Ljubljana, 27.09.2019 | Barbra Drnač

Ples je najin kisik!

Pogovor s koreografoma, ki pripravljata premiero Ljubezenskih valčkov na odru SNG Opera in balet Ljubljana
Ljubezenski valčki (foto z vaje: Apolonija Loborec)
Ljubezenski valčki (foto z vaje: Apolonija Loborec)

Na oder ljubljanske operno-baletne hiše 5. oktobra prihajajo Ljubezenski valčki, ki jih bodo koreografirali trije moški koreografi. Gosta Vincenzo Veneruso in Jean-Sébastien Colau ter domača sila, plesalec Lukas Zuschlag. Vicenzo se je rodil v Neaplju leta 1993 in je študiral balet v tamkajšnji baletni šoli Teatra San Carlo  ter leta 2015 diplomiral. Kariera ga je odpeljala tudi v Moskvo na akademijo Bolšoj gledališča, kjer je plesal na Jia Ruskaja Award, plesal v Rimu in Astrakhanu. Leta 2018 je začel koreografirati skupaj Jeanom-Sébastienom Colauom. Jean-Sébastien Colau je rojen v Franciji in je obiskoval šolo pariške opere, katere član je postal leta 1996. 2002 je postal solist Nacionalnega baleta v Kanadi in 2005 postal zvezda v leipziškem baletu. Je nagrajenec baletnih tekmovanj v Varni, Nagoji, plesal je mnogo naslovnih vlog celotnega klasičnega repertoarja in sodeloval s koreografi, kot so Robbins, Neumeier, Béjart, Petit, Scholz. Zanimivo bo videti, kako sta si zamislila Ljubezenske valčke dva koreografa, prežeta s klasiko. Za naš portal sta z veseljem odgovorila na nekaj vprašanj.

Jean-Sébastien Colau
Jean-Sébastien Colau

Dobrodošla v Ljubljani, Jean-Sébastien Colau in gospod Vincenzo Veneruso, kjer za SNG Opera in balet koreografirata posebno točko, projekt Ljubezenski valčki. Kako je do sodelovanja sploh prišlo?
Petar Đorčevski, umetniški vodja baleta, nama je predlagal, da bi koreografirala klasično delo na čudovito glasbo Johannesa Brahmsa Love Waltz, Opus 65. Bila sva resnično očarana, predvsem ker projekt vključuje glasbo v živo z dvema pianistoma in štirimi opernimi pevci na odru s plesalci. Vedno je zelo vznemirljivo ustvarjati v sodelovanju z opero.

Na vaji Ljubezenskih valčkov
Na vaji Ljubezenskih valčkov

Kako potekajo vaje glede na to, da plesalce kar dobro poznata?
Večkrat sem že učil plesalce ljubljanskega baleta, Vicenzo pa jih je videl nastopati, zato sva natančno vedela, kakšne plesalce si želiva v novi predstavi. Strast vseh se kaže v plesnem studiu tako dobro kot njihova močna klasična tehnika in sposobnost izražanja občutkov na odru. Dejansko vaje potekajo zelo dobro z veliko medsebojnega spoštovanja.

...
...

Tema Ljubezenskih valčkov je seveda ljubezen. Kakšno ljubezen bomo začutili skozi vajino koreografijo?
Ljubezen je univerzalna tako kot balet in umetnost nasploh. Resnično očarljivo je še enkrat občutiti ljubezen. V najini viziji naju je navdihnila resnična zgodba med Claro Schumann (vdovo Roberta Schumanna) in Johannesom Brahmsom. V baletu so štirje pari, ki gredo skozi različna čustvena stanja in odnose: gorečo strast in strah pred ljubeznijo. Uršo, glavno junakinjo, bi lahko opredelili kot 'zanikano ljubezen'.

...
...

Skupaj koreografirata, kako se dopolnjujeta?
Oba imava močno obliko klasičnega baleta ter enako predanost in okus za tradicionalni balet, ki je star 300 let. Dopolnjujeva se tako, da deliva svoje misli in se veliko pogovarjava o delih, ki jih ustvarjava. Vicenzo ima poseben dar za nošenje špičk (celo bolje kot dekleta (smeh)), tako da lahko skupaj najdeva posebne dvige in nore promenade. Ustvarjava, najprej skupaj, zase, nato to oblikujeva za plesalce.

Vincenzo Veneruso

Vincenzo Veneruso


Vajina plesna baletna zgodovina je impresivna. Je ples našel vaju ali sta vidva našla ples?
Jean-Sébastien Colau:
Kot otrok sem plesal, odkar se spomnim. Po dolgih letih potenja in trdega dela sem dobil priložnost pridružiti se pariški operi poleg drugih kompanij, kot sta kanadski narodni balet in leipziški balet, ter imel to čast, da sem postal zvezda. Menim, da je ples prišel k meni!!! Najlepše darilo v mojem življenju.
Vincenzo Veneruso: Moj začetni pristop k plesu ni bil najbolj preprost in se ga nisem najbolj veselil. Boril sem se proti moškim predsodkom in velikim družinskim ekonomskim težavam. Pri 15-ih letih sem šel v prestižno baletno šolo Teatra San Carlo v Neaplju in pred končanjem šolanja sem dobil štipendijo za baletno akademijo Bolšoj gledališča v Moskvi. Da bi se rešil negotovih delovnih razmer v Italiji, sem pobegnil v Francijo in v pariški kompaniji (Chicos Mambo) podpisal pogodbo kot solo plesalec ter plesal po svetu. Ples ni našel mene in nisem ga iskal, ples je bil že v meni. Moja goreča strast.
Je med koreografijo in nastopanjem vedno tanka meja? Kaj raje počneta?
Jean-Sébastien Colau:
Menim, da je resnično težko izbrati med tema dvema možnostma. 25 let sem zelo užival, ko sem bil na odru in nastopal. Koreografija mi v življenje prinaša novo veselje. Dolga leta sem se ukvarjal s svojim telesom, toda zdaj lahko oblikujem in se igram s številnimi drugimi, kar je očarljivo. Menim, da sta to dve različni življenji.
Vincenzo Veneruso: Rad prenašam in občutim čustva: na odru kot plesalec in v vadbenem studiu kot koreograf. Brez kakršnihkoli prednosti, kajti moj edini pogoj je služiti plesu.
Kam gre vajina pot po premieri v Ljubljani?

Oba greva v Neapelj (kjer živiva šest mesecev v letu), kjer bova uprizorila novo različico baleta, ki ga je Jean-Sébastien Colau koreografiral leta 2014, Julija in Romeo. Vincenzo bo odplesal glavno vlogo. Med drugim je še projekt, koreografiranje Stravinskijevega dela Pulcinella na nizozemskem festivalu Arnhem.
Prepričana sem, da je ples vajina ljubezen in vajino življenje. Imam prav?

Da, ples je najin kisik.

Hvala in želim vama prijazno bivanje v Ljubljani in uspešno premiero.
 

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Na špici
Članice 2 z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v hip-hopu
V sredo, 16. 10. 2019, je v nemškem Bremerhavnu potekalo svetovno prvenstvo v hip ...
Preberi članek
Preberi članek
Oktober 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Magnetista. Prevzemite nadzor nad igro privlačnosti!
Oriflame je k svoji paleti dišav dodal še eno parfumsko vodo, ki dokazano privlači
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek