Danny in Sandy je enako Briljantina! Prvič v Križankah!

Vabljeni na Briljantino.
Vabljeni na Briljantino.

Muzikal Briljantina že vse od začetka navdušuje občinstvo s prikupno ljubezensko zgodbo med predrznim Dannyjem in mirno Sandy, z zgodbo o mladosti in prijateljstvu. Z velikim uspehom je bil uprizorjen na odrih po vsem svetu, s čimer se je uvrstil celo med pet najpopularnejših vseh časov. Briljantina se dogaja v začetku šolskega leta konec petdesetih let. Govori o mladih ljudeh različnih socialnih statusov, ki jim je skupna želja po prijateljstvu in ljubezni. Govori o odraščanju in dozorevanju ter o sanjah glede prihodnosti. Vse to pa so večne teme mladih in razlog za uspeh predstave tudi 47 let po premieri. Osrednja lika muzikala sta neotesan in predrzen fant Danny ter pridno, lepo vzgojeno dekle Sandy. Muzikal Briljantina je bil z velikim uspehom uprizorjen v gledališčih po vsem svetu.

Olivia Newton John in John Travolta
Olivia Newton John in John Travolta

K svetovnemu uspehu muzikala je pripomogel tudi film režiserja Randala Kleiserja iz leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala takrat mlad in uspešen igralec John Travolta kot Danny in pevka avstralskega rodu Olivia Newton John v vlogi Sandy. Film Briljantina sodi med pet najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov, glasba iz filma pa je bila prodana v milijonskih nakladah gramofonskih plošč in kaset. Pesmi You’re the One That I Want, Summer Nights in Hopelessly Devoted to You so bile na vrhu lestvic popularnosti po vsem svetu, plošče s temi pesmimi pa še vedno sodijo med najbolj prodajane male plošče vseh časov.

Slovenska verzija
Slovenska verzija

Tudi v Sloveniji je bil film z naslovom Briljantina velika uspešnica in mnogi so se takrat učili plesnih korakov, ki so jih videli v filmu. Sodelovanje podjetja Prospot in Festivala Ljubljana je v letu 2018 prineslo Sloveniji lastno različico tega muzikala.

Koreografinja Milica Cerović in asistent Matevž Česen
Koreografinja Milica Cerović in asistent Matevž Česen

Domačemu občinstvu sta ga približala kantavtor Tomaž Domicelj, ki je poskrbel za odličen prevod pesmi, in Boštjan Gorenc - Pižama, ki je premišljeno in duhovito prevedel dialoge. Lansko premiero so navdušeni gledalci pospremili s stoječimi ovacijami, letos pa bodo vsem znane melodije prvič odzvanjale v Križankah. (vabilo na ogled ponovitve muzikala Briljantina, ki bo na sporedu v sredo, 12. junija, ob 21.00 v Križankah. Pod koreografijo se podpisuje srbska koreografinja Milica Cerović, njen asistent Matevž Česen, režiser je Jug Radivojević, med plesalci pa najdete naslednjo ekipo: Anja Andoljšek, Lara Božič, Miha Brance, Matevž Česen, Ajda Ferluga, Anja Jeršan, Ondina Kerec, Simona Kočar, Katarina Kumer, Timetjan Lesjak, Maša Medica, Kany Michael Obenga, Maj Žan Peršin, Domen Sedej, Maja Sonc, Artur Steffe, Marko Stupar, Lina Ševekar, Lara Šlibar, Tina Turk, David Vehovec, Vita Vlašič, Matej Voušek. Če bo slabo vreme, bo predstava naslednji dan, 13. junija. Briljantino si lahko ogledate še v Kranju 18.avgusta na gradu Khislstein, 20. oktobra pa v Kulturnem domu Krško.)

...

...

 

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Ljubezenski valčki presenetili in navdušili!
Koreografska trojica Lukas Zuschlag, Jean Sébastien Colau in Vincenzo Veneruso na odru SNG Opera in balet Ljubljana
Ritem izjav
Oktober 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Jorge Bucay. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase
Svetovno znani argentinski psihoterapevt in pisatelj po sedmih letih spet v Ljubljani; in navdušil z zgodbami, ki so ga naučile živeti
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek