Ljubljana, 18.07.2016 | Daliborka Podboj

Paše paše ... plesat!

Letna produkcija Plesnega studia Intakt
Intaktova produkcija vsako leto navduši. (Foto: Sunčan Stone)
Intaktova produkcija vsako leto navduši. (Foto: Sunčan Stone)
Paše paše ... plesat. Tako so v naslovu svoje letošnje produkcije zapisali intaktovci, in da jim res "paše" plesati, so dokazali, ko so se v mavrici plesnih oblik in gibalnih izpovedi tudi uspešno izplesali. Predstavili so štirinajst krajših koreografij pod programskim in umetniškim vodstvom Nataše Tovirac, pripravili pa jih skupaj s svojimi  mentorji, pedagogi in koreografi, ki so že kar zapriseženi PS Intakt, ko že več let prenašajo svoje plesno znanje na vse njih, ki jim tako "paše" plesati: Dominika Kacin, Maja Kalafatić, Barbara Kanc, Jasna Knez, Maja Babič Košir, Špela Repar Lomovšek, Igor Sviderski, Sabina Schwenner, Veronika Valdés, Nataša Živković in Nataša Tovirac.
Koreografija Narcis mlade plesalke Tare Ferbežar Felgner.
Koreografija Narcis mlade plesalke Tare Ferbežar Felgner.

Uprizoritveni tok je v letošnji produkciji tekel tako kot vsa leta v zaporedju od najmlajših pa vse do zrelejših ustvarjalnih let, začel se je z letošnjo nagrajenko mednarodnega tekmovanja Opus 1, plesna miniatura, z avtorskim solom, plesom Narcis Tare Ferbežar Felgner, pod mentorskim vodstvom Sabine Schwenner. Tara je za svoj ples Narcis prejela nagrado 300 evrov za najboljšo miniaturo v celoti v svoji starostni kategoriji, in to povsem zasluženo. Zgodbo o Narcisu, zagledanega vase in v svoj odsev na gladini vode je Tara poglobljeno in poetično zapredla v ples tišine ter kapljic vode, s katerimi se ob koncu še sama poigra.
... Vortex skupine Indigo ...
... Vortex skupine Indigo ...

Tudi Jakob Sinčič je postal eden od nagrajencev letošnjega mednarodnega Opusa 1, prejel je posebno pohvalo za svoj avtorski ples Prehodi, ki je dozoreval pod mentorstvom Veronike Valdés, in se je kot nagrajenec še enkrat predstavil tudi na letošnjo produkciji PS Intakt, še enkrat  pa nastopil v skupini Indigo s soplesalkami Ajdo Valentinčič, Marušo Hočevar, Mašo Majnik, Petjo Križmančič in Fio Lemajič, v koreografiji skupinskega delovanja Vortex Veronike Valdés. Mentorica, plesalka, performerka in pedagoginja Veronika Valdés je bila kot perspektivna ter večkratna nagrajenka državnih tekmovanj Opus 1 znova nagrajena tudi na letošnjem 8. mednarodnem Opusu 1, in to za svoj ustvarjalni opus ter avtorsko miniaturo Liquid Anonymous, ko sta ji PS Intakt in JSKD RS podelila produkcijsko nagrado za novi projekt, ki bo ugledal dan prihodnje leto, s svojo letošnjo avtorsko miniaturo pa se Veronika Valdés poslavlja od tekmovanja Opus 1, namenjenega izvirnosti, plesnemu raziskovanju in ustvarjalnosti mladih.
... Reke tok plesalke Zale Tomažič ...
... Reke tok plesalke Zale Tomažič ...

Še dva avtorska plesa sta se zvrstila na temo vode, ki je tudi sicer bila razpisna tema Opusa 1, plesna miniatura 2016. Zala Tomažič je izvirno spletala svoj plesni polet v avtorski miniaturi Reke tok, v razigranem plesu pretočnih brzic in vzvalovanih rečnih širin, seveda na trdih tleh in v poskokih po odru, ki je tekel pod mentorskim vodstvom Sabine Schwenner. Mladi plesalki Jasna Krek in Tasia Freia Tozon sta zaveli avtorski  duet Snežinki spoznata svet (mentorica Nataša Tovirac), v svoji plesni domišljiji pa se uigrano spuščali ter v iluziji vetra premetavali po zemeljskih (odrskih) tleh, tudi domišljeno zasnovali svoj duet snežink, zmrznjenih kristalov vode. 
... Zvezdni prah in Bube 1 ...
... Zvezdni prah in Bube 1 ...

Najmlajše plesalke imajo 4-5 let in plešejo v skupini Bube1: Živa, Nina, Livija, Lara, Ela Neca in Zora, sproščeno pa so se razigrale v koreografiji svoje učiteljice Dominike Kacin in zaplesale čarobni Zvezdni prah. Kakšno leto starejše plešejo deklice v skupini  Bube 2: Morgana, Maia, Ela, Veronika Brina in Ela, Hajna, ki v zadnjih treh mesecih že tretjič suvereno nastopajo na odru Španskih borcev in vsakič vse bolj plesno dorečeno v koreografiji svoje učiteljice Nataše Tovirac, Packarija. Modrini nosi ime skupina plesalk prvih OŠ razredov: Kiara Drolc, Sara Hojnik in Ines Krmelj, Jasna Krek, Tasia Freia Tozon, ki so ubrano in skoncentrirano zaplesale svoj domišljijski svet, prepoln skrivnosti, 9 Življenj Sfiharakis, v koreografiji svoje  Nataše Tovirac. Črna misel nosi naslov koreografija Sabine Schwenner, ki jo je namenila svojim plesnim učenkam, skupini Friksi, kjer plešejo: Ana Grce, Aizea Gutierrez Barlič, Karolina Houška, Maša Kapus Dukarić, Zarja Marincelj, Klara Prem Cerar, Čeda Rovšek, Mithra Strojan Rot, Tajda Strojan Rot in Zala Tomažič. Mladostna energija je pršila po sodobnem plesnem odru in na koncu tudi zradirala možno porajajočo se črno misel.
... Packarija in Bube 2 ...
... Packarija in Bube 2 ...

Otroški plesni igrivosti in mladostni energiji, zaobjeti v njihov odraščajoči svet animacije in ustvarjalnosti, so sledile plesne skupine, ki jim vsekakor "paše" plesati, čeprav so njihovi plesalci že usmerjeni tudi na druga študijska in delovna področja. Jerca Klinar in Ana Inkret sta se v koreografiji učnih baletnih korakov Nataše Živkovič Concerto Moderato povsem predali glasbi in sta veselo poplesavali po prostoru. Sličnost-Različnost nosi naslov koreografija Igorja Sviderskega, ki jo je namenil svoji skupini Sodobni ples I in ki jo v harmoniji medsebojnih povezav, prihodov in odhodov tudi harmonično zapleše kvartet: Uroš Marolt, Svetlana Ruzhitskaya, Anja Šerc in Nina Zofič
... Concerto moderato ...
... Concerto moderato ...

Skupino Sodobni ples 2 vodi Maja Kalafatić, v koreografiji Skupaj Maje Kalafatić in Le Faboulous se je skupina zanimivo usmerjala v  raziskovanje gibalnih povezav dveh teles, dveh oseb in v neposrednih kontaktih ter možnih prepletih, zaplesali pa: Ana Inkret, Danijel Kurinčič, Jerca Lieber, Mila Peršin, Nika Rupnik in Philipp Haselwarter. Jasna Knez deli svoj izrazni plesni in improvizacijski potencial s skupino, ki pleše v zadovoljstvo, v sprostitev in ustvarjalni navdih. Sami si pripravljajo kostume, se sproščeno prepuščajo plesnim vijugam, tudi v veselje gledalcem. Tokrat so se zbrali okrog Tee Vidmar ter v skupinskem koreografskem navdihu pod Jasninim vodstvom ustvarili kompozicijo Odmaknjena telesa, ki se je vila ob zvokih Teinega glasu, ki je kar plemenitil plešoča telesa Senke Ciuha, Irene Gubina, Jerce Jerman, Darka Podmenika, Petre Guček in Aleksandra Baniča. Valentina Karima Hočevar je ob mentorici Nataši Tovirac poskrbela za plesno presenečenje in meditativno poslastico, ko je v svojem solu poglobljeno čutno in docela fluidno spletala svojo gibalno poetiko v minimalizmu premikov od enega konca odra do drugega. Na koncu lahko vsem skupaj izrečemo le pohvale za trud, ustvarjalnost in ples, ki ga je še pa še "pasalo" tudi gledati na odru Španskih borcev.
... Neimenovano Žige Krajnčana in Gašperja Kunška ...
... Neimenovano Žige Krajnčana in Gašperja Kunška ...

