Preberi članek

Maj 2018

Preberi članek
06
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Prašnikar& Averkijeva& Nika Rožanc& Milica Cerović
V Paradi plesa vam predstavljamo svetovna prvaka v latinskoameriških plesih Klemna Prašnikarja in Aleksandro Averkijevo, ki bosta letos poskušala osvojiti še sloviti Blackpool. Predsednica AFS France Marolt Nika Rožanc bo predstavila program letošnjega že 70. koncerta, ki nosi naslov Nikrmana. Plesna predstava je zasnovana s temo, ki doslej še ni bila odrsko (po)ustvarjena. Dotika se staroverskih ritualov, ki izhajajo iz naravnega ravnovesja in so uravnavani s pomočjo prasile Nikrmane. Tretja gostja pa bo srbska koreografinja Milica Cerović, ki postavlja sloviti muzikal Briljantina. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
09
17h30
|
Mali plesni simpozij; Magdalena Reiter: V gibanju
Vabljeni na Mali plesni simpozij z Magdaleno Reiter. Simpozij z naslovom V gibanju bo povezovala Staša Mihelčič, gostje bodo njene sopotnice in sodelavke: dramaturginja, teoretičarka in publicistka dr. Andreja Kopač, balerina, performerka in igralka Mateja Rebolj, plesalka in koreografinja Mojca Kasjak ter režiserka Barbara Zemljič. Magdalena Reiter, poljska plesalka in koreografinja, rojena v Gdansku, že poldrugo desetletje ustvarja v Sloveniji. Svobodo je že kot deklica našla v nenehnem gibanju.  Najprej se je učila na Državni baletni šoli v svojem rojstnem mestu, potem je šla na znamenito bruseljsko šolo P.A.R.T.S. in tam se je izobraževala pri velikih imenih sodobnega plesa Wimu Vandekeybusu, Meg Stuart, Anni Teresi De Keersmaeker, Williamu Forsythu, Trishi Brown. V Sloveniji je dozorela v vrhunsko, prodorno in izstopajočo ustvarjalko mnogih svetov in izraznih moči. Njene predstave stalnica slovenskih in poljskih odrov, Doslej je z izvirnimi predstavami gostovala na odrih kar štirinajstih držav.
Klub Lili Novy v Cankarjevem domu v Ljubljani
11
20h00
|
Tja. Blizu …
Plesni prvenec Tja. Blizu … skuša ustvariti prostor, ki je za trenutek ločen od zunanjih dejavnikov, ki bi mu narekovali ritem in vsebino, v katerem je gib plesalca slišan in v katerem (se) gledalec hkrati lahko vidi. Kakor človeška izkušnja v zgodovini lastne interpretacije naglo izgublja dražljaj, tudi frekvencam zvoka in gibalnim strukturam pripisujemo pomen glede na lastne pretekle izkušnje. Če nam dražljaj uspe ločiti od izkušnje in ga zaznati neposredovano, lahko gledanje postane zaznava, pot in izziv hkrati… Kkoreografija in izvedba: Matevž Dobaj & Neus Barcons Roca, dramaturgija: Andreja Kopač, avtor glasbe in zvočna podoba: Mario Marolt. Premiera 11. maj, prva ponovitev 12. maj ob 20.00
 
