Ljubljana, 08.03.2014 | Daliborka Podboj

Teržan&Skok. Odmevali prijateljski vzkliki na pomoč

Uršula Teržan in Tanja Skok tudi po premieri še vedno prijateljici

Plesni prijateljici Uršula Teržan in Tanja Skok sta 20. februarja na odru Dvorane Duše Počkaj v Cankarjevem domu Ljubljana (premiera 19. februarja) predstavili še drugi del, drugo plat svojega prijateljskega statusa. Prva tretjina ali prvi del njunega javno izpostavljenega prijateljstva leta 2012, odrska uprizoritev Prijateljici za vedno, je bila na našem portalu izglasovana za najboljšo predstavo leta. Ta prvi del je  osvajal s plesno svežino, temu primerno so se reprize kar vrstile.

Prijateljici za vedno 1/3...
Prijateljici za vedno 1/3...


In če sta prijateljici v prvem delu kazali vedrino prijateljskega obraza, je v drugem delu nastopil čas brušenja medsebojne prijateljske idile, ko zrelost stanja zahteva globino, moj-tvoj prav pa kar noče izpuhteti. Drugi del koncepta o prijateljevanju, ki si ga je v obliki treh delov zastavila Uršula Teržan, nosi naslov Prijateljici še vedno; koreografija in izvedba je nastala v tandemu Teržan&Skok ob oblikovanju giba, plesa petja ter govora s soustvarjalci Aleno Medič, Igorjem Sviderskim, Klemenom Adamljetom in Polono Juh; režijsko svetovanje je prispevala Yulia Roschina, scenografijo Sanja Vatić, za oblikovanje zvoka in glasbe bil zadolžen Mario Marolt. Viden prispevek k umetniškem okviru predstave je dodala še fantazijska kostumografija in kreacija maske v izvedbi Metke Megušar Bizjan in Irene Tozon Mrhar (On Faction Factory). Zgodba o kostumih je pomemben del prijateljskega sodelovanja, kajti kostumi so nastali iz odpisanih oblačil našega letalstva in se izkazali za pravo remek delo domiselnosti v končni izvedbi Marije Pogačnik. Miran Klenovšek pa je s svojim grafičnim oblikovanjem prijateljevanje simbolično zaobjel kot dar dajanja in sprejemanja mnogoterih dlani. 

... Prijateljici še vedno 2/3...
... Prijateljici še vedno 2/3...


Tako kot je že značilno za koreografski opus Uršule Teržan, ki predmete in kostume vidno izpostavlja in jih aktivno vključuje v slikovito gibalno animacijo, se tudi tokrat na sceno domišljeno umešča ženski lik – "lutka" porcelanske beline, ki jo krasi nenavadno veliko, reliefno nabrano belo krilo.

...
...


Pojavnost sklonjene mladenke in nenavadne krinoline, položene na radij odra (kot bi jo klesal sam Michelangelo), obudi svet iluzij in vizijo labodje beline. Slikovita marmornata vizija se poleg tega še efektno napihuje in dviga ter postavlja na noge (posebni efekti, tehnikalije Anže Kreč), ki ob zvokih glasbe počasi in vidno vzvalovi v prefinjeni mimiki in eleganci rok. Alena Medič se v tej pravljični preobleki mehko preliva, eterično valovi kot belina morske pene. Nenavadno slikovitost dodatno poglablja še lirični bariton, ki se razodeva v odličnosti Aleninega gibalno glasbenega skladja; spevni vokal je "sposodil" študent Akademije za glasbo, Klemen Adamlje, ki se v predstavi izkaže še kot zaželen prijatelj in plesni partner. Iz bele krinoline se nepričakovano privzdigne ena roka, pa druga in gotovo še ducat rok; ko se marmorna iluzija vklesanih rož na krilu postopoma razpotegne v tulce, podobne rokavom, skozi katere se izvijajo roke. Le koliko srajc in dolgih rokavov je bilo vdelanih v to slikovito pravljično kreacijo?! Alena se začne premikati, s krinolino dobesedno drsi po odru in zaveje opoj vrtenja, vse dokler izpod krila v poltemi ne odvrže senci, kot bi iz vzvalovane pene splahnila življenji.

...
...


V naslednji sceni se pravljična idila prijateljic kar hitro postavi na realna tla, ko luč osvetli dve ženski silhueti, vsako na svojem koncu odra bojevito nastrojeni. Borbeni prijateljici se z vso silo vržeta v vrtinec bojnih vzgibov, povsem realno ter neusmiljeno znova in znova v duhu bojevnikov padata in se dvigujeta ter druga drugo preganjata v silovitosti gibalne dinamike. In ker teče zgodba o prijateljicah, se ne more končati v besu in pretepu, ampak se pričakuje pomoč in rešitev nastalega bojnega konflikta. Pomoč tudi pride, je nenaden notranji premik, ko se silnice napetosti in borb polomijo, opustijo ter pozabijo. Prijatelji, ki priskočijo na pomoči, so seveda plesalci: je duh baletne lepote, ki ga subtilno razpreda Alena, je dozdevni poslanec miru Igor Sviderski in podpornik Klemen Adamlje. Svojo mirovniško moč Igor zaveje v vrtincih okrogle ekspresije, v odličnosti izvedbe okroglih velikih krožnih zamahov rok in v krožnem vijuganju telesa. Je duh mojstrske zrelosti, odet v ognjeno krilo s stranskimi oblačilnimi dodatki, ki spominjajo na japonske samuraje, povrh pa še srajca bolj vojaško ukrojena. Ko mirovni duh razprostre svoje silnice soglasja in jih ovije še v plesni vrtinec dervišev, prijateljstvo ponovno stopi na plan in steče v nov življenjski krogotok prijateljevanja. Glas Polone Juh izzveni kot notranji glas Uršulinega razmišljanja. Razklani prijateljici stojita vsaka na svojem koncu odra in v svojem kvadratu trme. Uršula se razteguje po širini svojega kvadrata, se dviga v višave, je ostra in obenem neodločna v gibanju ter razmišljanju. Tanja se bolj statično hladi, medtem ko svoje misli zanimivo razpreda in prepreda v vitalnih domislicah plešočih prstov rok.

...
...


Na koncu sta prijateljici objeti, znova nasmejani in skupaj na skupnem kvadratu sožitja, obdani s svojimi prijatelji - duhovnimi pomočniki. Čisto na koncu pa še skupna "fotka": onidve v ospredju, trojica pomočnikov pa v ozadju, v pozi opazovanja in bodrenja.

... (foto: Miha Fras)
... (foto: Miha Fras)


Plesni projekt Prijateljici je še vedno dinamična animacija odlične izvedbe, ki slikovito razpira in pojmuje metafiziko medsebojnih odnosov, tudi nazorno izpostavlja skladje sožitja ter osti egocentričnosti. Predstava je nastala v produkciji Celinke in koprodukciji s Cankarjevim  domom, producentka pa dramaturginja Klavdija Zupan. Cankarjev dom, kot je možno opaziti, ima dovolj posluha tudi za plesne uprizoritve, ki se jim nikakor ne uspe prebiti skozi finančna sita in rešeta naših kulturnih instanc, pa vendarle polnijo dvorane in se razvrščajo v scensko ospredje plesne umetnosti, ena teh je tudi predstava Prijateljici še vedno, ki bo v prihodnosti dobila še tretji del. Da bosta prijateljici zaključili trilogijo.

  

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Na špici
Valentina Turcu z Brankom Šturbejem. Zmeraj sva verjela v čudeže.
"Zmeraj sva verjela v čudeže. Sedaj se nama je zgodil eden največjih čudežev. Drhtim od inspiracije ..." (je za naš portal komentirala ...
Preberi članek
Preberi članek
Nekdanja tekmovalka Uršula Tomažič z lento miss športa
Hčerka predsednika sekcije za standardne in latinskoameriške plese Hermana Tomažiča osvojila naslov najlepše športnice
Preberi članek
Preberi članek
April 2014
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Bodite drzne. Stopite v pomlad in poletje tudi trendi zlate & srebrne
Z Deichmann kolekcijo pomlad/poletje 2014 boste čevlje oboževali še bolj!
Zeleni sok za razstrupljanje telesa
Pitje sveže stisnjenih zelenjavnih ali sadnih sokov je zdravo in priporočljivo
Preberi članek
Preberi članek