V drugem delu programa in po odmoru je sledila še premiera predstave Neimenovano avtorja Žigana Krajnčana, dobitnika produkcijske nagrade na 7. Mednarodnem tekmovanju Opus 1, plesna miniatura 2015, in sicer v koreografiji, po konceptu ter v izvedbi Žigana Krajnčana in Gašperja Kunška, na glasbo Kristjana Krajnčana (oblikovanje svetlobe Luka Curk, mentorici Nataša Tovirac in Nina Meško, produkcija: Plesni studio Intakt in JSKD). Kaj je in kaj naj bi bilo to neimenovano, avtorja zapišeta: "Je to najin odnos, najini občutki med nama? Najina gibalna sila? Vir? Vedno znova imenujeva  tisto neimenovano, ker tisto neimenovano … ostaja neimenovano. Zato pleševa, ker samo tako poznava svojo nesmrtnost." In zapisan citat je tudi njuna plesna ilustracija, živa slika neimenovanih globin, ki jih zračita dve mladi moški telesi. Redko imamo prložnost doživeti tako poglobljen moški duet, kot je to bil duet Neimenovano Žige in Gašperja. Lani sta navdušila z mladostno energijo akrobatskega plesnega dvojca v svojem atraktivnem nastopu na 56. Jazz festivalu v Ljubljani, na jazz koncertu Kristjana Krajnčana Hyden Myth. Tokrat se je njun duet barval v silnicah nevidnih strasti, ki jih na koncu inteligentno, tudi duhovito presežeta, ko spevno zadoni živa izvedba pesmi Show must go on (Queen) in se razideta, kot da je bil to le bežni trenutek nekega srečanja, kjer so trepetale  neznane, neimenovane energije, se gnetle želje in celo burili strahovi. Duet se začne v popolni tišini, na razdalji dveh v stoječih, povsem nepremičnih telesnih pozicijah. Na videz se nič ne dogaja, vendar se dogaja ogromno, toliko, da polni z napetostjo ves avditorij. Telesi pa se zelo počasi začneta približevati, in kot bi srkali energijo eno drugemu, se lepita eno na drugo, tudi tesno zlepita ter prepleteta, in se zdi, da se telesne tekočine pretakajo ene v drugo, vse dokler nastopajoča drža ne postane obremenilna, nadležna, ko se Gašper znajde na hrbtišču Žigana in ko steče boj moške prevlade ter končni razhod. Gašper je poskrbel še za virtuozne plesne vložke ter se tako znova izkazal za neprecenljivi vir gibalnega sozvočja. Letos je tudi prvič nastopil na Mednarodnem Opusu 1 in si pridobil nagrado za svoj avtorski ples kot najboljši plesalec tekmovanja v zadnji starostni kategoriji.
... Intaktovi pedagogi ... (foto: Sunčan Stone)
... Intaktovi pedagogi ... (foto: Sunčan Stone)

