Slovenska salsa ambasadorja Varja Vitorovič & Rok Cerkvenik. Red na plesni sceni.

Varja in Rok sta edini slovenski profesionalni salsa par.
Varja in Rok sta edini slovenski profesionalni salsa par.
Za NPK (Nacionalna poklicna kvalifikacija) plesalec/plesalka in koreograf/koreografinja sva se odločila zato, ker si želiva malo več reda na slovenski plesni sceni. Zdi se nama namreč, da je titula plesalec ali koreograf nekaj, kar si pridelaš in prislužiš z leti vaj, treningov, nastopov in odrekanj. Prav to pa NPK zahteva že kot pristopni pogoj in tu sva se v tem našla. Vsa ostala priznanja in izobraževanja so za učitelja plesa in ne zahtevajo predhodnega plesnega znanja. Torej si lahko vsak izobraževanje plača, se nauči in opravi izpite brez kakršnega koli plesnega predznanja. Tako postaneš učitelj plesa, ne pa plesalec in/ali koreograf.
Na podelitvi certifikata z Brankom Padjanom, ki je
Na podelitvi certifikata z Brankom Padjanom, ki je "zadolžen" za pridobitev NPK certifikata.

Potem pa je tu še problematika iz najinega plesnega področja – področje salse in brazilskega zouka, kjer se že 16 let aktivno udejstvujeva doma in po celem svetu kot plesalca, inštruktorja in koreografa. Namreč na najinem področju ne obstaja nikakršno izobraževanje. Znanje sva si pridobivala po svetu pri največjih mojstrih ter hkrati najinih mentorjih: Nelson Flores, Elder Sanchez, Willem Engel, Ludek in Pavla Luzny, Sekou McMiller, Eldemar Pieternelle-Pasty, Pablo Veron in mnogih drugih. Nekako sva postala ambasadorja slovenske salse kot edini profesionalni salsa par. Na žalost pa brez podpore slovenskih medijev in plesne scene prideš samo do svojih lastnih mej ...
NPK nama prinaša možnost delovne vize kot plesalca in koreografa v tujini, saj je uradni poklic priznan s strani Republike Slovenije, in kar je še bolj pomembno, Evropske unije. (sta za naš portal komentirala pridobitev certifikata NPK ambasadorja slovenske salse Varja Vitorovič  in  Rok Cerkvenik)
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
 • KerEnTip
 •   |   14.10.2015  |  
 • 19:31
 • Spodnji komentar drži, a več kot izobrazba na papirju, število obiskanih tekmovanje, delavnic, nastopov ... je pomembno plesno znanje, poznavanje glasbe (ne le skledb in izvajalcev), primeren pedagoški pristop, ki je zelo različen za različne cilnje skupine in kilometrina !!! To kar nudi PZS je odlično zastavljeno, a se bo upam še nadgradijo, to kar omogoča NPU pa je tudi potrditev da je koreograf in plesalec poklic - oboje skupaj pa zagotvo velja še več - ob tem kar sem naštel zgoraj ... pa veliko plesnih kilometrov želim vsem.
 • jagoda
 •   |   7.10.2015  |  
 • 11:13
 • Manjši popravek... za poučevanje salse je pač potrebno, da si pedagog in ne samo plesalec.... v Sloveniji imamo en drug edini profesionalni salsa plesni par, ki se tudi udeležuje tekmovanj za Slovenijo in sicer Giancarlo in Masha...Rok in Varja pač ne tekmujeta, kakšen šov sem in tja.... Težko je tudi razumljivo, da oba že 16 let plešeta salso, ko pa še nista stara niti 30 let....njuni mentorji so pač bili vodje plesnih delavnic na posameznih festivalih... takih festivalov je samo v Sloveniji vsako leto vsaj pet... Bilo bi lepo, da bi priznala, da sta sicer odlična plesalca, za kar sta tudi dobila NPK potrdilo, da pa se jima ni ljubilo potrudit tudi za pedagoško izobrazbo, npr. preko Plesne zveze ali na ustreznih fakultetah... malo bo treba bit bolj na realnih tleh...
 • Preberi članek
  Preberi članek
  Zakaj je skupina Aterballetto navdušila občinstvo v ljubljanski operno-baletni hiši?
  Prvič se je v Sloveniji predstavilo italijansko baletno združenje, nacionalna plesna fundacija Italije
  Ritem izjav
  Julij 2019
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Skandinavska kraljica kriminalk Camilla Läckberg udarila z Zlato kletko!
  Njen kriminalni roman se tokrat dogaja v mestu in ne več na podeželju
  Tereza's Choice veganska žar linija za vrtne zabave
  V poletje s tremi novimi izdelki zdrave prehrane
  Preberi članek
  Preberi članek