Preberi članek

April 2017

Preberi članek
04
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Roni Savković, balet HNK Split, Naja Furlan
V Paradi plesa, še vedno edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vam predstavljamo koreografa Ronalda Savkovića, ki za ljubljanski balet postavlja Simfonijo otožnih pesmi avtorja Tomaža Pandurja. Obiskali smo balet HNK Split se pogovarjali z umenriškim direktorjem baleta Igorjem Kirovim ter slovenskima plesalcema Gabrielo Mede in Urošem Škaperjem, ki plešeta v tem ansamblu. Na koncu oddaje vas bo Naja Furlan odpeljala na Tahiti in vam predstavila ples ori Tahiti. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan.
TV 3
07
Preberi članek
20h00
|
Nosila sem tuje otroke
Vabljeni na ogled plesne predstave Vite Osojnik Nosila sem tuje otroke (koreografija in izvedba: Vita Osojnik, dramaturgija: Andreja Kopač, soustvaranje giba in izvedba: Nina Fajdiga, avtorska glasba: Maja Osojnik-Schellander, oblikovanje luči: Aljaž Zaletel, video: Aljoša Korenčan, kostumografija: Tina Pavlin, producentka: Živa Brecelj). "Telo čuti potrebo, glava ne. Sem večna opazovalka, opazovalka drugih pri rekreaciji in prokreaciji. Mogoče mi niso všeč transformacije, mogoče je (moje) poslanstvo drugje. Nimam potrebe biti nositeljica, čeprav nosim. Nimam potrebe nositi, čeprav to počnem. Ko pride obdobje totalnega nesmisla, dvignem in nosim. Vse moje otroke. Je nošenje zgolj substitut za pomanjkljivo občutenje biološke danosti? Sem ženska, sem človek, sem jaz ... Moje telo, moje misli, moj glas. Naga sem prišla in nisem (te) srečala." "Ekspresivni izbruh psiholoških stanj in misli avtorice ter koreografinje Vite Osojnik v predstavi Nosila sem tuje otroke je ena teh uspešnic, kjer se v novodobni tehnologiji videoprojekcije senčijo notranja čutna stanja ter svet misli, medtem ko na odrski sceni v teku vsakdana prijadrajo na plan zatrti občutki možnih neizpetih želja." (Umetniški presežki plesne scene minulega leta, Daliborka Podboj, Parada plesa) Predstava bo na ogled še 8. aprila ob isti uri.
Ljubljana, PTL
12
Preberi članek
17h00
|
Veveriček posebne sorte
Vabljeni na predstavo Veveriček posebne sorte v režiji Ivane Djilas in koreografiji Maše Kagao Knez. V gozdu je najpomembnejša stvar od vseh gibanje. Ali pač? Za mamo veverico in njene male veveričke ni nič bolj pomembnega od skakanja z veje na vejo, tekanja in lovljenja. O tem nihče ne dvomi, vse dokler se ne rodi poseben veveriček. Veveriček, ki ga ne ubogajo tačke. Veveriček posebne sorte. "Veveriček posebne sorte je prisrčna plesno-lutkarska in glasbeno ritmična animacija, ljubka po svoji celostni zasnovi in izvedbi, tudi dovolj razgibana pa še neposredno naravno poučna, vsekakor enkratno zaokrožena uprizoritev, namenjena otrokom, tudi kar dobrodošla še za odrasle, ki se jo da  znova in znova gledati, tako kot se sledi animiranim risankam, ki se kar zasidrajo v srce … Na odru PTL je bila uprizorjena še ena  prisrčna predstava za najmlajše, za otroke od 2 do 8 let, ki bo, kot kaže, nova otroška odrska uspešnica, tako kot je bila že njihova prva ter večkrat nagrajena predstava za otroke Juri Muri v Afriki pleše. (Daliborka Podboj, Parada plesa)
Ljubljana, PTL
13
19h30
|
Simfonija otožnih pesmi
Režiser Tomaž Pandur je v miselnem konceptu baleta Simfonija otožnih pesmi vstopil v pokrajino časa, v imaginativni, nepojasnjeni in težko dotakljivi ris našega bivanja, v pokrajino življenja in smrti, v intimno zgodovino izgub, v iskanje resnice – kot potnik, ki vidi dlje v čas in prostor. Na glasbo Henrika Mikołaja Góreckega je ustvaril sedem scenskih ikon, ki z narativnim tokom sovpadajo z likovnostjo suprematizma. V drugi realnosti, v drugem toku zavesti, v razpokah in ranah je naslikal poemo neizrečenega v iskanju definiranja absolutne lepote, vsega tistega, kar se v migracijah misli ne da ubesediti, a se manifestira z jezikom gledališča. V Simfoniji otožnih pesmi je Tomaž Pandur v sodelovanju s koreografom Ronaldom Savkovićem skulpturiral čas nedosegljivega, neizrekljivega in neotipljivega, kibernetični čas gledališke miselne enačbe. Premiera 13. aprila, ponovitve pa: 14., 18., 19., 20., 22. in 23. aprila.