Žigan Krajnčan je bil drugi po vrsti, ki je s produkcijsko nagrado PS Intakt in JSKD ustvaril plesni projekt, prva je bila leto poprej Grkinja Georgija Capodistrija, ki plesno deluje na Danskem in je s svojo miniaturo #41-okultna manifestacija kar gostovala po slovenskih in   mednarodnih odrih. Prav gotovo enako zanimivo pot gostovanj čaka tudi  Žiganov in Gašperjev prvenec Neimenovano, ko je bila prva repriza  na sporedu že 11. junija v Plesnem Forumu Celje, naslednja pa 24. junija na jubilejni 25. Odprti plesni sceni v Lutkovnem gledališču v Mariboru in v času letošnjega Festivala Lent. 
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
 • hitro dobavo 72 h
 •   |   25.7.2016  |  
 • 8:08
 • hitro dobavo 72 h Financiranje posojilo denarja za rešitev finančne težave Jaz bi z veseljem ponudbo posojil za vse ljudi v stiski. Res sem človek,ki je zelo resna,v zameno bi prosim, da resne ljudi,kontaktirajte me na moj mail za več informacij o posojila in pogoji. E-mail: reseaufinance510@gmail.com Nudim posojila v kratkem,srednje in dolge pojem obsegajo od 5.000 € 10.000.000 €in zunaj. Moj pragu poteka s 3 % obresti. E-pošta : kmillot75@gmail.com : reseaufinance510@gmail.com Spletna stran : www.reseau-finances.com hvala
 • hitro dobavo 72 h
 •   |   25.7.2016  |  
 • 8:08
 • hitro dobavo 72 h Financiranje posojilo denarja za rešitev finančne težave Jaz bi z veseljem ponudbo posojil za vse ljudi v stiski. Res sem človek,ki je zelo resna,v zameno bi prosim, da resne ljudi,kontaktirajte me na moj mail za več informacij o posojila in pogoji. E-mail: reseaufinance510@gmail.com Nudim posojila v kratkem,srednje in dolge pojem obsegajo od 5.000 € 10.000.000 €in zunaj. Moj pragu poteka s 3 % obresti. E-pošta : kmillot75@gmail.com : reseaufinance510@gmail.com Spletna stran : www.reseau-finances.com hvala
 • Micheal Benson
 •   |   21.7.2016  |  
 • 13:43
 • Za pravilno predstavim, jaz sem gospod Michael Benson zasebni posojilodajalec, sem dal ven posojila po obrestni meri v višini 3%, to finančno priložnost. na vaša vrata, dobite posojilo hitro. Obstaja toliko ljudi tam iščejo finančne možnosti ali pomoč za vogalom, in krajev, in se še vedno ne morejo dobiti enega, ampak tukaj je. možnosti financiranja v vaših vratih korak in kot taka ne more privoščiti, da to priložnost to storitev za posameznike, podjetja, podjetniki in ženskami, in posojila, je razpoložljivost vsak znesek po vaši izbiri za več informacij . Pišite nam preko e-pošte: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM Posojilo prijavni obrazec in ga vrne. Polno ime ................. zasebna telefonska številka ................ Država ................. Naslov ................ Država .............. Let .............. Je bil uporabljen prej ali ne. ............. Status .............. potreben znesek posojila. .................. Obdobje posojilo ................ Poklic ................. ............... Mesečni dohodek V priznanje teh podatkov, bomo poslali našo pogodbo z razporedom plačil, in če se strinjate s Pogoji uporabe, pomeni, da se vaše posojilo v 24 urah, odvisno od resnosti in nujnosti, in zaupanje . Jaz sem čakala na vaš hiter odziv. pozorno Michael Benson
 • Na špici
  Andrej Škufca bo pri 44-ih postal očka. Narava je naredila svoje.
  Melinda mi ni povedala na noben poseben način. Narava je naredila svoje in čez čas je bilo ...
  Preberi članek
  Preberi članek
  Oktober 2018
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Eclat Mon Parfum. Predstavitev francoske prefinjene dišave ob ritmih vrhunskega džeza.
  Podjetje Oriflame je lansiralo na tržišče prestižen parfum, ki do popolnosti ujame bistvo neprisiljene pariške elegance
  Prihodnjo nedeljo! Štart tretje sezone kuharske oddaje Zdravo, Tereza!
  Tokrat snemam oddaje v Sloveniji in vabljeni k ogledu vsako nedeljo ob 17.40 na POP TV
  Preberi članek
  Preberi članek