Preberi članek

Maj 2017

Preberi članek
02
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Ivan Jarnec&Ana Ekart, Tadej&Katjuša Premk
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah vam predstavljam dva plesna para. Ivan Jarnec in Ana Ekart plešeta športni ples in sta skupaj osvojila že osem naslovov državnih prvakov. Tadej in Katjuša Premk pa sta brat in sestra, ki hiphopata in napovedujeta ustanovitev lastne hip hop skupine. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan.
TV3
10
Preberi članek
20h00
|
Bližnji plani
Vabljeni na solo plesno predstavo Bližnji plani Magdalene Reiter (koreografija in ples: Magdalena Reiter, glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar, skladba Demon Host Timber Timbre, dramaturgija: Andreja Kopač, oblikovanje prostora: Ajda Tomazin, kostumografija: Zarja Predin, asistentka koreografije: Lada Petrovski Ternovšek, oblikovanje luči: Magdalena Reiter, produkcija: Zavod Mirabelka, koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana). V prostoru, očiščenem konotacij, tako v živo nastaja arhitektura gibov, ki nenehno razpadajo in se znova sestavljajo, in s tem ustvarjajo nepredvidljiv tok dogodkov. "Solo predstava Bližnji plani, koreografinje in plesalke Magdalene Reiter, je kot pesem. Zložena je v petih stavkih, na katerih avtorica utemeljuje telo kot nosilca človekove celostnosti, kot nadzorovano orodje in kot samostojen organizem." Petra Tanko, ART.
PTL
11
10h00
|
Vrhunska delavnica s Sadé in Kristino Alleyne
Med 11. in 14. majem v Plesnem Studiu XXV organizirajo vrhunske plesne delavnice z izjemnima plesalkama, koreografinjama in pedagoginjama Sadé in Kristino Alleyne. Sestri dvojčici prihajata iz Londona in sta znani predvsem kot plesalki slovite Akram Khan Dance Company. Po atletski karieri sta se usmerili v ples ter se poleg sodobnih plesnih tehnik izpopolnjevali v afriških plesih, hip hopu ter cirkuških veščinah. Pod imenom Alleyne Dance, s sedežem v Londonu, ustvarjata lastne predstave ter s svojimi deli in delavnicami gostujeta po vsem svetu. Kot pedagoginji in koreografinji sta redni gostji ImPulsTanza na Dunaju in drugih pomembnih mednarodnih plesnih festivalih). V  Plesnem Studiu XXV bosta vodili delavnico sodobnega plesa, ki sta ju poimenovali Dynamics, Rhythm & Texture (srednji in višji nivo) ter delavnico Afro-fusion (srednji nivo), kjer povezujeta principe afriških plesov s svojim plesnim izrazom. Nebzamudite!
Plesnem Studiu XXV na Parmovi 25 v Ljubljani
16
20h00
|
Življenje je vrednota
Življenje prinaša in odnaša. Trosi trenutke, ki bežijo mimo nas in če jih ne ulovimo, spolzijo kot veter. S plesnim multimedijskim projektom Življenje je vrednota pod častnim pokroviteljstvom gospe Vlaste Nussdorfer, varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije, smo ustvarili predstavo, ki se dotika tistih, ki se soočajo z boleznijo (RAK), ki se splazi v naša življenja tiho in spremeni vse - vzame pogum, smeh, čas ... ko človek obnemi, obstane, otopi in išče odgovore, brska po svoji preteklosti, čuti strah in se boji prihodnosti. Skozi gib in glasbo nas plesna predstava nagovarja, da razmislimo o življenju, bolezni, ljubezni in trpljenju, a vedno najdemo pot v svetlobo, cenimo trenutke in se zavedamo življenja kot univerzalnega darila. Plesalka in koreografka, scenaristka in producentka, avtorica veznega besedila in izbora glasbe: Katja Vidmar, glasbena gostja: Klara Jazbec, plesalci: Tian Čehič (sokoreograf), Maj Žan Peršin, Alja Gomilar Zickero, Neža Erznožnik, Maja Adamič, Irena Pfundner, Peter Capuder, Živa Stanovnik, Tim Lomčar, David Vehovec, Tilen Podakar, luči in projekcija: Miha Mramor, produkcija, fotografije, projekcija: Albert Podrekar
Španski borci v Ljubljani
22h00
|
Parada plesa. Mirjam Podobnik & Hana Brezovnik & Anže Kerč
V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, gostimo koreografinjo in pedagoginjo Mirjam Podobnik, ki ostaja zvesta Plesni šoli Kazina od svojih začetkov poučevanja dalje. Plesali bomo tudi v ritmu folklore saj bosta gosta člana Akademske folkolrne skupine France Marolt v.d. umetniški vodja Anže Kerč in Hana Brezovnik, ki je zadolžena za starejšo plesno skupino.  Parada, plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
18
Preberi članek
20h00
|
HWEŌL… V vrtincu časa
Vabljeni na plesno predstavo HWEŌL… V vrtincu časa avtorjev Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča. Avtorja razmišljata: Neskončni notranji monologi, ustvarjanje pričakovanj, pritiski, bližina, dotik, pogled, zgodbe brez konca ... Red, kaos, krog. Kroženje (telesa) in valovanje (glasbe) sta vedno v sozvočju; kdo poganja koga ali kaj? Soočenje, ki pripelje do različnih stanj izčrpanosti, hkrati ustvarja atmosfero, v kateri se lahko izgubiš v ... Tir telesa je krožnica, telo je Hweōl; okrogla naprava, ki se vrti okoli svoje osi in poganja stvari naprej ...  "Hweöl… V vrtincu časa Jerce Rožnik Novak in Leona Mariča je prijetno in optimistično zaznamoval začetek nove gledališke sezone; je inteligentno zaokrožena koreografska celota, kjer premišljeno zasnovani koncept dobi tudi svoj jasni odrski odtis," je za Parado plesa zapisala Daliborka Podboj.
