Preberi članek

December 2016

Preberi članek
01
Preberi članek
20h00
|
Posvetitev pomladi
Vabljeni 1. decembra v PTL na premiero plesne predstave Posvetitev pomladi Igorja Stravinskega, ki bo bo predstavljena v obliki triptiha avtoric: Jane Menger, Maše Kagao Knez in Rosane Hribar, ki so po navdihu kultnega dela ustvarile tri samosvoje interpretacije; J: zamisel in koreografija: Jana Menger, glasbena priredba: Tomaž Gorkič, izvedba: Maša Hawlina, Kristina Rozman, Tajda Podobnik, Veronika Valdes; R: zamisel in koreografija: Rosana Hribar, glasba: Marjan Stanić, Ana Pandur, izvedba: Rosana Hribar, Marjan Stanić, Ana Pandur; M: zamisel in koreografija: Maša Kagao Knez; dramaturgija: Joseph Nzobandora – Jose, glasba: Marko Hatlak, Joseph Nzobandora – Jose, Murat, Issiaka Sanou, izvedba: Marko Hatlak, Joseph Nzobandora – Jose, Maša Kagao Knez, Murat, Issiaka Sanou, kostumi/ Costumes: Jelena Proković. Ponovitvi bosta 2. in 3. decembra prav tako ob 20. uri na isti lokaciji.
PTL
05
20h00
|
Solo 2016
Ponovitvi predstave koreografa in plesalca Milana Tomášika si lahko ogledate 5. in 6. decembra. Solo 2016 je osebna in hkrati univerzalna izpoved plesalca, ki skozi niz različnih emocionalnih stanj govori o svetu onstran črne kocke; intimi, žalosti, (za)upanju, lepoti in terorju. Gib plesalca je nit, ki spaja in povezuje preteklo in prihodnje s trenutkom sedanjosti; v katerem se vse spreminja, medtem ko telo nenehno preči prostor in čas znotraj [within] in zunaj [off-beat] silnic, ki nasilno vdirajo v naš intimni prostor. Prepletanje (stilov in obdobij) v glasbi deluje kot razširitev telesa v prostor in narekuje menjavo mišičnih napetosti, ki proizvajajo ritem – kot sledi giba v času. Meja med svetlobo, ki osvetljuje, in tisto, ki srka, je na tanki liniji med prisotnostjo in bledenjem, med izginjanjem in pretakanjem [življenja] zunaj in znotraj zaprtega prostora [ustvarjanja]. Solo 2016 je odsev trenutka, neulovljivega in hkrati brezčasnega, ki pride in že ga več ni; za njegovo prijetje človek nima moči.
Dvorana Duše Počkaj Cankarjev dom Ljubljana
06
19h30
|
Jevgenij Onjegin
Baletni spektakel po motivih romana Aleksandra Sergejeviča Puškina v koreografiji Valentine Turcu in izvedbi baleta in orkestra SNG Maribor prihaja v Cankarjev dom. Puškinov roman Jevgenij Onjegin je že ob prvi izdaji dosegel status ikoničnosti, ki so jo med občinstvom pozneje uživale tudi različne predelave zgodbe v druge umetniške zvrsti. Zagotovo nas še danes lahko nagovori bivanjska razpetost obeh romantičnih protagonistov – Onjegina, izobraženega, brezdelnega in zdolgočasenega bonvivanta, ter zasanjane Tatjane, razpete med utehe ljubezenskih iluzij in neizprosnostjo vsakdanjika. Priznana koreografinja Valentina Turcu se po svojih mednarodnih uspešnicah Romeo in Julija Prokofjeva, Carmen Rodiona Ščedrina, Nevarna razmerja in avtorski predelavi Tolstojevega romana Ana Karenina ponovno vrača v svet romantike. V novi baletni postavitvi bo privlačno literarno izhodišče naslonila na najznačilnejše skladbe Čajkovskega in Rahmaninova. V temeljiti dramaturški prenovi in neoklasični baletni estetiki pa bo zgodba na novo zaživela v vsej čutnosti, zanosu in sijaju, s kostumografskimi kreacijami Alana Hranitelja in scenografijo Marka Japlja.
Gallusova dvorana
22h00
|
Parada plesa: Petar Đorčevski&Rita Pollacchi&Gordana&Trent Whiddon
V Paradi plesa, še vedno edini ddaji o plesu na slovenskih televizijah vas peljemo v svet baleta in sicer k baletnemu paru Riti Pollacchi in Petru Đorčevskemu.  Plesalka Nina Masilo je edina Slovenka angažirana v šovu na veliki križarki. Plesni par Avstralec Trent Whiddon in njegova žena Gordana Grandošek Whiddon pa sta, kot nekdanja tekmovalca latinskoameriških in standardnih plesov, aktivna plesalca v šovih kot je npr. Burn the Floor ali Strictly come dancing.  Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan.
TV3
08
19h30
|
Sanjska služba
Ponovitev predstave koreografa Željka Božića, ki je nastala po motivih iz knjige Jorgeja Bucaya Ti povem zgodbo? Pet delavcev se ukvarja z vprašanjem, na koliko načinov je mogoče zložiti šest škatel. Vodja skladišča trdi, da na enega, ker je tako od nekdaj. Prvi podrejeni je zmeden: "Na enega ... Ne, na tri ... Dva?" Drugi zatrjuje, da bi pod njegovim vodenjem vse delali drugače: "Kako? Drugače, pač!!!" Tretji kljub zdravim očem škatel sploh ne vidi. Novinec v skladišču pa se sprašuje, zakaj bi v življenju samo zlagal škatle? Medtem ko skladiščniki gibalno odgovarjajo na zgornje vprašanje in s humorjem kažejo na številne dejavnike, ki zavirajo uresničenje njihovih zmožnosti, pa se gledalcu poraja vprašanje, kako pa škatle zlagam jaz? Predstava je primerna za mladostnike in odrasle. Plesalci in soustvarjalci: Michal Rynia, Miljan Nojić, Matej Bedič, Željko Božić. Gibalna osnova predstave je tehnika 'uličnih plesov' – hiphopa, popinga, house dancea in lockinga, nadgrajena z drugimi tehnikami.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani
09
Preberi članek
20h00
|
Nosila sem tuje otroke.
Vabljeni na ogled plesne predstave Vite Osojnik Nosila sem tuje otroke (koreografija in izvedba: Vita Osojnik, dramaturgija: Andreja Kopač, soustvaranje giba in izvedba: Nina Fajdiga, avtorska glasba: Maja Osojnik-Schellander, oblikovanje luči: Aljaž Zaletel, video: Aljoša Korenčan, kostumografija: Tina Pavlin, producentka: Živa Brecelj). "Telo čuti potrebo, glava ne. Sem večna opazovalka, opazovalka drugih pri rekreaciji in prokreaciji. Mogoče mi niso všeč transformacije, mogoče je (moje) poslanstvo drugje. Nimam potrebe biti nositeljica, čeprav nosim. Nimam potrebe nositi, čeprav to počnem. Ko pride obdobje totalnega nesmisla, dvignem in nosim. Vse moje otroke. Je nošenje zgolj substitut za pomanjkljivo občutenje biološke danosti? Sem ženska, sem človek, sem jaz ... Moje telo, moje misli, moj glas. Naga sem prišla in nisem (te) srečala." "Je pa predstava Vite Osojnik Nosila sem tuje otroke prav gotovo zanimiv koreografski prijem, pretkan s sferami osebnih tonov in miselnih podtonov, tudi dobro podkrepljen s sodobno scensko tehnologijo," je zapisala Daliborka Podboj za Parado plesa. Predstava bo na ogled še 10. decembra ob isti uri.
PTL
12
11h00
|
Hrestač
Vabljeni na ogled baleta Hrestač v koreografiji Davida Nixona in izvedbi mariborskega baleta. Ponovitve so na programu: 21., 22., 23. in 26. decembra.
SNG Maribor
15
19h00
|
Hrestač-Božična zgodba
Vabljeni na tradicionalne predstave baleta Yourija Vámosa na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega Hrestač-Božična zgodba. Ljubljanski baletni ansambel pleše za vas v naslednjih terminih: 15., 16., 23., 24., 26., 27., 28. in 29. december, 4., 5., 6. in 7. januar 2017.
SNG Opera in balet Ljubljana
18
Preberi članek
20h00
|
Plesišče & Rojena zunaj svoje vasi
Vabljeni na dva plesna sola v enem večeru, Plesišče (režija: Jana Manger, Maša Kagao Knez, ples: Jana Menger, glasba: Tomaž Gorkič, produkcija: Flota, zavod, Murska Sobota, koprodukcija: Flota, Ljubljana & Plesni Teater Ljubljana, Studio XXV) in Rojena zunaj svoje vasi (koreografija: Rosana Hribar – 1978.: Filibert Tologo, ples: Maša Kagao Knez, dramaturgija: Andreja Kopač, avtorska glasba: Damir Mazrek & Andrej Hrvatin v sodelovanju z glasbeniki projekta: Kandia Kouyate, Basita Dao, Ibrahima Sory Diabaté, Yakouba Demebele, izbor scene in kostumov: Rosana Hribar, produkcija: Kulturno umetniško društvo Baobab, koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana). "Plesna predstava Plesišče je odlično zasnovan solistični monolog Jane Menger v duetu z glasbo Tomaža Gorkiča in ob koreografski podpori Maše Kagao Knez," je ocena predstave Dalborke Podboj za Parada plesa. "Poleg razpršene atmosfere, h kateri prispeva izvrstno lučno oblikovanje, predstavo odlikuje izvajalski razpon Maše Kagao Knez, ki v tem trenutku sodi v vrh slovenskih plesalcev,"  je o predstavi Rojena zunaj svoje vasi zapisala Mojca Kumerdej za časnik Delo.
