Gibanica bo kmalu gibala!

Zaklenjeno v kreaciji Veronike Valdes
Zaklenjeno v kreaciji Veronike Valdes

Društvo za sodobni ples Slovenije, izvršni producent Gibanice – 9. bienala sodobne slovenske plesne umetnosti, napoveduje, da se bo kmalu odvijala letošnja Gibanica. Potekala bo med 27. februarjem in 2. marcem 2019 na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Članica letošnje žirije Petra Pikalo s prejemnico nagrade Ksenije Hribar Sinjo Ožbolt
Članica letošnje žirije Petra Pikalo s prejemnico nagrade Ksenije Hribar Sinjo Ožbolt

Kot vsakokrat je tekmovalni program v celoti izbrala tričlanska mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi: Ivana Ivković (Hrvaška), Claire Verlet (Francija) in Petra Pikalo (Slovenija). In takole je obrazložila selektorska ekipa: "Izbor žirije za Festival Gibanica 2019 odraža izjemno raznolikost prejetih prijav, in sicer raznolikost v vseh pogledih: z vidika spolov, starosti, formatov, razmerja z občinstvom, odnosa do prostora in časa trajanja prijavljenih del. Žirija je bila zaradi izjemne kakovosti produkcij, v katerih se odraža intenzivna ustvarjalnost slovenske scene sodobnega plesa, soočena s težko nalogo. V povezavi s tem se žirija sprašuje o smiselnosti omejevanja števila produkcij, ki se lahko uvrstijo v tekmovalni del, ter predlaga, da v prihodnje izbira prijavljenih del odraža raznovrstnost rezultatov dvoletnega dela ustvarjalcev na tem področju. V tokratni izbiri ne prevladuje nobena konkretna tematika ali konceptualni pristop – vsak od avtorjev je pokazal svoj lasten izraz in koreografski jezik, kar je dodaten dokaz zrelosti scene kot celote. Opazili – in nagradili – smo dejstvo, da je bilo tokrat ustvarjenih več skupinskih del kot v preteklosti. Od zvočenega telesa do praznovanja trajanja, od intimnega dueta do radoživega vključevanja občinstva, od raziskovanja lastne zapuščine do ukvarjanja z navadnim trenutkom, od energije mladosti do sprejemanja starosti – izbira zajema širok spekter interesov avtorjev in odraža značilno krajino današnje sodobnoplesne scene v Sloveniji."

Chorus (foto: Urška Boljkovac)

Chorus (foto: Urška Boljkovac)


Izbrane predstave so: Četrtek ob petih, Staying a play: Antigona, Chorus, Radio Hit, Koncert telesa, Zaklenjeno, Skupaj, Poesis Sebstva, Koncert za MAM, Mes(t)o glasu.

Koncert za MAM v koreografiji Maše Kagao Knez (foto: Drago Videmšek)
Koncert za MAM v koreografiji Maše Kagao Knez (foto: Drago Videmšek)

Slavnostna podelitev nagrade Ksenije Hribar za življenjsko delo, ki jo prejme koreografinja Sinja Ožbolt, bo v sredo, 27. februarja, ob 19.00 v  Moderni galeriji, ko bo z galerijsko uprizoritvijo Trajanje – Minevanje in video skico DSPS25 tudi uradno odprtje letošnje devete Gibanice – bienala slovenske sodobne plesne umetnosti. (sporočajo organizatorji letošnje Gibanice; in vabljeni na ogled predstav)

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Zvezde plešejo. V bitki za plesni globus izpadla Jana Koteska!
Sedma oddaja šova Zvezde plešejo prinesla nova partnerstva
Ritem izjav
April 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Ustnice − ogledalo emocij. 'Duck face' je 'out', naravno je lepo in privlačno!
Izdelka Shape & Contour iz Merz Aestheticsa zagotavljata polne in privlačne ustnice naravnega videza
Vabim te na grške počitnice na Kreto
Joga, kuharski delavnici, zdrava hrana, sonce, morje, sprostitev ... vse to je Tertsa
Preberi članek
Preberi članek