SNG Opera in balet Ljubljana
15
Preberi članek
17h00
|
Mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1
15. aprila 2017 bo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje potekalo 9. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – Plesna miniatura 2017, ki ga organizirata Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Območna izpostava JSKD Celje. Zvrstilo se bo 27 vrhunskih plesnih točk na temo 'Sanjaj in to uresniči', nastopili pa bodo mladi plesalci iz Belgije, Avstrije, Španije, Hrvaške, Poljske, Danske, Finske, Češke, Irske, Južne Afrike, Nigerije in Slovenije, ki jih bo ocenjevala žirija v sestavi: Aleksandra Janeva Imfeld, Katrin Roschangar in Boštjan Antončič.
Celje, Slovensko ljudsko gledališče Celje in Plesni forum Celje
18
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Anita Čanadi, Nika Zidar, Mihaela Wabra Kucler, Manca Dolenc
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, vas vabimo v družbo ženskih energij. Za vas bodo plesale flamenko Manca Dolenc in Mihaela Wabra Kucler, iz Plesne izbe prihajata koreografinja Antita Čanadi in plesalka Nika Zidar. Seveda ne bomo pozabili na 29. april svetovni dan plesa. Poslanico sporoča dr. Henrik Neubauer, iniciator mednarodnega dneva plesa in sicer skozi intervjuje, pokojna ameriška legenda Trisha Brown. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan.
TV 3
21
Preberi članek
19h30
|
Srečanje baletnih umetnikov nekdanje Jugoslavije
V petek, 21. aprila, bo v ljubljanski Operi srečanje baletnih umetnikov nekdanje Jugoslavije. Ob tej priložnosti bo med ostalim programom ljubljanski baletni ansambel izvedel Kaktuse v koreografiji Alexandra Ekmana, uspešnico minule sezone. Gostitelj srečanja direktorjev baletnih ansamblov nekdanje Jugoslavije in Gala baletnega koncerta z naslovom Srečanje baletnih umetnikov nekdanje Jugoslavije sta SNG Opera in balet Ljubljana in Društvo baletnih umetnikov Slovenije. Gala baletni koncert bo nedvomno prava poslastica za ljubitelje baletne umetnosti.
SNG Opera in balet Ljubljana
25
Preberi članek
18h00
|
Svečan baletni koncert
Konservatorij za glasbo in balet Maribor bo v počastitev svoje 40-letnice izvedel Svečan baletni koncert. Vljudno vabljeni.
SNG Maribor
29
Preberi članek
00h09
|
29. april mednarodni dan plesa
Dan, ko praznuje ves plesni svet! Zaplešite tudi vi!
planet zemlja
Preberi članek
Preberi članek
Češki koreograf Mário Radačovský vizualiziral izkušnjo z rakom skozi Labodje jezero v svoji verziji
Gostovanje Baleta Narodnega gledališča Brno v Mariboru
Ne zamudite! Avdicija za nov projekt mednarodne skupine Balkan Dance Project Vol. 3!
Balkan Dance Project (BDP) v sodelovanju s Festivalom Velenje, Združenjem Profesionalnih baletnih plesalcev, koreografov in baletnih pedagogov ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Love Nature. Do negovanega telesa v sozvočju z naravo
Pri Oriflamu so prenovili linijo izdelkov Love Nature, ki so zdaj povsem naravni, saj so biorazgradljivi
Vabljeni na moje delavnice v Ljubljani in Celju
V torek štartam s serijo kuharskih delavnic
Preberi članek
Preberi članek