PTL
20
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa: F&B Acrobatics&Žan Jeršin&Nipke
V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vas vabimo, da si ogledate intervju s štirimi moškimi plesnimi ustvarjalci. Blaž Slanič in Filip Kržišnik sta znana kot duet F&B Acrobatics in sta v oddaji prikazala kar nekaj akrobatskih veščin. Iz družine Artifex pa prihajata plesalec in koreograf Žan Jeršin in raper Nipke, ki je kot bivši plesalec tesno povezan s "sekto" Artifeks kot v šali pravi svojim sodelavcem.
Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan.
TV3
22
Preberi članek
20h00
|
ŠvarcTanc=ŠvarcTanc
Vabljeni na plesno predstavo ŠvarcTanc=ŠvarcTanc v izvedbi: ŠvarcTanc = Judita Corn,  Amadej Juranovič, Barbara Pirih, Jasna Premelč, Eva Prodan in Mojca Štefanič; oblikovanje zvoka: Aleš Zorec; oblikovanje luči: Barbara Pirih; kostumi: ŠvarcTanc; mentorica: Ana Pandur; produkcija: PKD Flamenko v sodelovanju s: Plesni Teater Ljubljana; projekt sta finančno podprla: Mestna občina Ljubljana in JSKD). ŠvarcTanc je mlada ustvarjalna ekipa šestih plesalcev, ki svoj prvenec ustvarja znotraj  PKD Flamenko, kjer ustvarjalci že več let plešejo in ustvarjajo pod vodstvom Ane Pandur.
PTL
28
Preberi članek
20h00
|
Med mestom in deželo
Vabljeni na ogled predstave vietnamskega cirkusa, ki nosi naslov Med mestom in deželo, v njem pa bo nastopilo 17 akrobatov in štirje glasbeniki (zasnova: Tuan Le, Nguyen Nhat Ly, Nguyen Lan Maurice, Nguyen Tan Loc; režija: Tuan Le; glasbeno vodstvo: Nguyen Nhat Ly; umetniško vodstvo: Nguyen Lan Maurice; koreografija: Nguyen Tan Loc). Vietnamski cirkuški umetnik žongler Tuan Le se je izobraževal na šoli Narodnega cirkusa v Hošiminhu. Ustvarja razpet med Nemčijo, Francijo, Kanado in Vietnamom in je doslej edini vietnamski umetnik, ki je sodeloval z znamenitim Cirque du Soleil. S predstavo Med mestom in deželo (A O Lang Phô) ustvarjalci nadaljujejo uspešno pot, ki so jo začeli s predstavo Lang Tôi - Moja vas. Tudi tokrat so se podali v skupinsko avanturo in s pomočjo različnih cirkuških veščin gledalce s pretanjenim občutkom kombiniranja tradicionalnih in sodobnih elementov cirkusa popeljali v arhaični svet vietnamskih vasi in s tem ustvarili svojevrstno estetsko doživetje. Tako kot so ključni odrski rekvizit predstave Moja vas bambusove palice, so bistveni element Med mestom in deželo košare.
Niz prizorov predstave Med mestom in deželo (A Ô Lang Phô) odslikava zgodovinski, civilizacijski in kulturni razvoj sodobne vietnamske družbe. Predstava bo na ogled 28. in 29. decembra ob 20. uri, 30. decembra ob 18. uri ter 31. decembra ob 20. uri.
Ljubljana, Cankarjev dom
29
20h00
|
Kamor ptice ne letijo
Vabljeni na novo predstavo Kamor ptice ne letijo, ki je nastala na podlagi iniciative ustvarjalcev mariborske Plesne izbe, ki so k sodelovanju povabili Magdaleno Reiter.  Koncept, koreografija in oblikovanje luči: Magdalena Reiter, soustvarjanje in ples: Mojca Kasjak, Katja Kosi, Jure Masten in April Veselko, dramaturgija: Andreja Kopač, asistentka koreografije: Lada Petrovski Ternovšek, glasba uporabljena v predstavi: Thomas Köner, Peder, video zapisi: Dejan Dolšak, ONI produkcija. Premiera 29.12.2016 ob 20.00 in ponovitev 30.12.2016 ob 20.00.
Lutkovno gledališče Maribor
Preberi članek
Preberi članek
Najkrajše državno prvenstvo v zgodovini tekmovalnega plesa
V Športni dvorani Kočevje so se zbrali plesalci iz osmih plesnih klubov
Anja Mejač in Ajda Schmidt. Ko se plesalka flamenka spremeni v plesalko butoha.
Letos vas na Prešernov dan znova vabimo na dogodek, in sicer fotografsko razstavo Simbioza nasprotij, katere otvoritev bo potekala v Trubarjevi ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Poskrbite za svež videz in udobje že v začetku leta
Pri Oriflamu so pripravili za vas nekaj novosti za prijetnejše počutje in lahkotnejši dan
Vroča čokolada za mrzle zimske dni
Na Novi Zelandiji je seveda poletje, a vroča čokolada prija poleti in pozimi!
Preberi članek
Preberi članek