Preberi članek

Februar 2018

Preberi članek
01
Preberi članek
10h00
|
Festival Bobri – Juri Muri v Afriki pleše
Vabljeni v Plesni Teater Ljubljana, kjer bo v okviru Festivala Bobri na ogled plesno-glasbeno-gledališka predstava za otroke Juri Muri v Afriki pleše (režija: Ivana Djilas, koreografija: Maša Kagao Knez, avtorska glasba: Blaž Celarec, oblikovanje mask in kostumografija: Jelena Proković, soustvarjalci in izvajalci: Blaž Celarec, Jose – Joseph Nzobandora, Maša Kagao Knez, Vito Weis, oblikovanje luči: Janko Oven, producentka: Katja Somrak, produkcija: Plesni Teater Ljubljana). “Predstave Juri Muri v Afriki, te likovno, plesne, glasbene in slikovite polnosti ter nič manj uprizoritvene popolnosti pa nikar ne zamudite!” je za parado plesa zapisala Daliborka Podboj. Predstava bo na ogled istega dne še ob 17. uri in 16. februarja prav tako ob 17.00.
Plesni Teater Ljubljana
02
Preberi članek
09h00
|
Festival Bobri – Muzej plesa
Vabljeni na ogled multimedijske interaktivne instalacije Muzej plesa (koncept: Kliment Poposki, Elena Risteska, Viktorija Ilioska; razvoj projekta : Sanja Frühwald, Dejan Košćak; mentorica: Dalija Aćin Thelander; delo na projektu, izvedba: Koraljka Begović, Andrea Hršak, Nastasja Štefanić, Barbara Kanc; scenografija: Irena Bakić, Sonja Halapir; zvok: Damir Šimunović; kostumografija: VRUM; video: Vjekoslav Palinić; glas: Hrvojka Begović, Barbara Kanc; tehnično vodenje: Miljenko Bengez, Janko Oven; produkcija: VRUM; koprodukcija gostovanja: Plesni Teater Ljubljana). Ta nevsakdanja predstava/instalacija je navdih našla v zgodovini plesa in koreografije. Njen namen je omogočiti otrokom stimulativne interaktivne izkušnje, s katerimi se spoznavajo s sodobnim plesom. 'Muzej plesa' je zasnovan kot prostorska instalacija, sestavljena iz štirih segmentov – vsak od segmentov ponuja drugačne specifične načine za stimulacijo zaznavanja in otrokom omogoča izviren način spoznavanja s plesom, ki temelji na neposredni izkušnji, predanosti telesnemu ter kreativnosti. Predstava bo na ogled istega dne še ob 11. in 17. uri.
Ljubljana, Moderna galerija
03
19h00
|
Ples je moja joga
Plesno društvo Salam Ghazeea prireja samostojen dogodek ob 4. Festivalu celostnega zdravja. Ples je moja joga je predstava indijskega klasičnega plesa Bharat natyam upodablja Šivo, stvarnika plesa. Njegova, moška oblika plesa tandava in ženska lasya skupaj predstavljata celoto. Šiva kot jogi skozi plesno meditacijo dosega svoj notranji mir. Ko to doseže, preide na naslednjo stopnjo obstoja, partnerstvo. Režiserka predstave in koreografinja je Vesna Jevšenak, scenografka in koreografinja Nivedita Badve, sokoreograf je še Ujwal Bhole. Nastopajo: Nivedita Badve, Vesna Jevšenak, Naja Zapušek, Teja Saksida, Simona Šercer, Tinka Mandelj.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani
05
Preberi članek
10h00
|
Festival Bobri – Krickrac, to sem jaz!
Vabljeni na vizualno plesno-gledališko predstavo za otroke od 6 mesecev do 6 let Krickrac, to sem jaz! (avtorstvo in koncept: Katja Kähkönen, Mateja Ocepek, Katja Povše, Sanja Tropp Frühwald; režija in koreografija: Katja Kähkönen, Sanja Tropp Frühwald; soustvarjalki in izvajalki : Barbara Kanc, Tina Valentan; scenografija in kostumografija: Mateja Ocepek, Katja Povše, Katja Kähkönen; avtorica glasbe, vokal in tolkala: Zvezdana Novaković; izdelava scene in kostumov: Mateja Ocepek, Katja Povše, Katja Kähkönen, Iztok Hrga, Danilo Pečar, Miha Zupan; oblikovanje luči: Janko Oven; producentki: Katja Somrak, Katja Kähkönen; koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana, AEIOU (SLO/Finska), koprodukcija: VRUM (Hrvaška); v sodelovanju: Društvo lutkovnih ustvarjalcev). "Krickrac, to sem jaz! je gotovo dobro in premišljeno zastavljena predstava, namenjena najmlajšim, in je domišljen preplet raznovrstnih umetniških zvrsti, postavljen na gledališki oder," je zapisala o predstavi Daliborka Podboj za Parado plesa.
Plesni Teater Ljubljana
06
Preberi članek
20h00
|
Solo za dva glasova
Vabljeni na ogled plesne predstave Solo za dva glasova (avtorji predstave: Magdalena Reiter, Milan Tomášik, Anja Golob; koreografija in ples: Magdalena Reiter, Milan Tomášik; dramaturgija: Anja Golob; glasba: Nenad in Alen Sinkauz; kostumografija: Alan Hranitelj; produkcija: Zavod Mirabelka; koprodukcija: Cankarjev dom, Plesni Teater Ljubljana; partnerji: Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (Hrvaška), Stara gara). V pesniškem opusu mehiškega nobelovca Octavia Paza (1914–1998) ima Carta de Creencia (Pismo dognanja) posebno mesto – na svoj način zgošča klasične teme njegove poetike, obenem pa gre najbrž za avtorjevo najbolj znano pesem. Odrski prevod iz pesniške v plesno govorico, poimenovan Solo za dva glasova, predstavlja interpretacijo mojstrove pesnitve, ki je zavestno vpeta v sedanjosti in v kateri so performerji na formalni ravni ohranili strukturo jasno ločenih enot, poimenovanih po glasbeni partituri (kantata, koda). Cilj ustvarjalcev je bil vzpostaviti jasen, natančen odrski jezik, ki vztraja v odprtem dialogu z besedilom, pomemben poudarek pa je bil v procesu dela namenjen tudi študiju sopostavitve dveh plesnih poetik, ki se na odru srečujeta prvič.
Plesni Teater Ljubljana
09
Preberi članek
20h00
|
Bi flamenko – Naravnost ven, okrajšano
V okviru mednarodnega bienalnega festivala Bi flamenko (9. do 13. februarja) bo na dan odprtja na ogled predstava Naravnost ven, okrajšano (A Palo Seco Redux) koreografinje Sare Caro. Sara Cano je ena od ustvarjalk, ki flamenku določajo obliko v bližnji (in daljni) prihodnosti. Odlikujejo jo močna prezenca, novi pristopi k tradiciji in izredna plesna tehnika. Na otvoritvenem nastopu festivala Bi flamenko bo pokazala, da je flamenko mogoče odplesati izvirno, navdihujoče in doživeto tudi v supergah. A Palo Seco Redux je predhodnik prvega večjega projekta ustvarjalke A Palo Seco (Naravnost ven!), ki ga bomo prav tako videli v Ljubljani.
Ljubljana, Cankarjev dom, Klub CD
Preberi članek
20h00
|
Bi flamenko – 50 let družine
V okviru festivala Bi flamenko bo na odprtju koncert 50 let družine Diega Carrasca (Diego Carrasco, glas, kitara; Ané Carrasco, tolkala; Curro Carrasco, kitara; Juan Grande, ploskanje; Maloko, ploskanje). Diego Carrasco je legenda flamenka in veliki mojster ritma iz Jereza de la Frontera. Carrasco za petje pomeni isto kakor Israel Galvan za flamenko ples. Pod njegovim vodstvom je cela generacija umetnikov flamenko pripeljala v jazz, pop in rock, ne da bi pri tem trpela tradicija. Koncert posveča kitaristu Miraitu Chicu, s katerim je sodeloval do njegove smrti leta 2011.
Ljubljana, Cankarjev dom, Klub CD
10
15h30
|
Prestige Open. 10. tekmovanje rekreativnih plesalcev v latinu in standardu
Že deseto leto zapored bo PK Prestige organiziral tekmovanje v latinskoameriških in standardnih plesih za rekreativne plesalce vseh starosti. Ker je bilo v preteklosti vzdušje na tekmovanju prijetno, vabijo vse plesalce, tudi začetnike, da se jim pridružite in zaplešete na tekmovanju. Vabljeni seveda tudi gledalci, ki boste za ogled tekmovanja prispevali 2 evra. Štartnina za tekmovalce pa znaša 10 evrov.
Športna dvorana Dobrava
Preberi članek
17h30
|
Bi flamenko – Bagatela
V okviru festivala Bi flamenko bo na ogled predstava Bagatela (Bagatelles) (idejna zasnova: Ana Morales in Enrique Tomaso, koreografija in ples: Ana Morales, obdelava zvoka: Enrique Tomaso). Na svoji bogati umetniški poti je Ana Morales plesala z zvezdami: z Evo Yerbabueno, Javierjem la Torrejem, Andrésom Marínom in Javierjem Barónom, nastopila pa je tudi v filmu Iberia Carlosa Saure. V Ljubljani predstavlja svoj zadnji projekt Bagatelles, plod sodelovanja z glasbenikom Enriquejem Tomasom. Gre za zlitje elektronske glasbe in sodobnega flamenka, v katerem tradicionalne inštrumente zamenjajo računalniško programirane zvočne krajine, koreografijo lakastega parka pa peščena
podlaga, po kateri drsijo bose noge. Ker je vse skupaj ozvočeno, zvok pa v sedanjem trenutku in navdihu Enriqueju primerno, je popolnoma jasno, da je to edinstvena umetnina, ki je ni mogoče videti dvakrat v isti obliki. Po predstavi ob 18.15 bo v dvorani pogovor z umetnikoma, ob 18.4 pa bo v Festivalskem središču v prvem preddverju CD 5 predstavitev delavnic flamenka z Ano Morales.
Ljubljana, Cankarjev dom, Dvorana Duše Počkaj
Preberi članek
19h30
|
Bi flamenko – Padec iz raja
V okviru festivala Bi flamenko bo v Cankarjevem domu na ogled predstava Padec iz raja (Caída del Cielo) (Rocío Molina, koreografija, zasnova, ples; Eduardo Trassierra, kitare; José Ángel Carmona, glas in električni bas; José Manuel Ramos 'Oruco', ploskanje, ritem; Pablo Martín Jones, bobni, tolkala, elektronika). Kritiki jo obožujejo, prav tako gledalci. Prvi zaradi perfektnosti, drugi zaradi temperamentnosti in podarjenega užitka. Padec iz raja je špansko koreografinjo in plesalko Rocío Molina izstrelil med zvezde. Pa ne samo flamenka, ampak tudi ali predvsem plesa. Projekt je temperamentna in z vrhunskim plesom začinjena zgodba, v kateri se mešajo tradicionalni koraki flamenka, električne kitare, rockovski bobni, petje jeznih moških ter ples občutljive in izjemne ženske, Rocío Molina. Izhodišče predstave na prvi pogled ni značilno za omenjeno zvrst. Teme preizpraševanja razmerja med spolnimi vlogami, problematike ženskosti in načrtnega spodkopavanja stereotipov se v flamenku redko pojavljajo. A ko se, zvenijo toliko bolj udarno, predvsem pa angažirano. Takšna je tudi Rocío, ko pleše. Estetsko radikalna, disciplinirana, okretno gibajoča se med žanri, ki jih povezuje s karizmo najmočnejših odrskih ustvarjalcev. Čeprav je mlajša predstavnica generacije izredno prodornih ustvarjalcev sodobnega flamenka, je že prava ikona vitalne flamenko scene. Atributov, zaradi katerih je to dosegla že v obdobju, ko se večina ustvarjalcev šele uveljavlja, je več, a svoboda in lahkota v povezovanju različnih elementov sta ključni potezi, ki skupaj s tehnično
dognanostjo, umetniškim tveganjem in zavzetim pristopom ustvarjajo edinstven umetniški lik. Po predstavi bo ob 21.30 pogovor z umetnico v festivalskem središču v Prvem preddverju CD.
