Ljubljana, 31.07.2019 | Barbra Drnač/Bunker

Preverite, zakaj na letošnje Mlade leve!

Osem festivalskih dni bo zapolnilo vašo radovednost
Macbettu si boste lahko ogledali takoj po otvoritveni instalaciji Urše Vidic. (Foto: A. Serra)
Macbettu si boste lahko ogledali takoj po otvoritveni instalaciji Urše Vidic. (Foto: A. Serra)

Že dvaindvajsetič po vrsti se bo odvijal mednarodni festival Mladi levi v Ljubljani. Med 24. in 31. avgustom, kot smo nekako že navajeni, bo "združil umetnike, mislece in občinstvo čaka osem dni vznemirljivih skupnih raziskovanj pod površjem, prehajanjem skozi različne plasti stvari in njihovih odnosov do družbe danes. Del festivalskega programa se poigrava s temo čustvenega materializma, ki jo bomo tudi teoretsko razgrnili na mednarodnem forumu trans-making v okviru festivala", sporočajo s festivala Mladi levi.

Mladi levi se bodo odvijali med 24. in 31. avgustom
Mladi levi se bodo odvijali med 24. in 31. avgustom

Program je zelo obširen, in v soboto, 24. avgusta, ga bo ob 19.30 odprla Urša Vidic z instalacijo Zid. "Vzhodni zid Stare elektrarne ni tisti 'originalni', opečnati, ampak cikcak zid, ki je meja med ulico in še vedno delujočo transformatorsko postajo elektrarne. Stara mestna elektrarna je lani praznovala 120 let, mi pa letos praznujemo 15-letnico, odkar je bila elektrarna prenovljena in ponovno odprta – v novi izdaji kot oder. Avgusta 2004 smo z odprtjem festivala Mladi levi in dogodkom Če nas ne bi bilo, bi si nas morali izmisliti namreč začeli redni uprizoritveni program v elektrarni. Zid Stare elektrarne, ki ga zdaj pokriva Aplavz avtorice Toni Soprano Meneglejte, bo letos ob 15-letnici opremila Urša Vidic – pri izboru umetnic se namreč zdaj že drugič, torej tradicionalno, držimo načela, da vabimo vizualne umetnice, a tiste, ki imajo stik z gledališčem. Urša Vidic je scenografinja s široko paleto ustvarjanja, delala pa je tudi v elektrarni , odlikuje jo enostavnost, a hkratna večplastnost, tako bo njen zid hommage umetnicam in umetnikom, ki so v 15 letih delali v elektrarni, hkrati pa bo njeno sporočilo na zidu namenjeno vsem, ki smo v stiku z elektrarno. Parola, ki bo zapisana v abecedi zvoka, upamo pa, da bo prenesla sporočilo tega, kar elektrarna je in kar si želi za vse," je razloženo ob otvoritveni predstavi oziroma instalaciji.

Urša Vidic bo poskrbela za otvoritveno instalacijo Zid. (Foto: Uroš Abram)
Urša Vidic bo poskrbela za otvoritveno instalacijo Zid. (Foto: Uroš Abram)

Nato sledi ob 21.00 Alessandro Serra s predstavo Macbettu (osnovano na Macbethu Williama Shakespeara), Sardegna Teatro & Compagnia Teatropersona, po predstavi pa vas čaka otvoritvena zabava. Natančen pregled vseh predstav si lahko ogledate v našem koledarju http://www.paradaplesa.si/?Id=koledar&List=1

Duo Eclipse (foto: Dejan Ulaga)
Duo Eclipse (foto: Dejan Ulaga)

Lani je naša recenzentka Daliborka Podboj po koncu festivala zapisala: "Včasih je festival Mladi levi sameval ob koncu avgusta v Ljubljani, danes pa je ta čas zapolnjen s presežkom kulturno-umetniškega dogajanja tako v sami prestolnici kot tudi po drugih večjih mestih Slovenije. Zato je organizator poskrbel za ponovitve ter tako mnogim omogočil vpogled v festivalske dogodke. Gledalci so hitro polnili prizorišča Mladih levov, vstopnice pa bile največkrat že veliko prej oddane. Nekateri so celo upali in čakali, da bo kakšna rezervirana vstopnica le ostala, kar se je tudi kdaj obrestovalo: vstopnice pa znova brezplačne, ko je njihova cena posegla po enem kulturnem evru."

Nevenka Koprivšek (levo) je sinonim za festival Mladi levi. (Foto: Nada Žgank)
Nevenka Koprivšek (levo) je sinonim za festival Mladi levi. (Foto: Nada Žgank)

Pogovor z Nevenko Koprivšek, umetniško vodjo festivala, bomo objavili v prihodnjih dneh.

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Na špici
Prihaja Državno Maroltovo srečanje najboljših odraslih folklornih skupin!
V soboto, 26. oktobra 2019, se bodo na Državnem Maroltovem srečanju 2019 pomerile najbolj ...
Preberi članek
Preberi članek
Oktober 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Magnetista. Prevzemite nadzor nad igro privlačnosti!
Oriflame je k svoji paleti dišav dodal še eno parfumsko vodo, ki dokazano privlači
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek