblaki (Silver Clouds) Andyja Warhola so na videz težke kovinske blazine, ki lebdijo v prostoru in se premikajo skupaj z gledalci, ki prehajajo po razstavnem prostoru – gledalci postanejo del instalacije. Baloni so napihnjeni s patentirano mešanico zraka in čistega helija, ki daje balonom dovolj lahkotnosti, da lahko lebdijo, vendar mora biti dovolj gosta, da se ne prilepijo na strop. Navidezna teža oblakov je v nasprotju z njihovo dejansko presenetljivo in igrivo lahkotnostjo. Ballet de Lorraine pred vsakim nastopom kupi določeno število balonov neposredno od fundacije Andyja Warhola, ki po koncu prireditve zahteva dokaze o uničenju srebrnih balonov, uporabljenih v predstavi.

... (foto: Laurent Philippe)
... (foto: Laurent Philippe)

Za uvod v plesni večer bo poskrbel Rok Vevar, publicist na področju teorije in zgodovine sodobnih scenskih umetnosti ter zgodovinar in arhivar sodobnega plesa. Eden največjih domačih poznavalcev sodobnega plesa in še posebej opusa Mercea Cunninghama nam bo bo tudi s pomočjo bogatega fotografskega in filmskega gradiva približal svet velikana plesne ustvarjalnosti. V pogovoru bosta sodelovala tudi koreografa Peter Jacobsson in Thomas Caley. (vas vabijo iz Cankarjevega doma na ogled predstave Baleta iz Lorene, ki bo v nedeljo, 6. oktobra, ob 19.30 na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma)


 

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Ljubezenski valčki presenetili in navdušili!
Koreografska trojica Lukas Zuschlag, Jean Sébastien Colau in Vincenzo Veneruso na odru SNG Opera in balet Ljubljana
Ritem izjav
Oktober 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Magnetista. Prevzemite nadzor nad igro privlačnosti!
Oriflame je k svoji paleti dišav dodal še eno parfumsko vodo, ki dokazano privlači
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek