Balet SNG Maribor v znamenitem Aleksandrinskem gledališču

Walking Mad, Hill Harper’s Dream in Left Right Left Right
Walking Mad, Hill Harper’s Dream in Left Right Left Right
Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Rusijo, kjer bo na 17. festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v nedeljo, 15. aprila 2018, v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril baletni večer sodobnih baletov z deli Walking Mad v koreografiji Johana Ingerja, Hill Harper's Dream v koreografiji Edwarda Cluga ter Left Right Left Right v koreografiji Aleksandra Ekmana.
Walking Mad
Walking Mad

Festival Dance Open poteka od 6. do 17. aprila. Kot so v predstavitvi zapisali organizatorji festivala, sestavljajo njegov program sodobne koreografske pravljice Hansa van Manena, Jean-Christopha Maillota, Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga, Johana Ingerja, Krzysztofa Pastorja, Alekseja Ratmanskega, Davida Dawsona, Christopherja Wheeldona, Sergeja Vikhareva, Jeroena Verbruggna in Joseja Antonia Ruiza. Ob mojstrih sodobnega baleta pa slavijo tudi 200-letnico rojstva legendarnega Mariusa Petipaja.
...
...

Mariborski Balet se 15. aprila predstavlja z večerom sodobnih baletov. V njem koreograf Alexander Ekman v Left Right Left Right ostaja zvest svoji ironični in sarkastični muzi, ki skozi koreografijo in na tekaških stezah prikazuje realni 'time management' na robu absurda. Johan Inger postavlja svoje plesalce v Walking Mad na vertikalen prostor dolge lesene ograje, izven območja zakonov gravitacije, gledalce pa popelje iz njihovega območja ugodja, saj jih prisili, da presežejo svoje strahove, stereotipe in navade. Umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug pa v Hill Harper’s Dream ponuja surrealistično pravljico z vsemi atributi vpogleda: svetle podobe, zbadajoča čustva in globoka razkritja. Dekleta v špicah na smučeh v objemu snežne meglice.
Hill Harper’s Dream
Hill Harper’s Dream

Ker je ples ena od najhitreje razvijajočih in dinamičnih umetnosti, kjer se znanje prenaša iz učitelja na učenca, na festivalu posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev. Svojo delavnico bo 14. aprila izvedel tudi Edward Clug.
...
...

Festival Dance Open tradicionalno poteka v znamenitem Aleksandrinskem gledališču. Njegova bogata zgodovina sega v čas carice Elizabete, ki je 30. avgusta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla. Čeprav je bilo gledališče dom dramskega gledališča, so na njegovem odru velikokrat nastopale zvezde opera in baleta. Za vse umetnike je nastop na teh odrskih deskah velika čast.
Left Right Left Right
Left Right Left Right

Veličastna osrednja zgradba gledališča z razkošnimi interjerji v klasičnem ruskem stilu izhaja iz leta 1832 in je mojstrovina svetovne gledališke arhitekture, ki jo je zasnoval arhitekt Carlo Rossi v čast carici Aleksandri Feodorovni. Danes je dom multikulturnim programom, kjer repertoar sestavljajo dramsko gledališče in druge sodobne upodabljajoče umetnosti, od avgusta 2014 pa se ponašajo z uradnim nazivom narodni zaklad. (so iz SNG Maribor sporočili o gostovanju mariborskega Baleta v Rusiji)
... (Foto: Tiberiu Marta)
... (Foto: Tiberiu Marta)
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Azra Selimanovič. Na Libero Dance Festu nihče ne bo zadnji!
Prihodnji vikend se bo v soboto, 30. marca, v Športni dvorani v Dobrovi odvijal prvi Libero Dance Fest. Preberite si pogovor z iniciatorko festivala Azro Selimanovič.
Ritem izjav
Marec 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
The ONE Colour Stylist Ultimate šminka. Izberite svojo barvo in poudarite svojo edinstvenost!
Pri Oriflamu so izdelali šminko v kar 24 različnih barvnih odtenkih in gotovo boste našli pravo zase
Vabim te na grške počitnice na Kreto
Joga, kuharski delavnici, zdrava hrana, sonce, morje, sprostitev ... vse to je Tertsa
Preberi članek
Preberi članek