Preberi članek

Marec 2017

Preberi članek
02
20h00
|
Bližnji plani
Bližnji plani izpostavljajo materialnost telesa, ki ni motivirana psihološko, temveč izhaja iz specifičnih fizičnih principov in praks. Telo je obravnavano kot objekt, napolnjen z delci informacij  in referenc. V vsakem od petih delov predstave se avtorica osredotoča na posamično fizično nalogo, preko katere raziskuje povezave med materialnostjo telesa in potencialno materialnostjo emocije. Koreografski "bližnji plani" so orodje za gradnjo in razgradnjo novih potencialnih teles, sestavljenih iz (ne)logičnih povezav in funkcij. V prostoru, očiščenem vsakršnih konotacij, tako v živo nastaja arhitektura  gibov, ki nenehno razpadajo in se ponovno sestavljajo, in s tem ustvarjajo nepredvidljiv tok dogodkov. Premiera 2. marca in ponovitev 3. marca ob 20.00.
 
Plesni teater Ljubljana
03
18h00
|
Mednarodni festival orientalskega plesa Nawar
Med 3. in 5. marcem se bo v Domu kulture Kamnik odvijal 7. mednarodni festival orientalskega plesa Nawar, v organizaciji Mateje Mikulan in Nataše Kočar. Kamnik bo 3 dni odet v zvoke arabske glasbe, ritme orientalskega plesa in prijetno energijo plesalk iz cele Evrope. Prava paša za oči bo sobotni Gala večer Nawar, na katerem bo nastopilo preko 60 plesalk iz Slovenije in sveta. Organizatorki obljubljata odlične plesne točke, barvite kostume in številne raznolike plesne stile.
Dom kulture Kamnik
19h30
|
Favn – Carmen – Bolero
20. stoletje je bilo nedvomno obdobje številnih revolucionarnih preokretnic in avantgardnih trenutkov v plesni umetnosti, prav ta duh časa, drznost drugačnosti in izvirnost umetniških idej pa še danes ostajajo vir navdiha mnogih ustvarjalcev in baletnih navdušencev. Z željo, da bi publiki ponudili nekaj drugačnega, provokativnega in estetsko dovršenega, so se v SNG Maribor odločili za uprizoritev neoklasičnega baletnega triptiha, v katerem "sobivajo" najbolj znane glasbene stvaritve, na katere so nastale ene izmed najvznemirljivejših koreografskih kreacij prejšnjega stoletja – Ščedrinova temperamentna suita Carmen, ki je nastala po istoimenski Bizetevi operi, opojna Debussyjeva impresija (Preludij k favnovemu popoldnevu) in Ravelov Bolero. Nekdaj najzanimivejše plesne kreacije bodo tokrat oživele v novi plesnih transformacijah mednarodno uglednih koreografov Edwarda Cluga, Valentine Turcu in uglednega švedskega plesnega ustvarjalca Johana Ingerja. Triologija  Favn – Carmen – Bolero vas čaka na premieri 3. marca ob 19.30 in v ponovitvah: 5., 7., 8., 9. in 11.3 ter 9. maja 2017.
Velika dvorana SNG Maribor
04
16h00
|
Državno prvenstvo v latinskoameriških plesih
Plesalci latinskoameriških plesov se bodo zbrali na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih. Organizator je Plesna zveza Slovenije, lokacija je končno znana.
Murska Sobota
06
17h00
|
Nagrajenec leta
Plesna zveza Slovenije vabi na dvanajsto prireditev "nagrajenec leta" in podelitev priznanj tistim posameznikom, plesnim parom in plesnim skupinam vseh tekmovalnih zvrsti, ki so v letu 2016 s svojimi tekmovalnimi dosežki največ prispevali k ugledu slovenskega tekmovalnega plesa doma in v svetu. Tudi leto 2016, v katerem je minilo 62 let od ustanovitve Plesne zveze Slovenije, je bilo skoraj v vseh tekmovalnih zvrsteh za slovenske športne plesalke in plesalce nadvse uspešno.
Festivalna dvorana Ljubljana
07
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v latinskoameriških plesih
Parada plesa, edina oddaja o plesu na slovenskih televizijah vam predstavlja dogajanje na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih, ki ga je organizirala Plesna zveza Slovenije. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
09
19h00
|
Gibanica 8. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti
Gibanica 8. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti se bo v organizaciji Društva za sodobni ples Slovenije odvijala med 9. in 11. marcem. Od leta 2003 Gibanica, bienale sodobne plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa. Gibanica ponuja izbor najboljših sodobnoplesnih izdelkov domačih producentov in velja za najpomembnejšo tovrstno platformo pri nas. Je mešanica nacionalnega plesnega festivala, na katerem ima domača javnost možnost spoznati dvoletno plesno ustvarjalnost in umetniki reflektirati njeno odličnost, ter platforme za predstavitev umetnost, ki bi jo domači in tuji gostje festivala utegnili uvrstiti v različne umetniške programe. Ob zaključku bo slovesna podelitev nagrad Gibanice in Ksenije Hribar za izjemne dosežke iz sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji, tega od leta 2013 podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.
Dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani
11
10h30
|
Bgirls Do It Better
Vabljeni na dogodek, ki je za slovensko plesno sceno edinstven, poleg tega pa eden največjih te vrste v Evropi – Bgirls Do It Better, ki je namenjen vsem puncam in ženskam v hip hop kulturi, ki jih s tem proslavljamo in spodbujamo njihovo sodelovanje na tej sceni.
Osnovna šola Mirana Jarca v Ljubljani
17
Preberi članek
20h00
|
Tvoja mati pred mojimi vrati & Klasična lepota
Vabljeni v Center kulture Španski borci na ogled dveh uspešnic, izbranih iz del mreže Aerowaves. V prvem delu bo plesni duet, Emese Cuhorka in László Fülöp, v predstavi Tvoja mati pred mojimi vrati skušal zapolniti vsakdanji čas s plesom. Gre za prizore, ki so prišli na svet iz niča, iz majhnih, nepomembnih razbitin, ki jih za seboj pušča sam obstoj. Ponovitev v Ljubljani je podprl Balassijev Inštitut Ljubljana. V drugem delu, ki nosi naslov Klasična lepota, pa bo finski umetnik Taneli Törmä pred očmi gledalcev izpolnil svojo otroške sanje – postati pravi baletni plesalec. Ob tem mu bodo pomagale učenke baletne in srednje baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.
Ljubljana, Center kulture Španski borci
20
20h00
|
Igra in igra
Plesni ansambel deluje na newyorškem prizorišču več kot tri desetletja. Razvil se je iz partnerstva med koreografoma in plesalcema Billom T. Jonesom in Arniejem Zanom (1948–88), ki sta se med prvimi ukvarjala z vprašanji identitete, forme in družbenega komentarja ter s tem nepozabno preoblikovala ameriški ples. Ansambel velja za eno najbolj inovativnih in prevzemajočih osi plesnogledališkega sveta. Skupina je pri nas gostovala pred skoraj dvema desetletjema s triptihom, ki je vključeval tudi izjemni Jonesov solo nastop. Njegova novejša serija Igra in igra: večer giba in glasbe prepleta inventivne koreografije z živimi izvedbami nekaterih najtehtnejših del zahodne klasične glasbe. K izvedbi priljubljenih partitur smo povabili Godalni kvartet Accadémia. Koreografija Ravel: krajina ali portret? se razvija v prelivanju z Godalnim kvartetom v F-duru Mauricea Ravela. Odslikava koprneča in melanholična občutja partiture ter njeni preciznost in obvladano zadržanost. V skladu s kompleksno notranjo logiko skladbe je pred vsako predstavo za tretji stavek naključno izbrana ena od različic koreografije (bodisi krajina – ležeče bodisi portret – pokončno). Kvartet Smrt in deklica Franza Schuberta predstavlja ozadje oblikovanje sozvočne interakcije Zgodbe, ki kot koreografsko orodje uporablja komponistični prijem nedoločnosti Johna Cagea.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
21
Preberi članek
19h30
|
V tuji koži
Vabljeni na plesno predstavo Plesne izbe Maribor V tuji koži, ki sporoča gledalcem, kako pomembna je poslušnost do samega sebe in do svoje čustvene inteligence. Kajti biti empatičen do sebe, pomeni biti spoštljiv in imeti empatijo tudi do drugih. Vprašanje delovanja principa empatije se mnogokrat v življenjskih situacijah samo izpostavlja, koreografinja in plesalke pa to raziskujejo skozi vprašanje emocionalnega zorenja ljudi, slednje pa skozi čustveno vzgojo, ki smo je deležni vse od ranega otroštva. Preizprašujejo lastne čustvene principe, pri tem pa raziskujejo in uporabljajo najmočnejše orodje - svoje telo (koreografija: Anita Čanadi; dramaturška pomoč: Nina Milin; plesalke in soustvarjalke predstave: Jasha Robnik, Maja Selinšek, Lucija Snežič, Zala Špolarič, Brina Ternovšek, Julija Tertinek, Nika Zidar; oblikovanje luči: Toni Soprano; montaža glasbe in ton: Maša Dobrina; foto in video: Toni Soprano; kostumografija: Mira Strnad - MiriCota; make-up in frizure: Julija Tertinek in Jasha Robnik; izvršna produkcija: Mojca Kasjak in Živa Vrbič). Ponovitev predstave bo 22. marca ob isti uri in na isti lokaciji.
Maribor, Mali oder SNG
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. dr. Svebor Sečak&13. tekmovanje mladih baletnih plesalcev
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vam predstavljamo baletnega prvaka Hrvaškega narodnega gledališča in dekana Akademije za ples dr. Sveborja Sečka. Pripravili smo tudi reportažo o 13. tekmovanju mladih baletnih plesalcev Baltek, ki se je odvijalo v Lendavi. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
22
Preberi članek
20h00
|
(NI)SEM
Udarna plesno-glasbena predstava flamenka (NI)SEM se vrača na gledališke odre. Predstava je nastala kot plod sodelovanja slovenske plesne umetniške zasedbe CoraViento z madžarsko umetnico Mario Keck, premierno pa je bila uprizorjena 31. marca 2016 v koprodukciji s Centrom urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani. (NI)SEM je iskanje osebne identitete in vrednot, ki nam dajejo smisel. Gre za individuum in skupnost, za ljubezen in pozabo, za srečanja in razhajanja, ki jih plesalci in glasbeniki črpajo iz svojih spominov ter nato prelivajo v gib, zvok in glas. Glasbeno potujejo med jazz in etno vodami in se srečajo z magičnim petjem Keckove, ki neponovljivo spaja prostor in čas, vzhod in zahod v mešanici flamenka in madžarskih, romskih melodij (ples in koreografija: Maria Keck, Urška Centa, Manca Dolenc, Urška Ivanuša, Mitja Obed, Simona Šturm, Mihaela Wabra Kucler; glasba: vokal Maria Keck; kitara Vito Marenče; klavir Tomaž Pačnik; tolkala Vasja Štukelj; režija: Urban Zorko; scenografija, kostumografija in oblikovanje: Danijela Grgič).
Ljubljana, SiTi Teater
26
Preberi članek
11h00
|
HA DVA O
Vabljeni na letni javni nastop učencev oddelka za sodobni ples in plesnih pripravnic B Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki se bodo predstavili z otroško plesno umetnino Voda o plesu. "Ravno prav daleč od Sonca …, ne predaleč … ne preblizu, je bila Zemlja sposobna ohraniti vodo v tekočem stanju. Poti, ki jih utira, so kot telesne žile, drevesne veje … plovila sokov, prinešenih na zemljo /…/ Vsa bitja na Zemlji pijejo isto vodo. Kako osupljiva kreacija: VODA ... Vodo najdemo skoraj povsod na Zemlji in je potrebna za vse znane oblike življenja. Naše telo je sestavljeno iz okoli 70 odstotkov vode. Brez nje ni življenja ...," vse to je vodilo plesne ustvarjalce pri oblikovanju letošnje letne predstave Oddelka za sodobni ples KGBL. Med koreografije skupin so vključili tudi šest plesnih miniatur svojihučenk, ki so se uspešno predstavile lani na 24. tekmovanju mladih plesnih ustvarjalcev OPUS-1. Osnovni koncept predstave sta ustvarili Jana Kovač Valdés in Tanja Pavlič, v koreografijah Jane Kovač Valdés in Sabine Schwenner pa bodo za(plavali)plesali učenci plesnih pripravnic in oddelka (kar 147 jih bo). S kostumografijo jih je v gibanje 'potunkala' Mojca Janzelj Tomažič. Predstava bo na ogled tudi ob 18.30 uri, na isti lokaciji in na isti dan.
Ljubljana, Cankarjev dom, Linhartova dvorana
Preberi članek
Preberi članek
Veliki festival plesa pod taktirko Aje Jung je svetovnega formata
Med 24. marcem in 11. aprilom je bil Beograd v znamenju velikih plesnih zvezd
Zmagovalka Poprocka. Skladba Ob kavi ima dober beat, na katerega se lahko pleše.
Petkov zmagovalni nastop je koreografiral Marko Golubović. Ker je bil to moj prvi javni nastop za slovensko javnost, sem nastop želela maksimalno izkoristiti ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Oblikovalec Tommy Hilfiger in modna ikona Gigi Hadid skupaj v Ljubljani
Emporium bogatejši za modni dvojec Hilfiger & Hadid
Zaključek druge sezone v velikem stilu. Moja gostja bo svetovno znana Annabel Langbein!
V zadnji oddaji bomo pekli potico in pesino torto
Preberi članek
Preberi članek