Ljubljana, Cankarjev dom, Gallusova dvorana
11
Preberi članek
18h00
|
Bi flamenko – Naravnost ven
V okviru mednarodnega bienalnega festivala Bi flamenko bo na  ogled predstava Naravnost ven (A Palo Seco). Je prvi projekt Sare Cano, ki se je razvil iz predhodnika, A Palo Seco Redux (ki ga bomo videli na uvodnem večeru festivala Bi flamenko). A Palo Seco je izpeljan v bolj tradicionalni obutvi, toda po občutno manj predvidljivi poti. V duetu se plesalka in pevec podajata na neizčrpno potovanje po različnih plesnih tradicijah, od Azije do Južne Amerike, vse skupaj pa zgostita v enkraten in redko ponovljiv odrski utrip (Sara Cano, koreografija, zasnova ples, Alberto Fuentes, petje).
Ljubljana, Cankarjev dom, Kosovelova dvorana
13
Preberi članek
18h00
|
Bi flamenko – Firebird
V okviru festivala Bi flamenko bo na ogled predstava Ane Pandur Predin Firebird (Kitara: Giani Poposki; koreografija in ples: Ana Pandur). Kaj se zgodi, ko se flamenko spoji z eno najglasnejših in najradikalnejših glasbenih zvrsti? Nastane Firebird, prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Predin Pandur ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno najuspešnejše metal skupine Noctiferia. Firebird je križanec metalskega koncerta in flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki. Takšen Firebird išče krhko ravnovesje med močjo sodobnega flamenka ter zakonitostmi metala. Predstava nasprotij, glasne glasbe ter lirične telesnosti, neukrotljivega ritma in hipnotičnih kitarskih rifov. Po predstavi bo ob 19. uri v dvorani pogovor z umetnikoma.
Ljubljana, Cankarjev dom, Dvorana Duše Počkaj
14
19h30
|
Romeo in Julija
Predstava za Valentinovo. Koreografski koncept Valentine Turcu baleta Romeo in Julija, ki je izjemno dramatičen neoklasični balet, ostaja zvest Shakespearovemu besedilu in ponuja vizijo drzne, čutne in brutalne ere, kjer se je o življenju in smrti odločalo v trenutku. Koncept uprizoritve ohranja portret večne ljubezni, ki je bila žrtvovana zaradi sovraštva okolja ter neizprosnosti in uničujočih medsebojnih odnosov. Baletni ustvarjalki Valentini Turcu je Prokofjeva glasba idealna sopotnica za uresničitev vizije, v kateri esencialno reducira vseobsegajoče glasbene in dramaturške okraske, morebitne stranpoti ter ostane naravnana na celovitost bistva same zgodbe. Stvaritev črpa iz ikonografskih renesančnih slik in arhitekture, a je hkrati osredotočena na večno aktualnost hrepenenja po ljubezni in neskončnem izvoru vsega. Življenjska lakota po novi izkušnji ljubezni, zlasti prikaz čutnosti, surovosti in strasti skozi estetsko dovršenost ekspresivnega giba v srži dramskega konflikta, si zato kot cilj zastavlja oplemenititi to zgodovinsko umetniško mojstrovino s sodobnim koreografskim izrazom. Valentina Turcu je izčiščeni koreografiji vdihnila osebno noto. Poglobljeno je izoblikovala značajske poteze mladih ljubimcev Romea in Julije – upornikov kodeksu svojega stanu – njunih močnih čustvih, drznosti in pogumu, strasti, brezmejni odločenosti, da se upreta usodi, ki jima jo vsiljujejo starši. Nasproti zelo intimnim prizorom je postavila dinamične  ansambelske scene, dvoboje pred razjarjeno množico, profil mogočne družine Capuletov, ki jo sam Prokofjev monumentalno izriše v ekspresivnem plesu vitezov (dance of the knights). Posebna pozornost je namenjena vsem dramskim likom, prizorom sabljanja, šarmantni lahkotnosti in srčnosti Mercutia ter grobosti in determiniranosti demoničnega Tybalta ter ne nazadnje tudi smrti obeh likov, ki predstavljata izjemno intenzivni moment predstave. Julijino spoznanje pred neizogibnim usodnim koncem je Valentina Turcu razvila v prizor notranjega potovanja skozi  najgloblje, senčne predele duše, kjer se zrcalijo stiske, dvomi in strahovi, v katerem Julija, odločena za ljubezen in resnico, preda svoje bitje Najvišjemu. Ali kakor je Shakespeare zapisal: "Naprej; poročna postelj čaka name – in smrt, ne Romeo, me v nji objame!"
