Ljubljana, 02.10.2019 | Barbra Drnač

Lukas Zuschlag pred novo premiero

Brahmsova glasba na sodoben način
Lukas Zuschlag na vaji Ljubezenskih valčkov (foto: Darja Štravs Tisu)
Lukas Zuschlag na vaji Ljubezenskih valčkov (foto: Darja Štravs Tisu)

Lukas, pozdravljen. Sezona se je dobro začela zate, kot plesalca in koreografa. Na predstavitvi nove sezone SNG Opera in balet Ljubljana si predstavil duet, ki sta ga odplesala Hugo Mbeng in Tasja Šarler, ki je del predstave Ljubezenski valčki, ki bo doživela premiero 5. oktobra. Zaupaj nam, kakšen je tvoj koreografski delež nastajanja na Brahmsovo glasbo?
Res je, kar intenziven začetek sezone za vse nas pripravljamo koreografijo za Ljubezenske valčke, 25. septembra smo uspešno gostovali s predstavo Doktor Živago v Sarajevu, v kateri imam glavno vlogo, hkrati se tudi seveda že dela nova premiera Veliki Gatsby, ki bo 7. novembra. Brahmsova glasba je precej romantična, poskusil sem pristopiti k njej na sodobnejši način. Besedilo pesmi je v nemščini in jaz kot Avstrijec seveda vse razumem, a sem si rekel, da prvotno sploh ne bom poslušal, kaj natanko pojejo, ampak da bi pustil, da me samo vzdušje vsake pesmi vodi do tega, kar bi rad pokazal na odru. Imam okoli 23 minut glasbe, znotraj tega je 16 skladb, tako da gre za bolj kratke prizore.

Na vaji ...

Na vaji ...

 
Ljubezen je večni navdih. Kako si se sploh lotil koreografije, kaj te je vodilo, na čem je poudarek, na odnosu moški-ženska kot vedno ali čem drugem?
Ljubezen je glavna tematika. Ljubezen ima veliko obrazov, za vsakega pomeni nekaj drugega. Lahko te podpira, lahko te podre. Gre za ljubezen, ki je v nastajanju, ki se konča ali je že zdavnaj mimo, ljubezen v optimalnem stanju, do prijateljev in ljubezen do samega sebe ki je bistvena podlaga, da si sploh zmožen ljubiti nekoga drugega. Znotraj kreacije je več takih mikro zgodb. Moram pa reči, da sem vesel, ker imamo res dobro in delovno atmosfero na vajah za ta projekt. Imam tudi krasno asistentko, Matejo Železnik. Velikokrat sva že skupaj plesala in v tem projektu je tudi ena od glavnih plesalk, hkrati mi kot asistentka zelo pomaga. Vesel sem tudi, da glede kostumov sodelujem s trgovino Anselma. Sem njihov velik 'fan' (in redna stranka). Oni kupujejo vintage blago in iz njega naredijo obleke, se pravi, da je skoraj vsak kos unikat. Ta princip mi je res všeč in tematika zelo aktualna, s tem, da se mi zdijo njihove obleke 'čisto hude' in zelo udobne. Gre za bolj ulični stil in mi to pride ravno prav, ker nisem hotel, da bi plesalci bili preveč 'nakostumirani'.

...

...

 
Zanimivo je, da koreografirata poleg tebe še dva moška, in sicer Jean Sébastien Colau in Vincenzo Veneruso. Ste se med seboj kaj 'usklajevali' ali je domišljija imela prosto pot?
Del Jeana Sebastiéna in Vincenza Venerusa izhaja bolj iz klasičnih gibov, moj je bolj sodoben. Iz časovnih in logističnih razlogov smo se odločili, da si ne razdelimo plesalcev in da bo na predstavi tudi odmor med koncertoma. Zdi se mi zanimivo ravno to, da bo vsak imel svojo interpretacijo te glasbe in da bosta koreografiji povsem samostojni.

...

...

 
Bi lahko dejal, da imaš prepoznaven koreografski izraz, je tvoj gib takšen, da lahko rečemo, no, to je pa Lukas koreografiral?
Možno, ja. Tukaj je več faktorjev ko koreografiram recimo nekaj za en določen dogodek, seveda pazim na to, da se koreografija ujema s kontekstom, hkrati pa vedno poskušam obdržati svoj 'handwriting'. Najraje delam s plesalci, ki meni kot koreografu tudi nekaj ponujajo in aktivno sodelujejo pri nastajanju koreografije. Tudi ko sem v vlogi plesalca, je zame to najlepši način ustvarjanja.

...

...

 
Koliko koreografij je že za tabo, vse skupaj, si kdaj preštel?
Kar nekaj jih je že, ne bi pa vedel natanko, koliko. To se je že malo med šolanjem začelo in je bilo nekako ves čas prisotno, zdaj je pa več in več. Koreografiral sem za zelo različne projekte operne in otroške predstave v ljubljanski Operi in mestnem gledališču v Celovcu, za gala koncerte, tekmovanja, otvoritvene dogodke sezon, za televizijo in modne revije, za dogodke večjih podjetij ...

... (foto: Darja Štravs Tisu)

... (foto: Darja Štravs Tisu)

 
In še zadnje vprašanje. Kakšna so pričakovanja nove sezone pod novim vodstvom tvojega kolega Petra Đorčevskega?
Iz lastnih izkušenj kot koreograf vem, da ni vedno ravno preprosto zamenjati vlogo v lastnem ansamblu in stopiti na 'drugo stran', verjamem pa, da je to v Petrovem primeru kot vodja baleta še bolj zahtevna naloga. Veselim se že obstoječih in novih izzivov kot plesalec in si želim eno dobro ravnotežje med klasičnimi in sodobnimi predstavami. Vesel sem, da lahko koreografiram za naš ansambel, in upam, da je to šele prvi korak in da bo še veliko več priložnosti.
Hvala za tvoj čas in srečno na premieri!

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Na špici
Članice 2 z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v hip-hopu
V sredo, 16. 10. 2019, je v nemškem Bremerhavnu potekalo svetovno prvenstvo v hip ...
Preberi članek
Preberi članek
Oktober 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Magnetista. Prevzemite nadzor nad igro privlačnosti!
Oriflame je k svoji paleti dišav dodal še eno parfumsko vodo, ki dokazano privlači
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek