Preberi članek

Maj 2019

Preberi članek
05
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Janja Sahornik & Miha & Zoja Florjanc Lukan

V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah za vas plešejo balerina Janja Sahornik ustanoviteljica Zvezdice plesalke, ki se je zaradi poškodbe odrekla odrskemu blišču in predaja baletno znanje najmlajšim in tistim malo manj mladim. Brat in sestra Miha in Zoja Florjanc Lukan sta popolna zaljubljenca v ples, ki pa poleg plesa obvladata še igranje prečne flavte, saksofona, kleklanje, ni da ni. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

12
20h00
|
De facto

Prek svojevrstnega ustvarjalnega dialoga in ekperimentiranja se Leja Jurišić in Milko Lazar podajata k preseganju lastne avtorske pozicije, da bi izpostavila krhkost in nestabilnost bivanja v aktualnem trenutku, se dotaknila pristnosti človekove eksistence onkraj vsakršne ideologije ali želje. Projekt De facto, pri katerem sodeluje tudi Petra Veber, tako naslavlja samobitnost življenja v vrtincu sodobne apatije; izhaja iz težnje po posameznikovi osvoboditvi od vseprisotne totalitarnosti smisla, da bi markirala pot do avtentičnosti njegove bivanjske izkušnje, njegove svobode, upora. Predstavo si lahko ogledate premierno 12. maja in v dveh ponovitvah 14. in 15. maja ob 20.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma

Linhartova dvorana Cankarjevega doma

13
20h00
|
Assemble yourself / Sestavi se

Vabljeni na novo predstavo mehiške avtorice, pleslake in koreogrfainje Alicie Pauline Ocadiz Arriaga Assemble yourself / Sestavi se. Plesni solo se ukvarja z odnosom med identiteto in preseljevanjem. Gre za abstraktno potovanje, ki raziskuje, kako se posameznikove notranje krajine misli, vrednot, čustev in prepričanj trajno preoblikujejo skozi prostorske in časovne spremembe bivališča, ki so posledica fizičnega giba preko stvarnih in/ali simbolnih meja. Predstava odraža osebni način sprejemanja sprememb in minljivosti človeške identitete; ob praznovanju svobode, ki nam jo te lastnosti nudijo, da se lahko nenehno sestavljamo. Premiera 13. 5. 2019 ob 20.00, ponovitve 14. in 15. 5. ter 4. 7. 2019 ob 20.00.

Plesni teater Ljubljana

20h00
|
100 let slovenskega poklicnega baleta

Vabljeni na odprtje razstave 100 let slovenskega poklicnega baleta, ki bo v ponedeljek, 13. maja 2019, ob 20. uri, v Prvem preddverju Cankarjevega doma. Oblikovalka razstave je Mojca Turk, odprta pa bo do 13. junija 2019. Pred stotimi leti je Ljubljana dobila prvi poklicni baletni ansambel, sledilo je obdobje baletnega razcveta, ki traja vse do danes. Pričevalci zgodbe bodo letaki, plakati in fotografije, ki jih hranijo naši arhivi, muzeji, narodna gledališča, nacionalna televizija, baletni umetniki sami in različni spremljevalci baletne umetnosti. Na razstavi boste lahko občudovali tudi nekatere najlepše ali najbolj zanimive baletne kostume, redko videne koreografske zapise in nekaj dragocenih video posnetkov.

Prvo preddverje Cankarjevega doma

17
20h00
|
Naj ti spremenim ime ...

Naj ti spremenim ime ... je naslov najnovejše predstave, ki z naslovom, ki deluje kot povabilo, južnokorejska umetnica Eun-Me Ahn prek igranja s ponavljanji in kontrasti prevprašuje identiteto in posameznikovo mesto v naših sodobnih družbah. Med temo in utripajočimi lučmi, kostumi črno belih in živahnih barv, med šamanskim ritualom in modno revijo, med resnobnostjo in humorjem, se odvija gibanje, ponavljajoče se, včasih hipnotično, dokler ne doseže transa. V divjem ritmu nastopajoči – med njimi tudi sama Eun-Me Ahn – menjujejo preobleke in s tem svojo kožo, svoj spol. Plešejo, dokler se ne izgubijo v gibanju ter skupaj ustvarijo eno edinstveno telo. Izgubljajo se, stapljajo se v skupino, a vendarle so tu, s svojimi osebnostmi, in to tudi jasno in glasno izražajo. Morda se je vmes spremenilo tudi njihovo ime … Morda tudi ne …

Plesni teater Ljubljana

18
19h00
|
Corpus Aurora

Po treh letih odsotnosti s slovenskih plesnih odrov se nanje vrača plesalka, koreografinja in pedagoginja Kaja Lin Jagodič Avguštin in sicer s predstavo Corpus Aurora. Predstave se je lotila v želji postaviti na oder nekaj čisto svojega, gibalno in izrazno aktualnega. Corpus v latinščini pomeni telo, Aurora prebujanje oziroma zora. Prebujanje ji predstavlja igro v kateri sodelujeta teža in lahkotnost. Nasprotna pola poleg dveh kvalitet giba, ki se med seboj prepletata, povezujeta in skoraj nevidno prehajata drug v drugega poudarja tudi scenografija.

Španski borci v Ljubljani

19
19h00
|
Radosti in trpkosti pot

Vabljeni na 71. letni koncert AFS France Marolt, ki si je letos nadel naslov Radosti in trpkosti pot. Ples in delo sta dve aktivnosti človeka, ki si morda na videz nasprotujeta, a sta se od nekdaj medsebojno dopolnjevali. Zadovoljstvo v plesu terja tudi svoj napor in trpek pòt dela je ob uspešnem zaključku nagrajen z radostjo. Letna predstava Radosti in trpkosti pót bo posegla v svet, kjer se stikata delo in ples ob različnih priložnostih.  Akademska folklorna skupina France Marolt bo popeljala obiskovalce tako od tradicionalnih, danes že ne obstoječih oblik dela v kmečkem okolju, do dela in plesa, ki ga je prinesel čas industrializacije. Predstava bo za vse nostalgike postregla z nekaj koreografijami, ki so bile na repertoarju Akademske folklorne skupine France Marolt že pred desetletji. Po drugi plati pa bodo mlajši koreografi njeno rdečo nit nadgradili tudi s temami, ki doslej na odru še niso bile uprizorjene. Pot, ki bo tako radostna kot polna trpkosti naporov, bo raziskovala delo na kmetih in gibanje v tovarnah, kjer so kovali železo ali zvijali cigarete. Obiskovalce bo ta pót peljala med pisarje, ki so svojimi peresi in papirjem  skrbeli, da je vse potekalo nemoteno. In ne nazadnje del predstave namenjen tudi delu v prostem času, kjer so si posamezniki lahko kakšen priboljšek poskrbeli tudi z lovljenjem in prodajo žab. Z razmislekom o odnosu dela in plesa snovalci koncerta odpirajo pomembno temo, ki je tako v preteklosti, kot še danes, zaznamovala kulturo plesa in dela tako na Slovenskem kot širše. Maroltovci bi radi tudi tokrat stopili korak naprej in vas vabijo, da se jim na tej póti, polni potu, pridružite.
 

Linhartova dvorana Cankarjevega doma

Preberi članek
21h35
|
Parada plesa. Kaja Katona & Tian Pintarič & Matej Tušak

V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah si oglejte pogovor s plesalcema športnega plesa, ki plešeta v kategoriji mlajših mladincev Kajo Katona in Tianom Pinteričem. Zanju pravijo, da sta pravi energetski bombici. V oddajo prihaja športni psiholog Matej Tušak, ki nam bo razkril ali obstaja čarobna formula s katero se naredi plesalec svetovnega formata. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

21
19h30
|
Gala koncert zvezd mednarodnih baletnih odrov

Vabljeni na gala koncert v počastitev 100-letnice slovenskega baleta Zvezde mednarodnih baletnih odrov. Plešejo: Ksenia Ovsyanick, Natascha Mair, Haruni Otani, Iva Vitić Gameiro, Dinu Tamazlacaru, Angel Garcia, Jakob Feyferlik, Guilherme Gameiro Alves in drugi. Na programu: Esmeralda – grand pas de deux, Manon – pas de deux, Gusar – grand pas de deux, Don Kihot – pas de deux, Labodje jezero – pas de deux, La Sylphide – pas de deux, Umirajoči labod ...V sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma

25
19h00
|
Popotovanje

Vabljeni na predstavo Pandorine skrinjice z naslovom Potovanje. Potovanja, izleti, dopust, odkrivanje sveta, novih krajev in vse, kar k temu spada: užitek, morje, sneg, kultura, ples, zabava. Vsaka točka bo predstavljala drugačno destinacijo, nov kraj, novo priložnost za odkrivanje kulturnih in turističnih atrakcij, ki jih boste videli skozi ples ob drogu. Že 6. leto zapored bodo s celovečerno predstavo - Pandorina skrinjica, razbijali stereotipe in pokazali, da je ples ob drogu že postal odrska umetnost. Potujte z njimi! Premiera bo v soboto, 25. 5., ob 19.00, dve reprizi pa v nedeljo, 26. 5. ob 16.30 in ob 19.00.

Narodni dom Maribor

Preberi članek
Preberi članek
Verjamem, da smo v tem, kar počnemo, unikatni!
Pogovor s koreografinjo, pedagoginjo, plesalko in umetniško vodjo Katja Dance Company, Katjo Vidmar
Flamenka Urška Centa še ni na počitnicah in vas vabi v Pocket Teater.
V pričakovanju III. sezone cikla flamenka Noches de Tablao, ki se vrača jeseni, bo julija ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Skandinavska kraljica kriminalk Camilla Läckberg udarila z Zlato kletko!
Njen kriminalni roman se tokrat dogaja v mestu in ne več na podeželju
Tereza's Choice veganska žar linija za vrtne zabave
V poletje s tremi novimi izdelki zdrave prehrane
Preberi članek
Preberi članek