Preberi članek

Februar 2017

Preberi članek
01
Preberi članek
19h00
|
Rdeča smrt v knežjem mestu
Vabljeni na ogled novega plesno-glasbenega projekta Rdeča smrt v knežjem mestu. Nov umetniški projekt je tokrat povezal plesno skupino GCC, ki jo vodi Sandra Jazbec, plesalke II. OŠ z mentorico Bredo Stepan, scenaristko projekta Ano Pečnik, profesorico likovne umetnosti na GCC, skladatelja Bojana Drakslerja ter pevke in pevce z GCC, ki jih vodita David Preložnik in Gregor Deleja. Premiera predstave, ki jo obe šoli posvečata slovenskemu kulturnemu prazniku, bo v sredo, 1. 2., ob 19. uri v Plesnem forumu Celje, ponovitev pa 14. 2.
Celje, Plesni forum Celje
05
16h00
|
Izbirno tekmovanje za Dance World Cup (DWC)
Baletna šola Stevens vas vabi na ogled izbirnega tekmovanja za Dance World Cup (DWC). Tekmovanja bodo v naslednjih plesnih zvrsteh: baletu, modernu in sodobnem plesu, jazzu in show dancu ter hiphopu in street dancu. Cene vstopnic: 10 evrov Prodaja vstopnic na blagajni Prešernovega gledališča; blagajna je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 12.00 in uro pred pričetkom predstav. Več na: www.stevensbalet.com
Prešernovo gledališče v Kranju
07
22h00
|
Parada plesa
Parada plesa, še vedno edina oddaja o plesu na slovenskih televizijah!
TV3
08
19h00
|
Simbioza nasprotij
Vabljeni na ogled dogodka oziroma fotografske razstave Simbioza nasprotij, ki je nastal kot produkt dolgoletnega sodelovanja plesalke Anje Mejač in fotografinje Ajde Schmidt, ki sta s skupnim ustvarjanjem začeli že v času študija na ALUO. Fotografska serija lovi preobrazbo plesalke flamenka, ki je odvrgla svojo plesno opremo ter se skozi japonski ples butoh podala v raziskovanje kamna; v sebi in okoli sebe.
Trubarjeva hiša literature
24
10h00
|
32. Zimska plesna šola
Vabljeni na 32. Zimsko plesno šolo, ki se bo odvijala od 24. do 27. februarja 2017 v Mariboru, v Karanteni, Pobreška cesta 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesnim ustvarjanjem in gibom. Program je primeren za začetnike, nadaljevalce in poklicne plesalce. Otrokom od 5 do 7 let je namenjena plesna delavnica za otroke. Mentorjem omogočamo hospitiranje na otroških delavnicah in ponujamo mentorsko delavnico. Zaključna predstavitev udeležencev ZPŠ bo zadnji večer. Vabljeni še na ogled plesnih predstav v času ZPŠ. Delavnice na Zimski plesni šoli 2017: SODOBNI PLES – FLYING LOW I- Simon Wehrli (Švica), SODOBNI PLES – FLYING LOW AND FURTHER – Simon Wehrli (Švica),   GAGA PEOPLE – Marija Slavec (Slovenija/Izrael), REPERTOARNA DELAVNICA VERTIGO – Marija Slavec (Slovenija/Izrael), MODERN – Jernej Bizjak (Slovenija/Danska), MODERN KREATIVNA DELAVNICA – Jernej Bizjak (Slovenija/Danska), ALIEN EXPRESS GIBANJE – Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek (Slovenija), AFRO FUSION – Maša Kagao Knez (Slovenija), AFRO-SODOBNI PLES – Maša Kagao Knez (Slovenija), PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE (od 5 do 7 let) – Saša Lončar (Slovenija), DELAVNICA ZA MENTORJE – Saša Lončar (Slovenija), UTELEŠENA ANATOMIJA IN JOGA – Snježana Premuš (Slovenija).
Pobreška cesta 20, Maribor
27
20h00
|
Meguri
Buto je posebna oblika plesnega gledališča, ki se je na Japonskem razvila sredi prejšnjega stoletja kot protiutež tradicionalnega gledališča in vplivov Zahoda. Za utemeljitelja veljata karizmatična Hijikata Tatsumi in sanjski Kazuo Ono, ki je nastopal vse do svojega stotega leta. Buto plesalci imajo poslikana telesa, njihovi izrazi so ekspresivni, uporabljajo meditacijo in stanje transa. Zanimajo jih spomin, nezavedno, minevanje in erotika, transformacija duše. Skupina Sankai Juku, ki jo vodi Ushio Amagatsu, učenec Tatsumija in Ona, ustvarja žlahtne gledališke presežke. Amagatsu pravi, da je večnost osrednji motiv vseh njegovih odrskih mojstrovin; človekovo bivanje je omejeno, vendar pa postavljeno v neskončnost vesolja. Medtem ko se evropski in ameriški ples ukvarjata predvsem z vidnim telesom, ga zanima nevidno telo, v nasprotju z evropsko in ameriško plesno tradicijo, ki teži k temu, da bi se osvobodila težnosti, bi rad dosegel sozvočje z njo. Predstave skupine Sankai Juku so eterična, vizualno izčiščena doživetja. Podobe iz sanj. Naslov predstave, beseda meguri, je izraz za kitajsko pismenko (回), ki poimenuje vse, kar kroži: tok časa, cikel štirih letnih časov, gibanje Zemlje. Scenografijo krasijo odtisi reliefov fosilnih morskih lilij iz paleozoika. Prva predstava bo 27. februarja in ponovitev 28. februarja ob 20.00.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
Preberi članek
Preberi članek
Najkrajše državno prvenstvo v zgodovini tekmovalnega plesa
V Športni dvorani Kočevje so se zbrali plesalci iz osmih plesnih klubov
Anja Mejač in Ajda Schmidt. Ko se plesalka flamenka spremeni v plesalko butoha.
Letos vas na Prešernov dan znova vabimo na dogodek, in sicer fotografsko razstavo Simbioza nasprotij, katere otvoritev bo potekala v Trubarjevi ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Poskrbite za svež videz in udobje že v začetku leta
Pri Oriflamu so pripravili za vas nekaj novosti za prijetnejše počutje in lahkotnejši dan
Vroča čokolada za mrzle zimske dni
Na Novi Zelandiji je seveda poletje, a vroča čokolada prija poleti in pozimi!
Preberi članek
Preberi članek