Plesni teater Ljubljana
12
19h30
|
Nikrmana - 70. let AFS France Marolt
Plesna predstava je zasnovana s temo, ki doslej še ni bila odrsko (po)ustvarjena. Dotika se staroverskih ritualov, ki izhajajo iz naravnega ravnovesja in so uravnavani s pomočjo prasile Nikrmane. Na odru se bodo vrstile umetniško upodobljene koreografije v prepletu različnih ritualov starovercev, ki častijo naravo in njene danosti. Razvijanje novih pristopov in premikanje meja v folklorni plesni dejavnosti sta tudi letos naše vodilo. Ljudski ples bo predstavljen v doslej še nevideni luči. Avtor plesne predstave je Tomaž Simetinger, sodelujejo pa tudi mladi slovenski folklorni koreografi. Akademska folklorna skupina France Marolt bo z Nikrmano pospremila 70. obletnico delovanja skupine, ki je paradni konj slovenske folklore. Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa doma in v tujini. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.
Gallusova dvorana
19
09h00
|
4. Festival Plešem zase
Dan enkratnih plesnih delavnic in masterclassov. Plesno znanje boste nadgrajevali z izjemnimi pedagogi iz različnih plesnih področij. Predvsem pa se boste pošteno naplesali. Plesno soboto bodo z vami delili: Saša Eminič Cimperman, Martina Gojkošek, Krista Sicherl, Andrea Zanardi, Tian Čehić in Irena Pfundner. Na programu jazz, latin jazz, reggaeton, orientalski tango, Salsation in novost - Connect. Festival Plešem zase je festival, ki združuje svet plesa in fitnesa ter na ta način približa ples prav vsakomur. Vsako leto je posvečen svetovnemu dneva plesa, podpira pa ga Svetovna plesna organizacija CID. Za udeležbo na festivalu ni potrebno biti natreniran plesalec, potrebno je le veselje do plesa in tiha želja po plesnem izražanju. Primeren je za vse nivoje znanja in telesne zmogljivosti.
Plesna šola Miki Domžale
19h00
|
Razvoj / Razkroj
Zadnjih sto let razvoja človeštva, ki nas od emancipacije žensk, vojn, poleta na Luno, manipulativnih vodij, tehnološkega napredka, rojevanja novih duš, ki vedno znova iščejo ljubezen, vodi do razčlovečenja. Tako močnemu razvoju, kot smo mu priča v zadnjih stotih letih, bi lahko sledil razkroj človeštva. Mu bo res ali pa bo morda vsak v sebi končno našel ljubezen in bomo znova zaživeli v harmoniji? Raznolike točke, napredek in razvoj na odru. Prireditev ustvarja približno 80 oseb, od tega je nastopajočih 62. Plesna skupina Pandora – Art of Pole deluje v okviru Društva Pandora - Art of Pole iz Maribora. Ukvarjajo se z organizacijo delavnic plesa ob drogu, odrskim ustvarjanjem in promocijo plesa ob drogu kot umetniške in športne discipline. Pri njih redno pleše več kot 200 oseb. Trenirajo v prostorih Centra plesa, ki ga tedensko obišče približno 900 oseb. Vsako leto s tem namenom organizirajo celovečerno prireditev, Pandorino skrinjico, kjer širši javnosti predstavijo različne stopnje in zvrsti te dejavnosti. Z vedno večjim zanimanjem publike, so predstave razprodane. Pokazat želijo, da ples ob drogu ni v dominaciji predstavnic ženskega spola, temveč da se ob njem odlično znajdejo tudi moški. Torej, vabljeni na premiero v soboto, 19. maja ob 19.00 in na dve ponovitvi v nedeljo, 20. maja.

Velika dvorana Narodnega doma Maribor
20
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Jernej Brenholc&Franjo Kozar&ples na Ljubljana Festivalu
V Paradi plesa bosta ritem narekovala moška plesalca. Jernej Brenholc je nekdanji tekmovalec športnega plesa, danes pa uči družabni ples. Franjo Kozar pa je legenda slovenskega tekmovalnega plesa. N akoncu oddaje vam bomo predstavili vseh sedem plesnih predstav letošnjega Ljubljana Festivala. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
25
20h30
|
Noches de tablao. Flamenko, poezija in klavir
Flamenko, poezija in klavir v ciklu koncertov Noches de tablao bo meseca maja nastopil plesno-glasbeni trio, ki ga sestavljajo plesalka Urška Centa, pianist Tomaž Pačnik in tolkalec Vasja Štukelj. Občinstvu bodo s prepletom plesa, poezije, klavirja, cajóna in indijskih tabel pričarali vrhunsko glasbeno popotovanje, v katerem zaobjemajo stile flamenka, kot so bulerías, fandangos, seguiriyas in abandolaos, in jih bogatijo s primesmi jazza in indijske tradicionalne glasbe. Vabljeni na nepozabno noč v intimo butičnega gledališča Pocket Teater.
Ljubljana, Pocket Teater
29
20h00
|
Kakor dih
Kakor Dih je raziskava o esenci ali gonilu giba(nja). Je osebni pogled na vprašanje telesa in duha, telesa kot prevodnika duše. Govori o popotovanju vase, nazaj k esenci, nazaj v tišino, kjer je mogoče zaznati subtilno prisotnost numinoznega... In dati obliko tistemu, kar je ves čas prisotno. Kakor dih. Avtorica, koreografinja in izvajalka je Evin Hadžialjević, ki je njeno magistrsko delo pri mentorici izr. prof. mag. Uršuli Teržan.
Plesni teater Ljubljana
Preberi članek
Preberi članek
V Mariboru se je zgodil Broadway! Dobesedno!
Predstava oziroma muzikal Titanik navdušil vse
Katja Dance Company s predstavo Življenje je vrednota v dvorani Vatroslav Lisinski!
Pa se je zgodilo! Ekipa Katja Dance Company se je 16. maja s svojo dobrodelno multimedijsko ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
The One Colour Obsession. Najintenzivnejša šminka doslej. Bodite drzne, izstopite iz množice!
Z Oriflamovo šminko bodo vaše ustnice opaznejše, zapeljivo mehke in gladke
Prihaja Tereza’s Choice!
S slovenskim podjetjem Organa smo pripravili popolnoma vegansko linijo izdelkov!
Preberi članek
Preberi članek