Preberi članek

April 2019

Preberi članek
06
16h00
|
Državno prvenstvo v latinskoameriških plesih

Državno prvenstvo v latinskoameriških plesih organizira Plesna zveza Slovenije.

Radlje ob Dravi

07
21h30
|
Blaž Bertoncelj&Andreja Podlogar&Blaž Kranjc&Ian Lampič&Marko Stegnar

V oddajo prihajajo štirje plesalci in ena plesalka. Andreja Podlogar je ženska polovica para, ki jo dopolnjuje njen partner Blaž Bertoncelj, beseda bo seveda tekla o argentinskem tangu. Blaž Kranjc, Ian Lampič in Marko Stegnar pa so predstavniki mlade hiphop in break generacije, ki na svet gledajo z drugačne perspektive. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

08
21h30
|
A Love Supreme

A Love Supreme, plesni kvartet, ki sta ga ustvarila Salva Sanchis in Anne Teresa De Keersmaeker, temelji na istoimenskem albumu Johna Coltrana. Sodelovanje Sanchisa in Keersmaekerjeve se je začelo leta 2005 ter je bilo prvo ustvarjalno koreografsko soočenje, katerih skupna ustvarjalna točka je navdušenje nad glasbo legendarnega džezovskega saksofonista in še posebej nad njegovim ikoničnim albumom, A Love Supreme. To je bil tudi prvi projekt, v katerem je De Keersmaeker sledila nepredvidljivim potem plesne improvizacije. Johnu Coltranu je skupaj s sodelavci, pianistom McCoyem Tynerjem, basistom Jimmyjem Garrisonom in bobnarjem Elvinom Jonesom uspelo razviti zapeljivo in preprosto glasbeno strukturo, znotraj katere je mogoče ustvariti popolno svobodo improvizacije, ki nenehno prebija meje slehernega glasbenega registra. In ravno to, svoboda ustvarjanja, torej improvizacije, je ključna točka, na kateri je njihovo glasbo mogoče zapeljivo in preprosto preliti v ples. Koreografa sta skoraj samoumevno sprejela izziv združevanja improvizacije in kompozicije v izvirno koreografsko celoto. Za novo različico predstave iz leta 2017, ki se od praizvedbe razlikuje po dodanem uvodnem delu, prirejeni koreografiji, novih kostumih in lučni postavitvi, sta namesto izvirne postave uporabili ekipo štirih mladih moških plesalcev. Njihova energična interpretacija uteleša in odseva neuničljivo vitalnost glasbe Johna Coltrana, hkrati pa z vsako ponovitvijo opozarja na svobodo, ki jo glasba ponuja, in koreografski izziv, ki ga omogoča.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani

11
19h30
|
Giselle

Balet Giselle, premiero uprizorjen v pariški operi leta 1841, še danes velja za nesporno mojstrovino klasičnega romantičnega baleta in spada med stalnice baletnih odrov po vsem svetu. Ustvaril ga je francoski skladatelj Adolphe Adam (1803–1856), avtor več kot 50 opernih in 12 baletnih del, koreografijo prve postavitve pa sta prispevala baletni mojster Jean Coralli in Jules Joseph Perrot, plesalec in eden od najpomembnejših koreografov romantičnega obdobja. Navkljub številnim poznejšim predelavam libreta in koreografije je najbolj ohranjena in največkrat izvajana inačica Maruisa Petipaja, mojstra klasičnega obdobja v baletni umetnosti, ustvarjena za Carsko gledališče v Sankt Peterburgu leta 1903. Z ravno pravšnjo mero čustev in dramskega naboja ta beli balet prek izjemne tehnične zahtevnosti ter brezčasnega in eteričnega šarma podčrtuje vsebino zgodbe z idejo o ljubezni in smrti, posmrtnem življenju in transcendentalni ljubezni. Na našem odru je prvič zaživel leta 1967, zadnjo klasično postavitev pa smo lahko videli leta 1995. Novo koreografijo po klasični koreografski predlogi pripravlja kubanski baletni umetnik Howard Quintero Lopez, ki je z našim ansamblom sodeloval kot asistent koreografinje pri postavitvi Labodjega jezera v sezoni 2014/2015 in ki z nami že nekaj let sodeluje tudi kot baletni pedagog. Dirigent predstave bo Aleksandar Spasić. Premiera 11.4. ob 19.30, ponovitve: 12., 13., 15., 16., 24., 25. in 26. april.

SNG Opera in balet Ljubljana

18
19h30
|
Don Kihot

Prva pomembnejša baletna produkcija Don Kihota, ki se je v bolj ali manj enaki obliki ohranila vse do danes, je bila v moskovskem Carskem gledališču leta 1869. Ustvarila sta jo libretist in koreograf Marius Petipa ter skladatelj Ludwig Minkus. Cervantesov roman Don Kihot, ki velja za prvo moderno literarno delo svoje zvrsti, predstavlja idejno in vsebinsko izhodišče baletne koreografije. Četudi je v središču pozornosti ljubezenska zgodba med Kitri in Basiliem, predstavljata Don Kihot in njegov oproda Sančo Pansa nekakšen idejni okvir in tragikomični ambient baletne predstave, poleg njiju pa ustvarjajo špansko vzdušje še drugi plesni liki, kot so Antonina, Lorenzo, Gamache, Kitrine prijateljice, Basilijeva prijatelja, toreadorji, cigani idr. Don Kihot velja za enega od zahtevnejših baletov, saj združuje elemente dramske komike tragedije in ironije z virtuozno in tehnično zahtevno koreografijo. Tokratno produkcijo Baleta Maribor pa bo zaznamovalo umetniško sodelovanje med koreografom in mednarodno uveljavljenim plesalcem Krysztofom Nowogrodzkim, ki je znan po svojih svežih in dodelanih modernizacijah klasičnega repertoarja. Ponovitvi predstave 18. in 19. april.

SNG Opera in balet Maribor

21
Preberi članek
21h30
|
Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v latinskoameriških plesih

Vabljeni k ogledu reportaže z državnega prvenstva v latinskoameriških plesih iz Radelj ob Dravi. Parada, plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

27
19h30
|
Sem

Folklorna skupina Tine Rožanc letos praznuje sedemdeseto obletnico nadvse uspešnega delovanja na področju folklorne dejavnosti. Ob tej priložnosti pripravlja slavnostno predstavo z naslovom Sem.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma

Preberi članek
Preberi članek
Zvezde plešejo. V bitki za plesni globus izpadla Jana Koteska!
Sedma oddaja šova Zvezde plešejo prinesla nova partnerstva
Klemen Prašnikar & Aleksandra Averkijeva. Evropska prvaka v latinskoameriških plesih!
Vsekakor sva zmage vesela. Težko rečeva, da ni bila pričakovana, glede na to, da sva aktualna ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Ustnice − ogledalo emocij. 'Duck face' je 'out', naravno je lepo in privlačno!
Izdelka Shape & Contour iz Merz Aestheticsa zagotavljata polne in privlačne ustnice naravnega videza
Vabim te na grške počitnice na Kreto
Joga, kuharski delavnici, zdrava hrana, sonce, morje, sprostitev ... vse to je Tertsa
Preberi članek
Preberi članek