SNG Maribor
17
Preberi članek
19h00
|
Ljubezen okoli sveta
Vabljeni, da se v soboto, 17. 2. 2018, z Mladimi zmaji in Plesnim društvom Salam Ghazeea podajte na popotovanje okoli sveta. Posebno popotovanje, s katerim bodo počastili ljubezen. Več kot 80 ljubiteljskih ter profesionalnih plesalk in plesalcev bo v gledališki dvorani Centra Zalog skozi ples predstavilo pomen ljubezni in odnosov v različnih kulturnih okoljih. Dogodek bo hkrati odlična priložnost za seznanitev obiskovalcev, predvsem mladih, o bogati ponudbi različnih zvrsti plesa v Ljubljani in širše. Večer bodo popestrili plesalci in glasbeniki: Društvo bosansko-hercegovskega in slovenskega prijateljstva Ljiljan, Društvo etnične kulture Ritmi planeta, Irina Stankovic, Orientalska plesna skupina Hayati, KUD plesna delavnica Zahir - Hiša Zahir, Plesno Društvo Salam Ghazeea, Plesna skupina Haifa, WILD WEST Country Line Dance, Tango Pop, Mana Tahiti Slovenija, Luna Gitana in Folklorna skupina Tine Rožanc. S plesnim popotovanjem bodo zbirali prostovoljne prispevke za mlade z manj priložnostmi iz Zaloga. Priporočen prostovoljni prispevek je pet evrov za odrasle in tri za mladoletne. Vstopnice so na voljo v Četrtnem mladinskem centru Zalog - Mladi zmaji Zalog, vsak delovnik (od pon. do pet.) od 14. do 19. ure, in na dan dogodka, od 18. ure naprej, ob vhodu v gledališko dvorano Centra Zalog.
Ljubljana, gledališka dvorana Centra Zalog (Agrokombinatska 2)
20
Preberi članek
20h00
|
SSPJ
V Plesnem Teatru Ljubljana bo znova na ogled plesna predstava SSPJ (koncept, koreografija in izvedba: Katarina Barbara Kavčič; dramaturgija: Nika Leskovšek; glasba: Marko Jaušovec (EMVI); scenografija: Vita Kolar (EMVI); video: Kristina Rešek; oblikovanje luči in tehnične rešitve: Janko Oven; kostumografija: Nena Florjančič; kreativni producent: Katja Somrak; produkcija: Plesni Teater Ljubljana – Prvenec PTL 2017; koprodukcija: Kulturno društvo Center plesa, Maribor). "SSPJ (Slovar slovenskega plesnega jezika) je hudomušno zaplaval po odru PTL z veliko mero optimizma in prisrčnosti ter v odlični izvedbi in po konceptu Katarine Barbare Kavčič,"  je o predstavi zapisala  Daliborka Podboj za Parado plesa. Predstava bo na ogled še 23. februarja na isti lokaciji in ob isti uri.
Plesni Teater Ljubljana
25
22h00
|
Parada plesa: Urša Grm&Aljaž&Janette Škorjanec&Patricija Crnkovič
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah gostimo baletno in plesno pedagoginjo, koreografinjo in plesalko Uršo Grm, na kratkem obisku domovine smo ujeli plesalko Patricijo Crnkovič, ki študira v Rotterdamu in zvezdnika britanskega šova Strictly Come Dancing Aljaža Škorjanca in njegovo ženo Janette Manrara Škorjanec. Parada plesa, vsako drugo nedeljo zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
Preberi članek
Preberi članek
Zvezde plešejo drugič. 'Toti par', Natalija Bratkovič in Arnej Ivkovič, izpadel prvi!
Odlična uvodna točka, plesni kostumi na precej višji ravni kot v prejšnji sezoni; v pričakovanju strokovnejših komentarjev Andreja Škufce in Katarine Venturini
Andrea Kren in Zoltan Papp. Lord of the Dance je ekstravagantna, seksapilna klasika.
/.../ zaradi tega, ker je šov taka klasika, a jo je Michael Flatley naredil ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Praznujte pomlad z Oriflamom. Podarite si šopek ljubezni.
V novem, marčevskem katalogu vas čaka poleg številnih kozmetičnih izdelkov tudi veliko modnih dodatkov
Serija receptov, imenovana Pisana kulinarika
V sodelovanju s podjetjem Spar sem vam pripravila deset zanimivih in preprostih receptov
Preberi članek
Preberi članek