Preberi članek

Avgust 2019

Preberi članek
04
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v latin plesih

Pozdravljeni v Poletni Paradi plesa. Na državno prvenstvo v latinskoameriških plesih smo se sredi aprila odpravili v Radlje ob Dravi. Presenečenje je zagotovo bil razhod državnega članskega para Zale Fuchs in Vitalija Zakharova. Tekmovalo je 56 plesnih parov in tudi plesalci v kategoriji para ples. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

11
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. Kristina Zari č& Fred Realness

Nova Poletna Parada plesa je pred vami. Kristina Zarič, energična svetlolasa hiphoperka je v času intervjuja bila še aktivna članica in pedagoginja PK Impulz Kranj, a je zavoljo organizacije plesnega kampa, ki se bo odvijal konec avgusta v Ajdovščini izgubila matični klub. Sicer pa Kristina trdi, da ni problema saj je s plesom v drugi dimenziji. V  posebni dimenziji je tudi Fred Realness, plesalec iz Anglije, ki je eden najboljših pedagogov poppinga in lockinga in je reden gost slovenskih delavnic, ki ne skriva navdušenja nad slovenskimi plesalci. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

18
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. Azra Selimanovič & Sara Poček Conde

Pozdravljeni v poletni Paradi plesa. Če samo rečem Azra Selimanovič in Libero Dance center in festival bo kar dovolj. Azra je namreč sinonim pa ples brez meja. Sara Poček Conde pa tudi uživa v freestajlanju, saj ji je edino pomembno, da preko plesa pokaže nešteto emocij. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

19
20h30
|
Onjeginov demon

V okviru letošnjega Ljubljana Festivala ste vabljeni na ogled muzikala Onjeginov demon v izvedbi gledališča LDM Novaya scena iz Sankt Peterburga. Leta 1833 napisani Puškinov Jevgenij Onjegin je gotovo eno najbolj poznanih del svetovne literature, ki je že leta 1879 uzrlo luč sveta tudi kot istoimenska opera Petra Iljiča Čajkovskega. Tokrat bo zasedba Gledališča LDM Novaya scena z muzikalom Onjeginov demon predstavila malce drugačen pogled na zgodbo zdolgočasenega mladeniča, ki z egoističnimi in nespametnimi odločitvami zagreni življenje sebi in svojim bližnjim. Muzikal se začne v psihiatrični bolnišnici, kjer Onjegin preživlja svoja zadnja leta in podoživlja spomine na mladost, ob tem pa se pred njim pojavi demon. Onjegin ga krivi za svojo preteklost, zato mu demon pokaže, kako ga je vodil skozi življenje in mu ga olajšal, ter prikaže posledice, ki so jih imele Onjeginove odločitve. Muzikal združuje tradicijo ruskega gledališča s standardi Broadwaya, izvedbo pa dodatno popestri sodoben pristop, ki vključuje vrtljiv oder, zanimive projekcije in 3D-videovsebine. Predstavi bosta na sporedu 19. in 20. avgusta.

Križanke (Rezervna lokacija v primeru slabega vremena je Cankarjev dom. Končna lokacija bo določena na dan prireditve!)

22
20h30
|
Mojster in Margareta

Ruski roman Mojster in Margareta velja za literarno mojstrovino 20. stoletja. Pisatelj Mihail Bulgakov ga je začel pisati leta 1928, toda izida svojega dela ni dočakal. Sovjetski komunistični režim je namreč izid knjige dovolil šele leta 1966, saj je bila prefinjena kritika tedanjega življenja in družbe cenzurirana. Delo je izjemno duhovito in obsceno, hkrati pa tudi prežeto s filozofsko mislijo, ki v ospredje postavlja temeljna in večna vprašanja dobrega in zla. Roman je bil velikokrat uprizorjen tako v lutkovnih in dramskih gledališčih, tokrat pa si ga boste lahko ogledali v muzikalni preobleki. Snovanje muzikala so prevzeli najboljši ruski umetniki in ustvarili nepozabno interaktivno predstavo. Gledališče LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga se je povezalo s kar 6 skladatelji, 6 libretisti in 66 umetniki ter ustvarilo preplet fantazije in resničnosti, ki s 666 kostumi in 66 scenskimi spremembami popelje gledalce v središče fantazije. Predstavi bosta na sporedu 22. in 23. avgusta.

Križanke (Rezervna lokacija v primeru slabega vremena je Cankarjev dom. Končna lokacija bo določena na dan prireditve!)

23
19h30
|
Mladi levi 2019
Vabljeni na 22. edicijo mednarodnega festivala MLADI LEVI, ki bo med 24. in 31. avgustom 2019. Letošnji festival bo združil umetnike, mislece in občinstvo v 8 dneh vznemirljivih skupnih raziskovanj pod površjem, prehajanjem skozi različne plasti stvari in njihovih odnosov do družbe danes. Del festivalskega programa se poigrava s temo čustvenega materializma, ki jo bomo tudi teoretsko razgrnili na mednarodnem forumu trans-making v okviru festivala. Festival bo trajal devet dni. Program je naslednji:
Sobota, 24. avgust
19.30 Urša Vidic: ZID, otvoritev instalacije/ SI
21.00 Alessandro Serra (osnovano na Macbethu Williama Shakespeara), Sardegna Teatro & Compagnia Teatropersona: MACBETTU / IT
22.00 Otvoritvena zabava
22.00 Eclipse: MONSTRUM NOSTRUM, performans in otvoritev razstave/ SI
Nedelja, 25. avgust
18.00 Teresa Dillon: MTCD – VIZUALNA ANTOLOGIJA MOJEGA STROJNEGA ŽIVLJENJA / UK
20.00 Jaha Koo: CUCKOO / BE, KR
21.30 Mart Kangro, Juhan Ulfsak, Eero Epner: DELAVNICA / EE
Ponedeljek, 26. avgust
18.00 Teresa Dillon: MTCD – VIZUALNA ANTOLOGIJA MOJEGA STROJNEGA ŽIVLJENJA / UK
19.00 Daria Deflorian & Antonio Tagliarini: IZKOPAVANJE / IT
21.00 Tina Satter/Half Straddle: JE TO SOBA: dobesedni prepis Reality Winner / US
Torek, 27. avgust
18.00 Maria Lucia Cruz Correia: GLAS NARAVE: SOJENJE / PT, BE
20.30 Tina Satter/Half Straddle: JE TO SOBA: dobesedni prepis Reality Winner / US
22.00 Daria Deflorian & Antonio Tagliarini: IZKOPAVANJE / IT
Četrtek, 29. avgust
9.30 – 18.00 Mednarodna konferenca trans-making: O ČUSTVENEM MATERIALIZMU
19.00 Maria Lucia Cruz Correia: GLAS NARAVE: SOJENJE / PT, BE
20.00 Walid Raad: LES LOUVRES in/ali BRCANJE MRLIČA / LB, US
21.30 Kate McIntosh: V MNOGIH ROKAH / NZ, BE
22.00 Walid Raad: LES LOUVRES in/ali BRCANJE MRLIČA / LB, US
Petek, 30. avgust
9.30 – 18.00 Mednarodna konferenca trans-making: O ČUSTVENEM MATERIALIZMU
18.00 Tanja Radež: NABIRALCI PRAHU, misteriozna kompozicija, otvoritev / SI
18.00 Kate McIntosh: V MNOGIH ROKAH / NZ, BE
20.00 Walid Raad: LES LOUVRES in/ali BRCANJE MRLIČA / LB, US
21.00 Dimitri de Perrot: MYOUSIC / CH
21.30 Kate McIntosh: V MNOGIH ROKAH / NZ, BE
22.00 Walid Raad: LES LOUVRES in/ali BRCANJE MRLIČA / LB, US
Sobota, 31. avgust
19.00 Walid Raad: LES LOUVRES in/ali BRCANJE MRLIČA / LB, US
20.00 Ursula Martinez: DRUŽINSKO RAZKRITJE – 20 LET KASNEJE / UK
21.00 Dimitri de Perrot: MYOUSIC / CH
21.00 Walid Raad: LES LOUVRES in/ali BRCANJE MRLIČA / LB, US

Različna prizorišča v Ljubljani

25
20h30
|
Mamma Mia!

Še zadnjič na sporedu! Mamma Mia! je muzikal, ki je navdušil svet in slovensko občinstvo po vsej Sloveniji. Od premiere junija 2015. si je muzikal v Sloveniji ogledalo več kot 135.000 obiskovalcev. Avgusta bo zadnjič uprizorjen v ljubljanskih Križankah, ki se bodo prelevile v grški otok na katerem se odvija romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz 70-ih in drugega iz 90-ih let. S čarobno pripovedovalno močjo glasbe in pesmi skupine ABBA spoznamo Donno, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, ter njeno dvajsetletno hčer Sophie, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko. Kako se konča romantična zgodba, polna optimizma in življenjske energije? Ljubezensko zgodbo s pridihom romantične Grčije in njenih sanjskih otokov si je doslej v več kot 50 državah in 200 mestih po vsem svetu od leta 1999 ogledalo že več kot 60 milijonov navdušenih obiskovalcev in ljubiteljev muzikalov.Rezervni termin v primeru slabega vremena je 26.8.2019. Končni termin bo določen na dan dogodka!

Križanke

Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa.Gašper Kunšek&Nejc Nayco Osovnikar&Samo Polutak Kos

V današnji poletni Paradi plesa bodo kraljevali moški in sicer tisti, ki se aktivno ukvarjajo s hiphopom, battlom, freestylom, break plesom in sodobnim plesom. Gašper Kunšek je nekoč bil zvezda tekmovalnega šov plesa danes pa sodi v sam vrh sodobne plesne scene. Z Nejcem Naycom Osovnikarjem, ki je odličen hiphoper in freestyler sta odprla nov plesni prostor imenovan Scena. Samo Polutak Kos pa je začetnik slovenskega hiphopa in spomnili se bomo kako je bilo nekoč in kako se hiphopa danes. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

27
18h00
|
Ljubljana Festival. Predani korakom. Življenje je cirkus

Glasbeno plesna delavnica iz cikla Predani korakom ima letos naslov Življenje je cirkus. Tradicionalno jo koreografira in režira Miha Podrepšek. Letos pa se mu bo pridružil še Lado Bizovičar. V glasbeno-plesni delavnici bodo otroci združili petje in plesno tehniko improvizacije. Glasbo bodo predstavili skozi lasten glas in telo kot instrument, ples pa bodo izražali skozi različne plesne stile. Otroci bodo na odru upodobili doživljajsko predstavo, katera bo vključevala  gledališko in plesno izkušnjo, vse skupaj pa bo začinjeno s cirkuškimi elementi in dogajanjem. Druženje bo potekalo med 19. in 27. avgustom 2019 od 09.00 do 11.00. Delavnica je žal že zasedena, lahko pa si ogledate zaključna predstavo, ki bo 27.8. ob 18.uri na odru SNG Opera in balet Ljubljana.

SNG Opera in balet Ljubljana

28
18h00
|
Festival 14. Front@ sodobnega plesa

Vabljeni v Mursko Soboto na Festival 14. Front@ sodobnega plesa od 28. do 31. avgusta. Program:
Sreda, 28. avgust
18:00 Grajsko dvorišče
Liquid Loft: TUJI JEZIKI
19:30 MIKK
pogovor z ustvarjalci
20:30 Grajsko dvorišče
Gaspar Noe: VRHUNEC - film
22:30 MIKK
Plešite z nami- zabava
Četrtek, 29. avgust
ODPRTO MESTO I
16:30 Železniška postaja
Matevž Dobaj: RAZDELJENE STVARI
17:15 Ploščad Martina Luthra
Fabio Liberti, Jernej Bizjak: SOLO ZARES (IT/SI)
MIKKova terasa
Tina Dobaj: UTELEŠENA ARHITEKTURA (SI)
Grajsko dvorišče/ Castle yard
Ziggurat Project: NUJNOST DIHANJA (HU)
19:00 Grajsko dvorišče
pogovor z ustvarjalci ODPRTO MESTO I
20:30 Odprti oder / Open stage
Rosana Hribar: RAZGALJENO (SI)
21:30 Odprti oder
pogovor z ustvarjalci
Petek, 30. avgus
ODPRTO MESTO II
17:30 Spomenik zmage
Maayan Danoch: TELEPATSKA DELA (IL/DE)
Trubarjev drevored
Fabio Liberti, Jernej Bizjak: NE, POLJUBI (IT/SI)
Trubarjev drevored
Katharina Senk/D.ID: SUPER(ČLOVEK) (AT)
Grajska ploščad
Charlie Brittain: LIMBIČNO (UK)
19:30 Grajsko dvorišče
pogovor z ustvarjalci ODPRTO MESTO II /
20:30 Grajsko dvorišče
Peter Bilak & Lukaš Timulak: VSOTA VSEH DELCEV (NL) 4’ - film
Ruben van Leer:
SIMETRIJA (NL) 30’ - film
Natalianne Boucher:
KONTINUUM (FR) 10’ - film
22:00 MIKK
Plešite z nami - zabava / party
Sobota, 31. avgust
18:00 Odprti oder
Plesne miniatur izbrane na mednarodnem plesnem tekmovanju OPUS 1
19:00 Odprti oder / Open stage
Eva Maria Schaller: KAR ZADRŽUJEMO V SEBI (AT)
19:30 Odprti oder
pogovor z ustvarjalci/ artist talk
20:30 Gledališče Park
Lutkovno gledališče Ljubljana
POSVETITEV POMLADI - lutkovni balet
21:30 Preddverje Gledališča Park /
pogovor z ustvarjalci

Murska Sobota

Preberi članek
Preberi članek
Ljubezenski valčki presenetili in navdušili!
Koreografska trojica Lukas Zuschlag, Jean Sébastien Colau in Vincenzo Veneruso na odru SNG Opera in balet Ljubljana
Življenje je vrednota znova na slovenskih odrih. Vabljeni v Postojno in Ravne!
S Katjo (Vidmar, op. u.) in plesalci nadaljujeva z uprizarjanjem predstave. Malce v druga ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Jorge Bucay. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase
Svetovno znani argentinski psihoterapevt in pisatelj po sedmih letih spet v Ljubljani; in navdušil z zgodbami, ki so ga naučile živeti
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek