Ljubljana, 03.11.2013 | Daliborka Podboj

Plesni uporniki v pajkovi mreži

Festival sodobnega plesa in performansa
Plesalec in koreograf Csaba Molnar in njegov pogled na leto '68. (Foto: Miha Fras)
Plesalec in koreograf Csaba Molnar in njegov pogled na leto '68. (Foto: Miha Fras)
Zadnji septembrski vikend je Festival sodobnega plesa in performansa v Španskih borcih spletal svojo drugo edicijo plesnega mreženja, plesno uporniško mrežo Pajek, ki se je prvič zgodila leta 2010 v Atenah. Dva dni jo je spletal v enajstih dogodkih in večernih urah vse do jutra. Intenzivno se je dogajalo in družilo od petka, 27. septembra, pa do sobotnega polnočja, in to vsepovsod po kotih Velikega in Malega odra, v preddverju, na stopnišču ...  Mednarodna potujoča umetniška manifestacija Pajek se je vrnila v Španske borce v razširjeni verziji Spider Expand, in kot jo je matematično formuliral Matej Kejžar: Pajek = druženje + tranzicija + oblika.
Matej Kejžar je bil pobudnik festivala Pajek ...
Matej Kejžar je bil pobudnik festivala Pajek ...

Namen plesne manifestacije Pajek je tudi združevanje izvajalcev in obiskovalcev, tako so podarili vstopnice bližnjim prebivalcem in organizirano vabili na predstave še brezdomce. "Današnji čas je čas krize in tranzicije, ki se nazorno kaže tudi v umetnosti, in zato Pajek skuša biti elastičen ter brez zakoličenih meja, kot sugestivni trenutek plesnih zaznav intelekta, intuicije in osvobojenega telesa," je še natančneje o festivalu zapisal njegov pobudnik Matej Kejžar.
...
...

Festival Pajek je nastal v produkciji Pekinpah / King Kong s podporo Evropske skupnosti, programa za kulturo (2007 - 2013), Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Ljubljana, Ville de Lyon, Rhone-Alpes in Spedidam, avtorja pa sta Matej Kejžar in Žiga Predan, ki sta skupaj v tercetu z Leo Jurišič tudi programerja festivala. Pajek bo iz Ljubljane razpotegnil svojo potujočo mrežo vse do Zagreba, Berlina, Aten, Bruslja in Lyona, kjer za vsak pristanek napoveduje nov vzorec plesnega mreženja.
Prva predstava prvega festivalskega dne je nastala po konceptu Iztoka Kovača ter v koreografiji Rosane Hribar in Gregorja Luštka, ki že v naslovu ´68 in v podnaslovu Ni manifesta napoveduje revolucionarni svit leta 1968, ki je zajel Zahod, znan kot  študentska revolucija, ko so najglasnejši upor proti kapitalistični in politični hierarhiji nudili ravno študentje, nezadovoljni z obstoječim stanjem univerz in svojim življenjskim standardom. Dosegli pa so prenovo univerz, tudi izboljšave sodnega sistema, najbolj drastično pa zajeli Francijo. Tudi pri nas, v takratni Jugoslaviji, se je dogajalo v Beogradu, Zagrebu, na Kosovu in v Ljubljani, kjer je kak pendrek znal obstati na hrbtu slučajnega sprehajalca, pa čeprav daleč stran od študentskih manifestacij, npr. pred semaforjem ob Kavarni Evropa. Istočasno je to čas vsesplošnih sprememb, novih življenjskih form, moralne in seksualne svobode. Takratne parole izpisane na panojih niso nič kaj drugače zvenele od današnjih, ki so bile vidne in slišne na nedavnih pouličnih uporih pri nas. Rosana in Gregor v svoji koreografiji sedanjih in minulih 45 let primerjav menita, da ne bomo nikoli ničesar spremenili, saj so enake parole in so enake barikade, le drugi ljudje ob njih, v ospredju pa je vselej človek z vso svojo osebnostno navlako in možnimi atributi: "Samo plešemo lahko," pravita avtorja.
Koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek za En Knap ...
Koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek za En Knap ...

