Po uspešni mariborski premieri baletni triptih na odru cankarja

Favn, Carmen in Walking Mad maja tudi za ljubljansko občinstvo (foto: Tiberiu Marta)
Favn, Carmen in Walking Mad maja tudi za ljubljansko občinstvo (foto: Tiberiu Marta)

Mariborski baletni ansambel je marca premierno predstavil triptih, posvečen plesnemu 20. stoletju in nesmrtnim partituram, ki še danes navdihujejo nove plesne pristope. Neoklasični baletni večer razgrinja vznemirljive, provokativne in estetsko daljnosežne skladbe, ki so delile izzivalno vzajemnost z nekaterimi najbolj izpostavljenimi koreografskimi stvaritvami prejšnjega stoletja.

Favn
Favn


Debussyjeva simfonična pesnitev Preludij k favnovemu popoldnevu je ponudila Nižinskemu tonalno lebdeče okolje za Favnovo opojno sanjavost, ki jo povzel tudi Edward Clug v svoji izvirni interpretaciji. Ostal je zvest izhodiščnemu ozračju, dogajanje lenobnega popoldneva pa je zasukal po svoje.    

Carmen
Carmen


Ščedrinova temperamentna suita Carmen, ki je nastala po istoimenski Bizetovi operi, se je napajala pri osvobojenem ženskem libidu. Valentina Turcu se je kot številni koreografi predala navdihu zgodbe o neukrotljivi lepotici in že v prvi postavitvi iz leta 2011 navdušila s strastjo odrskega giba in prečiščeno vizualno podobo. V pričujoči, novi različici je ženski del baletne ekipe postavila na špice in tako koreografijo nadgradila s prefinjenim neoklasičnim izrazom.

Walking Mad (foto: Tiberiu Marta)
Walking Mad (foto: Tiberiu Marta)


Bolero je Ravelova najbolj znana in priljubljena skladba. S preprostim, a učinkovitim stopnjevanjem vztrajno ponavljajoče se teme se je ustoličila kot uspešnica že takoj ob premieri. Johan Inger je uporabil naraščajočo motoričnost partiture za zagon vrtinca odrskih dogodkov, razgrnjenega v duhovitem loku neobičajnih skupinskih in intimnih slik. Izognil se je pričakovanemu erotičnemu naboju, ki ga na Bolero veže popularna kultura. Koreograf se je ognil tudi očitnemu naslovu in poimenoval delo Walking Mad. Dogajanje se umiri v sklepnem delu na glasbo Arva Pärta. Vsebino je navdihnil Platonov citat: "Največji blagoslovi nas doletijo skozi blaznost, če privzamemo, da je ta sama po sebi božanski dar." (so za naš portal sporočili iz Cankarjevega doma in povabili na ogled plesnih stvaritev v izvedbi mariborskega baletnega ansambla 9. maja)

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Zvezde plešejo sedmič. Izpadli Dejan Krajnc je pokazal lep napredek.
Sedem plesnih parov, ljubezenska tematika in vrnitev k standardnim in latinskoameriškim plesom je zaznamovalo sedmo epizodo
Ritem izjav
April 2018
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Nepremagljiva in neustavljiva Rebeka Dremelj ve, kaj si želijo sodobne ženske. Parfum Št. 3!
Na tržišču je že tretja dišava nekdanje misice in pevke. Vonji breskev, nežnega jasmina, sandalovine ... – zadetek v polno!
Odlična veganska torta s kokosovo glazuro
Pisana kulinarika je ponovno v akciji!
Preberi članek
Preberi članek