Preberi članek

Junij 2018

Preberi članek
03
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Vanesa Krenker & Renata Alibegovič
V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vabljeni v družbo dveh plesnih ustvarjalk in sicer Vanese Krenker ter renate Alibegovič.
TV3
07
20h00
|
Nor.Mal

Vabljeni na ogled nove predstave Nor.Mal koreografinje, pedagoginje in plesalke Veronike Valdés v kateri se avtorica sprašuje ali je normalna ali nora. Premiera 7. junij ob 20.00, prva ponovitev 8. junija ob 20.00!

Plesni teater Ljubljana

16
19h00
|
Ukrep 2018

Ukrep 2018 je 6. Festival plesnih perspektiv, ki tudi tokrat sledi svojemu osnovnemu poslanstvu: ukrepati in se odzvati na potrebe domačega kulturnega prostora in praks sodobnega plesa ter jih postaviti v kreativni dialog z mednarodnim prostorom. Tudi letošnja edicija, ki poteka pod naslovom ENTER! ali VSTOPI!, je namenjena podprtju koreografskih praks mladih slovenskih ustvarjalcev ter njeni razširitvi s sodelovanjem v mednarodnih projektih, z aktivnim vstopanjem v stvaritve perspektivnih tujih avtorjev, s povezovanjem z drugimi ustvarjalnimi prostori (Gledališče Glej, Festival Svetlobna gverila, Trubarjeva hiša literature) ter z nadgradnjo na področju (mednarodne) plesne dramaturgije, plesne fotografije in plesnega videofilma. Na programu: 14. 6. ob 19.00, PTL - UKREP: OTVORITEV FESTIVALA SVŠGL, 20.00, PTL - SINJA OŽBOLT & TINA DOBAJ: VSTOPI!, 21.00, PTL - MAŠA KAGAO KNEZ & MURAT: LAKELESS, 22.00, Prulček Bar - OTVORITVENI KONCERT
 

Plesni teater Ljubljana

17
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Jan Trninič & Dejan Gregl
Gosta edine oddaje o plesu na slovenskih televizijah bosta baletni plesalec Jan Trninič in breaker Dejan Gregl.
TV3
20
17h00
|
Butale

Zaključna predstava Centra plesa Maribor predstavlja svojo kreativnost in norčavost v enajstih hudomušnih zgodbicah o Butalcih. Pridite in se prepričajte na lastne oči, da je v Butalah možno sejati tudi sol, širiti cerkev, se močno zaljubiti, spopasti s strašnimi Turki in še in še...
 

SNG Maribor

20h00
|
27. Odprta plesna scena

Zdaj že tradicionalno bodo prvi lentovski koraki pripadli plesalcem, ki bodo bogat program 27. Odprte plesne scene začeli v sredo, 20. junija, v Lutkovnem gledališču Maribor. Plesni oder bosta s predstavo Breze otvorili Rebeka Hanžel in April Veselko, ki je tudi koreografinja predstave, nastale v koprodukciji Plesne izbe Maribor in Centra plesa Maribor. Še isti večer se bodo s Potujočimi kamni predstavili plesalci Plesne izbe, v plesalni »loop« pa nas bo vrgla Maja Lamovšek s točko Loop the loop. Dva atraktivna nastopa nas čakata tudi naslednji dan, prav tako v Lutkovnem gledališču. Kako plesalci gradijo mostove med narodi balkanskega prostora nam bo predstavil Balkan Dance Project Vol. 3, v katerem bomo lahko videli, kako Cankarja prevesti v ples, kar pa nam bo pokazal režiser, dramaturg in koreograf Aleksandar Nikolić, ki se je lotil pisateljeve klasike Pohujšanje v dolini Šentflorjanski. Večer bo zaključil izjemen makedonski koreograf Igor Kirov, s predstavo Zakaj te ni. V petek, 22. junija, ob 20. uri se bo na Malem odru SNG Maribor predstavil Plesni Teater Ljubljana, ki v koprodukciji z mariborskim Centrom plesa v naše mesto prinaša sodobno-plesni performans ob spremljavi odlične moderne glasbe SSPJ. Plesno dogajanje pa bo naslednji dan, 23. junija, na istem odru sklenila atraktivna plesno-igrana predstava Kamniti čevlji. Za ogled dogodkov Odprte plesne scene potrebujete vstopnice, ki jih kot imetniki Lente ali Dnevne Lente prejmete brezplačno na festivalskih prodajnih mestih ali pred dogodkom na prizorišču; lahko pa kupite tudi posamezno vstopnico za vsakega od 4 večernih dogodkov (cena = 5 €). Število mest je omejeno, zato si je dobro priskrbeti vstopnice vnaprej!

Lutkovno gledališče Maribor & Mali oder SNG Maribor

20h00
|
Letna produkcija Akademije za ples

Vabljeni na Letno produkcijo Akademije za ples, smer sodobni ples, ki bo v sredo, 20. junija, ob 20.00 uri v Plesnem teatru Ljubljana, Prijateljeva 2a, Ljubljana. Nastopajo: Neža Blažič, Ivana Gregurić, Tina Habun, Laura Ivančič, Katja Kolarič, Neja Jeršin, Urška Centa, Ema Grgić, Špela Šafarič. Produkcija: AMEU, Akademija za ples; soprodukija: PTL, Plesni teater Ljubljana. Akademija za ples, ki ponovno deluje v Ljubljani, tokrat v okviru Alma Mater Europaea - ECM, predstavlja drugo letno produkcijo študentk. Gre za preplet različnih tehnik in postopkov, s katerimi so se študentke celo študijsko leto srečevale in jih skupaj z mentoricami in mentorji nadgrajevale tako v samostojne dele kot tudi v skupinsko zaokrožene celote in plesne sekvence. V zanimivi fuziji različnih žanrov bodo gledalci spremljali razvoj in nadgradnjo lanskoletne produkcije in znanja študentk, odkrivali nove plesne talente ter zanimive koreografske in metodološke pristope, ki jih ponuja program Akademije za ples. Skozi sodobna raziskovanja gibalnih, teoretičnih in estetskih prvin umetniškega ustvarjanja, se razpira poetika telesa prav vsake posamezne študentke, ki s svojim osebnim, iskrenim pristopom in izrazom prispeva k celoviti koreografski partituri in k ponovnem premisleku o tem – kaj je sodobni ples danes.

 

Plesni teater Ljubljana

21
20h00
|
Kamniti čevlji

S predstavo je avtorica Anja Mejač želela stopiti na pot osvobajanja od do zdaj zanjo ustaljenih umetniških form, ki posameznikovo delo v osnovi definirajo, v njenem primeru od govorice flamenka. Prestopanje mej in polnjenje vrzeli je tisto, kar posamezniku omogoča razvoj lastnega odrskega jezika in izraza. Ne želi biti flamenko plesalka, ne želi biti igralka, ne želi biti glasbenica, želi pa biti nekdo, ki se z vsakim korakom bolj oddalji od pričakovanja zavesti ter se približa tistemu, kar nosimo v sebi že od nekdaj. Pot do tja je še dolga, predstava pa je eden začetnih korakov v tej smeri.

Oder pod zvezdami Lutkovnega gledališča v Ljubljani

22
21h00
|
Briljantina

Po velikem uspehu muzikala Mamma Mia!, ki je navdušil tako svetovno kot domače občinstvo, si bodo lahko ljubitelji omenjene zvrsti premierno ogledali muzikal Briljantina, nastal leta 1971 pod peresi avtorjev Jima Jacobsa in Warrena Caseyja. Na Broadwayu je doživel kar 3388 ponovitev v osmih letih, kar ni do tedaj uspelo še nobenemu drugemu muzikalu. Zaradi izjemnega zanimanja je Briljantina kmalu postala stalnica vseh večjih gledaliških odrov in še do danes velja za najbolj obiskan muzikal na svetu. O njegovi uspešnosti priča dejstvo, da so leta 1978 po gledališki predlogi posneli še film, v katerem sta glavno vlogo odigrala takrat še neznana John Travolta in Olivia Newton-John. Zgodba, ki se dogaja na ameriški srednji šoli Rydell High v 50. letih 20. stoletja, v ospredje postavlja priljubljenega fanta in sramežljivo dekle. Poletna romanca je združila Danyja in Sandy, a vsega je konec, ko se spet začne šola. Ostanejo le spomini na brezskrbne poletne dni, obarvani s plesom in petjem. Vročica poletnih noči bo zaživela po zaslugi producenta Jurija Franka in produkcijske hiše Prospot, v režiji Juga Radivojevića, prevajalca Boštjana Gorenca – Pižame, ob svetovnih glasbenih uspešnicah v prevodu in adaptaciji Tomaža Domicelja, pod taktirko maestra Patrika Grebla ter v svežih, z mladostniško energijo prepojenih koreografijah Milice Cerović. Premiera bo 22. junija ob 21.00 v Cankarjevem domu.

Cankarjev dom

Preberi članek
Preberi članek
V središču Celja so lomili tla!
Break the floor in več kot 200 plesalcev z vsega sveta
Poletna Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v standardnih plesih
Pozdravljeni v poletni Paradi plesa. Plesalci športnega plesa se na začetku leta ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Camilla Läckberg z novo uspešnico. Prihaja Čarovnica!
Deseti roman kriminalne serije o Fjällbacki
Tereza’s Choice! Iz moje kuhinje na tvoj krožnik!
Namazi, humus, mandljev in lešnikov namaz, burgerji, vegi majoneza
Preberi članek
Preberi članek