Predstavi enake tematike in z istim naslovom ´68  sta dve različici treh avtorjev in je diptih angažiranega upora, ki ni manifest, ampak predvsem  koreografija upora. Tretji koreograf druge manifestacije istega časa ´68 in s podnaslovom Dramaturgija upora je Madžar Csaba  Molnar. V obeh  predstavah in v lastnem potu plesnega uporništva so nastopali plesalci EnKnapGroup: Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Benze Mezei, Ana Štefanec in Tamás Tuza; in sicer na glasbo Draga Ivanuša ter v dramaturgiji Jureta Novaka, kostumografija je delo Valterja Kobala in nad njimi pa je budno bdela vodja vaj Tanja Skok. Plesalci naše edine profesionalne skupine EnKnapGroup so se izkazali kot dobro uigrana ekipa, bili usklajeni, prepričljivi in odlično pripravljeni. Gregor in Rosana sta sarkastično manipulirala s časom salonov in v plesu valčka, razkroj in novodobne odmeve tistih dni pa poprala v ostrinah osti sodobnega plesa in repa. Čas seksualne svobode se je duhovito koval v duetih in tercetih hetero – homo - naturizma, ko je svoj kikiriki zakikirikal še "angleški kokot" ... Tako kot smo že vajeni pri našem koreografskem in plesnem tandemu Hribar-Luštek, je bila to še ena predstava sočnega gibanja in intenzitete zanimivih ter novih koreografskih zamisli, da se je pot kar cedil z vročih teles. In tako kot se je pri vseh vročekrvnih revolucijah dogajalo po upadanju prvotnega zagona - ko te poniknejo v tišini časa - je ob koncu upadala tudi gibalna dinamika utrujenih teles in se je skupina angažiranih pet bolj po tiho ter v ravni črti spravljala s prizorišča.
... s predstavo '68. (Foto: Matija Lukič)
... s predstavo '68. (Foto: Matija Lukič)

Koreograf in pred kratkim še plesalec skupine EnKnapGroup Csaba Molnar pa je imel povsem drugačen vpogled v zgodovinski čas oseminšestdesetih, ko je na odru vrvelo od gibanja, zmede in hitrosti dogajanja, se lovilo, glasno negodovalo, bežalo in se kazalo en na drugega, ko se je dogajala dramaturgija maksimalnega vrenja nezadovoljnih množic. Ob koncu pa je še zaplapolala, se vihtela in se prenašala velika rumena zastava; je zastava zaupanja, je (jalove) zmage?! ...  Vsakemu gledalcu posebej koreograf odpira fokus pogleda in mu daje svobodo izbire za kakršen koli odgovor.
Matej Kejžar v objektivu fotografa Matije Lukiča.
Matej Kejžar v objektivu fotografa Matije Lukiča.

