Preberi članek

Februar 2019

Preberi članek
02
16h00
|
Državno prvenstvo v standardnih plesih

Prvo državno prvenstvo športno tekmovalnega plesa bo v standardnih plesih v organizaciji Plesne zveze Slovenije.

Ajdovščina

10
21h15
|
Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v standardnih plesih

Vabljeni k ogledu reportaže z letošnjega prvega državnega prvenstva v športno tekmovalnem plesu in sicer bo to tekma v standardnih plesih. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

14
20h00
|
Razpiram krila

Vabljeni na ponovitvi predstave Razpiram krila avtorice in izvajalce Vesne Kukič. V njej Amai, kot je njeno umetniško ime, razmišlja: "Odpadla je še ena plast strahov. Maska, ki me je držala v negotovosti. Počasi, vendar s sigurnimi koraki, dovoljujem, da si moja Duša utira pot skozme.Ples. Moja največja ljubezen. Ti, ki me ves čas mojega postojanja premikaš. Glasba. Ti, ki vstopaš v vsako celico moje biti in me s svojimi zvoki nagovarjaš, spominjaš. Beseda: radost, milost, srčnost - besede, ki me spomnijo na Tvojo prisotnost, saj si skrit v žalosti, trpljenju, temi. Da, zdaj je čas, ne samo, da razprem krila, ampak čas, da poletim skozi ples, skozi zvoke in skozi najslajše Božanske besede Prisotnosti." Predstava je nastala s pomočjo Mojce Kasjak. Prva ponovitev v četrtek 14.2.2019 in druga v petek, 15.2.2019 ob 20.00.

Mali oder Narodnega doma, Ulica kneza Koclja 9, 2000 Maribor.

16
11h00
|
Od kapljice do oceana

Vabljeni na interaktivno plesno predstavo v avtorskem konceptu Ajde Tomazin, Tini Rozman in Mojce Špik. Na začetku je veliko majhnih kapljic, ki domujejo v oblaku. Kmalu v daljavi zagledamo še dve kapljici, Žibi in Tabi, ki lebdita v zraku. Kmalu se pridružita drugim v oblaku, ki pa postane pretesen za vse, zasliši se grmenje in Žibi in Tabi poletita iz oblaka. Pristaneta na zemlji, kjer je vse drugačno kot na nebu. Tako se odpravita na razburljivo kapljično pot. S sabo povabita tudi druge kapljice iz oblaka. Ko jih je čedalje več kmalu postanejo potoček, se lovijo med kamenčki in ustvarjajo vrtince. Potoček kmalu preraste v reko, ta pa se izlije v ocean. Tam je še več kapljic kot na oblaku! Vendar jih med igranjem tako lepo greje sonce, da ponovno postajajo vse lažje in kmalu jih nese nazaj gor, nazaj proti nebu. In tako se njihovo potovanje začne znova. Nova interaktivna predstava za najmlajše iz cikla Izkustvenega labirinta umetnosti je avtorski projekt samostojnih ustvarjalk mlajše generacije z različnih umetniških področij in združuje umetnost z znanostjo. Najmlajši tako preko prvin sodobnega plesa spoznajo vodni krog in zaplešejo skupaj s kapljicama, saj jih predstava preko igre spodbuja k ustvarjalnemu gibu. Predstava traja 45 minut. Gostovanje plesna predstave v Stolpu Škrlovec je spremljevalni program razstave mag. Ajde Tomazin Odprti predali v Galeriji Stolpa Škrlovec.

Stolp Škrlovec Kranj

22
09h00
|
34. Zimska plesna šola

Vabljeni na 34. Zimsko plesno šolo, ki bo potekala od 22. do 25. februarja 2019 v Mariboru. Tokrat vam bodo svoje znanje in izkušnje zaupali priznani plesni strokovnjaki iz Slovenije in tujine. Med njimi Alicia Paulina Ocadiz Arriaga na temo sodobni ples, Milan Kozánek s sodobnim plesom “Embodying Now” in delavnico kontaktne improvizacije, Urša Rupnik s Follow the flow, Neus Barcons Roca & Matevž Dobaj z Zasukom sodobnega plesa in Nenehnim padanjem plesa, Saša Lončar z otroško plesno delavnico “Labirint” in delavnico za mentorje, Katjuša Kovačič & Nikola Orešković z Enter the spiral in akrobatskim flowom ter The art of hand balancing, Maša Kagao Knez s samosvojim afrosodobnim plesom, Igor Sviderskiza publiko Plesogib  +/- 40 ter Snježana Premuš z Utelešeno anatomijo in jogo. ZPŠ je namenjena plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesom in z gibom. Program je primeren za različne starostne skupine, tako za začetnike, nadaljevalce, izkušene plesalce in profesionalce. Vse dni v času ZPŠ se boste lahko sproščali na Kitajski tradicionalni masaži maserke Darinke Brešar.

različne lokacije v Mariboru

18h00
|
CTRL. SHIFT. ESC.

Plesni teater Ljubljana predstavlja novo plesno predstavo za otroke in mlade od 8. leta dalje avtorice Natalije Manojlović Varga: CTRL. SHIFT. ESC. Ali ste vedeli, da je ledena gora, ki jo vidimo v morju, v resnici samo njen vrh? 7/8 ledene gore je potopljene v morje in jo v globini vidijo samo prebivalci mrzlega morja. Že nekaj časa internet ni samo informacijski medij, ampak paralelni svet, v katerem informacije živijo lastno življenje, urejeno po lastnih pravilih – po zakonu interneta. Ta svet soobstaja s svetom resničnosti in spominja nanj, saj so informacije o ljudeh in dogodkih izbrani in urejeni trenutki iz resničnega sveta. Zaradi tega včasih ne ločimo resnice od njene virtualne različice. Razlika je pa v kontroli (CTRL.). Ljudje, ki »živijo« v ekranih, so urejena verzija tistih, ki jih mogoče celo poznamo, ali mislimo da jih poznamo, s katerimi delimo lastno podobo ali iz te podobe izbiramo vrh ledene gore, ki bo zastopal našo identiteto v virtualni resnici. Virtualna identiteta je »profil«, poenoten obrazec za razumevanje lastne podobe, ki funkcionira bolj kot pobarvanka kakor list za risanje osebnosti. Ko se med mladimi začne razvijati samopodoba pod vplivom izbire »The best of«, lahko nastane problem – kaj se dogaja s preostankom ledene gore, kam naj naslovimo potopljenih 7/8 osebnosti, ki ni za javnost – ki ni lepa, ni srečna, ni pobarvana, ali se celo sploh še ni razvila? Ko se mavrična podoba z interneta preseli v realno okolje, v parke, na šolske hodnike in učilnice (SHIFT.), kontrola nima radirke ali funkcije »razveljavi«. Če nam je vsebina pod bleščečim površjem sploh znana, ali znamo z njo hoditi, govoriti in ohranjati odnose? Predstava CTRL.SHIFT.ESC. opozarja prav na ta problem. Informacijske tehnologije in z njo povezanih navad sodobnega sveta ne moremo zanikati niti prepovedati (DEL.). Ne obstaja pobeg iz virtualne resničnosti, obstaja le pobeg iz njenih pasti (ESC.) Šele ko nam uspe razumeti virtualno vsebino kot vrh ledene gore, lahko ohranjamo zdravo identiteto v celoti. Natalija Manojlović Varga je diplomirala psihologijo na zagrebški Filozofski fakulteti (2010). Kot koreografinja se je z avtorsko predstavo Virus 098 prvič predstavila že leta 1998 na odru HNK v rodnem Osijeku. Od takrat naprej dela kot koreografinja, režiserka, pa tudi avtorica besedil pri več kot dvajsetih plesnih in dramskih predstavah – Vodoinštalater (2009), Prekleta golazen (2011), Adam in Eva (2013), Zakulisje prvakov (2014) in Mrtva svatba (2016) so samo nekatere med odmevnejšimi. Čeprav rada izpostavlja, da je dramsko akademijo končala s številnimi asistencami pri velikih režiserjih na Hrvaškem in v Sloveniji (več kot 30 koreografskih asistenc), je leta 2018 končala tudi Akademijo dramskih umetnosti kot gledališka in radijska režiserka. Premiera: 22.2.2019 ob 18.00, ponovitvi: 23. in 24. 2. 2019 ob 11.00.

Plesni teater Ljubljana

24
Preberi članek
21h15
|
Parada plesa. Tjaša Dobravec&Igor Sviderski&Urša Rupnik

V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah gostim Tjašo Dobravec, zmagovalko zadnje sezone šova Slovenija ima talent, ki ji je šov spremenil življenje. Iz sveta sodobnega plesa prihajata Urša Rupnik in Igor Sviderski. Urša je prejemnica srebrne plakete za ustvarjanje na področju sodobnega plesa, Igor letos praznuje 30 - letnico plesnega ustvarjanje. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

27
06h51
|
Gibanica - 9. bienale sodobne slovenske plesne umetnosti

Društvo za sodobni ples Slovenije, izvršni producent Gibanice – 9. bienala sodobne slovenske plesne umetnosti najavlja deveto edicijo Gibanice, ki bo potekala v Ljubljani med 27. 2. in 2. 3. 2019. Kot vsakokrat je tekmovalni program v celoti izbrala 3-članska mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi: Ivana Ivković (Hrvaška), Claire Verlet (Francija) in Petra Pikalo (Slovenija). S festivalom so startali leta 2003 z namenom, da širši javnosti predstavijo domačo plesno ustvarjalnost, jo tako popularizriajo in ji povečajo vizibilnost, stroki pa snov v razmislek in nadaljnje raziskave. Tako je Gibanica postala osrednja manifestacija in najpomembnejši dogodek sodobnega plesa pri nas, ki vsakokrat privabi številne goste iz tujine, zlasti umetniške vodje festivalov, umetniških institucij, producente in novinarje. Festival je tekmovalnega značaja, saj vsako leto podelijo nagrado po izboru občinstva, od 6. Gibanice pa še z nagradami strokovne žirije ter nagradami Ksenije Hribar, ki jih podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije za izjemne dosežke na področju sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji. Poleg plesnih predstav program Gibanice vključuje še spremljevalne dogodke.

 

Različne lokacije v Ljubljani

Preberi članek
Preberi članek
Nina Orel o baletniku, ki prihaja na slovenske odre. Sergej Polunin je balet 'spoluniniziral'!
Pogovor z novinarko, svetovalko za odnose z javnostmi, organizatorko in še marsikaj
Prihaja nacionalni balet iz Marseilla!
Kreativni dvojec Emio Greco in Pieter C. Sholten se po dveh letih vrača v Ljubljano. In to v velikem slogu! Kindertotenlieder – vsebinsko ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
'Must have'! Kozmetika Afrodita razkrila popolno kodo lepote.
Afrodita je z novo linijo zadostila potrebam kože uporabnikov vseh starostnih skupin
Zdravi kruhki na tri načine
Super zdravi kruhki za malico ali kosilo; v sodelovanju z Vzajemno
Preberi članek
Preberi članek