Preberi članek

Marec 2017

Preberi članek
03
18h00
|
Mednarodni festival orientalskega plesa Nawar
Med 3. in 5. marcem se bo v Domu kulture Kamnik odvijal 7. mednarodni festival orientalskega plesa Nawar, v organizaciji Mateje Mikulan in Nataše Kočar. Kamnik bo 3 dni odet v zvoke arabske glasbe, ritme orientalskega plesa in prijetno energijo plesalk iz cele Evrope. Prava paša za oči bo sobotni Gala večer Nawar, na katerem bo nastopilo preko 60 plesalk iz Slovenije in sveta. Organizatorki obljubljata odlične plesne točke, barvite kostume in številne raznolike plesne stile.
Dom kulture Kamnik
19h30
|
Favn – Carmen – Bolero
20. stoletje je bilo nedvomno obdobje številnih revolucionarnih preokretnic in avantgardnih trenutkov v plesni umetnosti, prav ta duh časa, drznost drugačnosti in izvirnost umetniških idej pa še danes ostajajo vir navdiha mnogih ustvarjalcev in baletnih navdušencev. Z željo, da bi publiki ponudili nekaj drugačnega, provokativnega in estetsko dovršenega, so se v SNG Maribor odločili za uprizoritev neoklasičnega baletnega triptiha, v katerem "sobivajo" najbolj znane glasbene stvaritve, na katere so nastale ene izmed najvznemirljivejših koreografskih kreacij prejšnjega stoletja – Ščedrinova temperamentna suita Carmen, ki je nastala po istoimenski Bizetevi operi, opojna Debussyjeva impresija (Preludij k favnovemu popoldnevu) in Ravelov Bolero. Nekdaj najzanimivejše plesne kreacije bodo tokrat oživele v novi plesnih transformacijah mednarodno uglednih koreografov Edwarda Cluga, Valentine Turcu in uglednega švedskega plesnega ustvarjalca Johana Ingerja. Triologija  Favn – Carmen – Bolero vas čaka na premieri 3. marca ob 19.30 in v ponovitvah: 5., 7., 8., 9. in 11.3 ter 9. maja 2017.
Velika dvorana SNG Maribor
04
16h00
|
Državno prvenstvo v latinskoameriških plesih
Plesalci latinskaomeriških plesov se bodo zbrali na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih. Organizator je Plesna zveza Slovenije, lokacija zaenkrat še ni znana.
Slovenija
06
17h00
|
Nagrajenec leta
Plesna zveza Slovenije vabi na dvanajsto prireditev "nagrajenec leta" in podelitev priznanj tistim posameznikom, plesnim parom in plesnim skupinam vseh tekmovalnih zvrsti, ki so v letu 2016 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu. Tudi leto 2016, v katerem je minilo 62 let od ustanovitve Plesne zveze Slovenije, je bilo skoraj v vseh tekmovalnih zvrsteh za slovenske športne plesalke in plesalce nadvse uspešno.
Festivalna dvorana Ljubljana
07
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v latinskoameriških plesih
Parada plesa, edina oddaja o plesu na slovenskih televizijah vam predstavlja dogajanje na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih, ki ga je organizirala Plesna zveza Slovenije. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
09
19h00
|
Gibanica 8. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti
Gibanica 8. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti se bo v organizaciji Društva za sodobni ples Slovenije odvijala med 9. in 11. marcem. Od leta 2003 Gibanica, bienale sodobne plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa. Gibanica ponuja izbor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo tovrstno platformo pri nas. Je mešanica nacionalnega plesnega festivala, na katerem ima domača javnost možnost spoznati dvoletno plesno ustvarjalnost in umetniki reflektirati njeno odličnost, ter platforme za predstavitev umetnost, ki bi jo domači in tuji gostje festivala utegnili uvrstiti v različne umetniške programe. Ob zaključku bo slovesna podelitev nagrad Gibanice in Ksenije Hribar za izjemne dosežke iz sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji, tega od leta 2013 podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.
Dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani
11
10h30
|
Bgirls Do It Better
Vabljeni na dogodek, ki je za slovensko plesno sceno edinstven, poleg tega pa eden največjih te vrste v Evropi – Bgirls Do It Better, ki je namenjen vsem puncam in ženskam v hip hop kulturi, ki jih s tem proslavljamo in spodbujamo njihovo sodelovanje na tej sceni.
Osnovna šola Mirana Jarca v Ljubljani
20
20h00
|
Igra in igra
Plesni ansambel deluje na newyorškem prizorišču več kot tri desetletja. Razvil se je iz partnerstva med koreografoma in plesalcema Billom T. Jonesom in Arniejem Zanom (1948–88), ki sta se med prvimi ukvarjala z vprašanji identitete, forme in družbenega komentarja ter s tem nepozabno preoblikovala ameriški ples. Ansambel velja za eno najbolj inovativnih in prevzemajočih osi plesnogledališkega sveta. Skupina je pri nas gostovala pred skoraj dvema desetletjema s triptihom, ki je vključeval tudi izjemni Jonesov solo nastop. Njegova novejša serija Igra in igra: večer giba in glasbe prepleta inventivne koreografije z živimi izvedbami nekaterih najtehtnejših del zahodne klasične glasbe. K izvedbi priljubljenih partitur smo povabili Godalni kvartet Accadémia. Koreografija Ravel: krajina ali portret? se razvija v prelivanju z Godalnim kvartetom v F-duru Mauricea Ravela. Odslikava koprneča in melanholična občutja partiture ter njeni preciznost in obvladano zadržanost. V skladu s kompleksno notranjo logiko skladbe je pred vsako predstavo za tretji stavek naključno izbrana ena od različic koreografije (bodisi krajina – ležeče bodisi portret – pokončno). Kvartet Smrt in deklica Franza Schuberta predstavlja ozadje oblikovanje sozvočne interakcije Zgodbe, ki kot koreografsko orodje uporablja komponistični prijem nedoločnosti Johna Cagea.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
21
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. dr. Svebor Sečak&13. tekmovanje mladih baletnih plesalcev
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vam predstavljamo baletnega prvaka Hrvaškega narodnega gledališča in dekana Akademije za ples dr. Sveborja Sečka. Pripravili smo tudi reportažo o 13. tekmovanju mladih baletnih plesalcev Baltek, ki se je odvijalo v Lendavi. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
Preberi članek
Preberi članek
Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc. Za las zgrešila finale.
Sedmo mesto na evropskem prvenstvu v kombinaciji desetih plesov
Kolesnikov in Dolenčeva. V sebi želiva več!
Odplesala sva najino prvo skupno evropsko prvenstvo. Priplesala sva si sedmo mesto, s katerim sva zadovoljna, čeprav v sebi želiva več. Za ta več bova nadaljevala s trdim delom še naprej in to tudi ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Do gladke kože in mladostnega videza brez lepotnega kirurga
Kozmetika Afrodita je lansirala novo obrazno linijo izdelkov 4D Collagen za popoln preporod kože
Zdravo, Tereza! se vrača z novo serijo vznemirljivih oddaj, kakršnih še niste videli!
V nedeljo, 19. 2., ob 18.20 na POP TV
Preberi članek
Preberi članek