Festival je v zadnjih sobotnih minutah in v svitu novega dne zaključil Matej Kejžar s svojim avtorskim solom HIT (premiera 10. septembra v PTL) v duetu z avtorsko glasbo v živo glasbenika Marjana Staniča, dinamičnega bobnarja, ki svojo bobnarsko baterijo izkoristi do konca in jo razčleni do kovinskih stojal, ko se nadobudno predstavi še v vlogi flavtista, ko izpiha in zaigra melodijo na votlih kovinskih nogicah bobna. Takrat ko glasbenik z močjo odmevnih udarcev napada bobniče gledalcev, pa plesalec v senčni iluziji svetlobe (oblikovalka scene in luči Petra Veber) in ob bobnih ogreva svoje telo, kar izzveni kot intimna skrb za kondicijo ali ogrevalni pospešek v dolgoveznem teku na mestu. Bobni se počasi umirjajo, saj je tudi bobnar že presegel svoje kondicijske meje, medtem ko plesalec dosledno in upočasnjeno vadi ter repetira svoja stanja ravnotežja; ko poskakuje, se obrača, pada in vedno znova obstane v neki novi pozi lagodja ali nelagodja. Ko nastopi tišina, svoje kratke in neposredne gibalne zasnove ovije še v daljšo premočrtno plesno strukturo. Njegov upor je izzvenel v smislu premagovanja lastnega ravnotežnega sistema in nadvlade zemeljske teže.
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
 • Andrzej
 •   |   2.3.2016  |  
 • 14:43
 • I think it is in Mozilla's interest (in terms of atcrittang employees for MoCo and non-MoCo contributors) to be seen as being inclusive to Queer folk. As a personal point, one of the deciding factors I had when deciding between accepting an offer to work for MoCo and another company where I would've had to move to California (from Australia) was the fact that I could not bring my partner with me (for long) if I moved to the US. More inclusive immigration laws in the US could well have tipped the balance in one direction.I agree that if that is the position Mozilla as an organisation wants to publicly have, an inflamed response to a blog post on Planet is not the way to go about it. Sure, I'd prefer it of Mozilla as a project were actively promoting itself as being inclusive to LGBT community members, but that's not what's getting my goat about this whole issue. Rather, I find it disappointing how little empathy particular people are feeling or showing towards their fellow members of the Mozilla community when they have clearly expressed they are unhappy, disappointed, embarrassed, unwelcome and there has been no acknowledgement of this. What happened to being awesome to each other?It pisses me off that my fellow Mozilla community members fall back on free speech (perhaps a peculiarly American perspective) or policy or convention as a justification for having hurt their friends with words deliberate or not and then not acknowledging this or attempting to make amends.
 • Barni
 •   |   2.3.2016  |  
 • 12:31
 • According to your resume, you're emylepod by Mozilla Corporation.The Mozilla Corporation and the Mozilla Foundation are different legal entities. mozilla.org is registered to the Mozilla Foundation. So, to answer your question: the assertion that Planet is not a workplace forum is derived from this distinction.I hope that clears it up.I agree, regarding the existence of badness in the world; there is lamentably too much, so I personally make priorities, and that is the central point of this post: you may want to reconsider whether railing against a single person for a post on what is, essentially a site on the Internet (as I've established above) is really an effective use of your energy with respect to this issue.Regarding your second comment: I hope you appreciate the irony of responding to my request for a clear, public stand on these issues by linking me to an intranet.In regards to the policy's language, it's not substantively different from what California law requires of employers, so I don't see that as a huge win or goin' above and beyond that you seem to imply that it is.And finally, you provide no evidence or argument for any claim following the words It's very clear So I can't really respond to that, except to say I don't think it's clear at all. If you presented a logical argument as to why you think it's true, then I would respond to it. (It's worth noting: if we just agree to assume your statement is true, then isn't advocating for legislation to take away civil rights from a group that has a legally protected status exactly describe donating money to Proposition 8; are you claiming that also violates Mozilla’s harassment and discrimination policy? ) http://ebqzoir.com [url=http://bsgogkjw.com]bsgogkjw[/url] [link=http://gftzkvqja.com]gftzkvqja[/link]
 • Gary
 •   |   15.2.2016  |  
 • 1:49
 • You will find many similar tools such as this but human-hands-warmth-powered is one thing new.I qutoeisn how this factor is useful for individuals who also have cold hands?
 • Na špici
  Članice 2 z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu v hip-hopu
  V sredo, 16. 10. 2019, je v nemškem Bremerhavnu potekalo svetovno prvenstvo v hip ...
  Preberi članek
  Preberi članek
  Oktober 2019
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  16
  17
  18
  19
  20
  21
  22
  23
  24
  25
  26
  27
  28
  29
  30
  31
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Preberi članek
  Magnetista. Prevzemite nadzor nad igro privlačnosti!
  Oriflame je k svoji paleti dišav dodal še eno parfumsko vodo, ki dokazano privlači
  Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
  Brez napora v nov dan z mojim receptom
  Preberi članek
  Preberi članek