Preberi članek

Julij 2019

Preberi članek
04
Preberi članek
21h00
|
Ljubljana Festival. Oda Času

María Pagés, rojena v Sevilli, je svetovno uveljavljena umetnica, znana po lastnem konceptu estetike flamenka. Plesalka, za katero je umetnost brezmejna, si je upravičeno izbojevala pomemben prostor na svetovni plesni sceni. Z uporabo konvencionalnih kod v jeziku flamenka in raziskovanjem njegove notranjosti in zunanjosti se je Pagésova uveljavila kot prava pionirka ustvarjanja flamenka – zvrsti umetnosti, ki se nenehno razvija in je vselej sodobna in živa. V svoji dolgoletni plesni karieri je nastopila na vseh prestižnejših odrih sveta, za svoje delo pa je prejela tudi številne mednarodne nagrade. V Slovenijo se vrača z najnovejšo flamenko koreografijo Oda času, ki v ospredje postavlja minljivost časa in vpliv le-tega na človeško telo, hrepenenje, umetnost in življenje. Navdih je plesalka črpala iz svojega osebnega in profesionalnega življenja, v plesno predstavo pa je spretno vpeljala številne elemente med drugim tudi misli znanih zgodovinskih osebnosti kot so Platon, Marguerite Yourcenar, Jorge Luis Borges, John Cage, Marcel Duchamp, Octavio Paz in drugi.

Križanke

07
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. ImPulsTanz - največji plesni festival na svetu!

Pozdravljeni v poletnem pregledu Parade plesa v katerem vas bomo spomnili na nekaj atraktivnih pogovorov s plesnimi ustvarjalci in ustvarjalkami, osvežili spomin na vsa tri državna prvenstva v športno tekmovalnem plesu in IDO gala prireditev v Riesi. Vse to je zaznamovalo minulo sezono. Začnimo že skoraj tradicionalno z obiskom največjega plesnega festivala na svetu dunajskega ImPulsTanza.  V mesecu dni se krešejo odrsko pedagoške ideje in energije. Seveda na njem ne manjkajo niti slovenski plesalci. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

TV3

14
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. Reportaža z državnega prvenstva v standardnih plesih

Pozdravljeni v poletni Paradi plesa. Plesalci športnega plesa se na začetku leta zberejo na prvem od treh državnih prvenstev in sicer na tistem v standardnih plesih. Februarja je plesna karavana odplesala v Ajdovščino, kjer tudi dotrajana športna dvorana ni pokvarila plesnega razpoloženja 53 plesnim parom plus plesalcem na vozičkih. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

16
Preberi članek
20h00
|
Ljubljana Festival. Bach Project. Baletni večer sodobnih koreografij

V Ljubljano prihaja Aterballetto, italijanska plesna družba, ki je od ustanovitve leta 1977 zaradi izjemne kakovosti pridobila mednarodni sloves. Predstavili se bodo z dvema koreografijama, ki ju združuje ime Bach Project. Rdeča nit projekta je Bachova glasba, ob njeni spremljavi pa raziskuje odnos med plesom in glasbo oziroma med klasično kompozicijo in njeno sodobno preobleko. Prva koreografija z naslovom Domus Aurea je delo mladega koreografa Diega Tortellija, ki se mu v iskanju popolnosti pridružuje vizualni umetnik Massimo Uberti, ki z linijami neonskih luči ustvarja dom za plesalce. Drugi del je leta 1990 ustvarjena koreografija Sarabanda izpod rok Jiříja Kyliána, edinstvena stvaritev z neverjetno krožno strukturo, ki ima sposobnost gibanja med različnimi nivoji glasbe in izraznosti, s tem pa opozarja na svojo sodobnost.

SNG Opera in balet Ljubljana

21
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. Tian Pintarič & Kaja Katona & Matej Tušak

V tretji Poletni Paradi plesa si poglejte pogovor z energetsko bombico, kot pravijo trenerji plesnemu paru, ki ga sestavljata Tian Pintarič ter Kaja Katona. Športni psiholog Matej Tušak pa bo odgovoril na preprosto vprašanje – kako danes postati svetovni prvak. Ja res zelo preprosto vprašanje. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

28
Preberi članek
22h00
|
Poletna Parada plesa. IDO Gala – reportaža iz Riese

Pozdravljeni v Poletni Paradi plesa. Naša ekipa je obiskala gala dogodek, ki ga organizira Mednarodna plesna zveza IDO s Fiono Johnson Kocjančič na čelu. Že četrto leto zapored so se zbrali najboljši med najboljšimi v nemški Riesi in enajst svetovnih prvakov različnih plesnih smeri se je potegovalo za nagrado Billa Fowlerja in 4000 evrov denarne nagrade. Bod budnim sodniškim očesom je zmagala Rusinja Ksenija Gorjačeva, med udeleženci sta bili tudi slovenski plesalki Lana Smolnikar in Klara Senica. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
 

TV3

Preberi članek
Preberi članek
Projekt Predani korakom z Miho Podrepškom in Ladom Bizovičarjem bo poseben izziv
Intervju s plesalcem, pedagogom, pevcem in vsestranskim interpretom Miho Podrepškom
Matjaž Farič. Program 14. izdaje festivala Front@ vključuje veliko tveganja!
Program 14. izdaje festivala Front@ vključuje veliko tveganja. Skoraj vsi dogodki so nač ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Obkroženi z idioti
Izšla je nova knjiga švedskega vedenjskega strokovnjaka, predavatelja in pisca Thomasa Eriksona
Tereza's Choice veganska žar linija za vrtne zabave
V poletje s tremi novimi izdelki zdrave prehrane
Preberi članek
Preberi članek