PTL
19
Preberi članek
18h00
|
Stik s sabo - flamenko z Urško Cento
Vabljeni na prav posebno plesno delavnico Stik s sabo, posvečeno prepoznavanju in izražanju notranjih vzgibov preko giba, ki jo prvič pripravljajo v Dansani. S plesalko Urško Cento se boste podali na plesno popotovanje v živopisan, neobrzdan in prvinski svet flamenka, kjer bostepoiskali svoj plesni jaz. Dobrodošli ste plesni začetniki in nadaljevalci vseh starosti, tako moški, kot ženske. S seboj potrebujete udobna plesna ali športna oblačila, steklenico vode in dobro voljo. Delavnica bo potekala 19. in 20. maja od 18. do 19.30 ure.
Dansana, Ljubljana
Preberi članek
19h30
|
10. KORPUS
V Plesnem forumu Celje se bo od 19. do 21. maja dogajal že 10. KORPUS KOReografska Platforma UStvarjalcev, ki je edini festival sodobnega plesa na celjskem koncu. Premierno bo prikazan plesni projekt (V)oda ženski, ki jo pripravlja plesna skupina odraslih v koreografiji Save Malenšek. To je ekipa zrelih žensk, ki so pred okoli tremi desetletji začele svojo plesno pot pri Gogi Stefanovič Erjavec in ki so se po dolgem času ob lanskoletni 40. obletnici znova zbrale v Plesnem forumu.
Plesni forum Celje
24
20h00
|
Najdeno s prevodom
Kristina Aleksova in Fernando Troya napoovedujete premiero novega plesnega projekta Najdeno s prevodom, v katerem se lotevata tematike iskanja pomenov, ki jih pri interpretaciji vsakodnevnih sporočil iz okolice spregledamo ali preslišimo. Gre za projekt, ki ne nastaja med štirimi stenami, temveč se že kar nekaj časa kreira pred očmi javnosti, in sicer na spletni strani www.foundintranslation.si. Tam si Kristina in Fernando izmenjujeta različne vsebine in s tem občinstvu ponujata svojevrsten vpogled v nastajanje predstave. Premiera 24.5., ponovitvi še 25. in 26. maja ob 20.00.
Foundus (Tobačna Ljubljana)
25
19h30
|
Black and White (Črno in belo); Labodje jezero za 21. stoletje
Black and White je v svojem bistvu pravzaprav sodobna adaptacija te "paradnega konja sredi baletne konjenice", Labodjega jezera, ki velja ob boku repertoarnih uspešnic številnih mednarodnih gledališč, kot so Giselle, Hrestač in Trnuljčica, brez dvoma za enega najpogosteje izvajanih in občudovanih baletov po svetu. Različica v koreografiji Radačovskega, ki je doživela izjemen uspeh v ZDA, pa se od klasičnega fantazijsko-pravljičnega izvirnika razlikuje predvsem v tem, da upodablja in reflektira sodobni svet. Koreografska postavitev si prizadeva, da bi prvenstveno mlajšim generacijam gledalcev razkrila nekoliko drugačen pogled oziroma življenjsko perspektivo, ki kljubuje vsem tradicijam, s tem pa v vizualnem smislu transformira izvirno Labodje jezero. Znano je, da se v klasični postavitvi zgodba baleta osredotoča na figuro balerine, ki tudi sicer dominira v predstavi, še posebej v dualni razprtosti med kontrastnima vlogama bele in črne labodje princese, Odette in Odile. Kakorkoli že, v tej postavitvi je pripovedni tok sklenjen okrog Princa Siegfrieda, ki prestaja težko življenjsko obdobje, saj se spopada s težko kronično boleznijo (rakom). Včasih zadošča le sekunda, pa se življenje obrne v popolnoma drugo smer. Je bela barva zares barva nedolžnosti, ali pa je nemara še bolj nevarna in smrtonosna kot črna? Nekatere kulture smatrajo črno barvo v primerjavi z belo za veliko bolj predvidljivo. Vse je odvisno od tega, kako gledamo na neko stvari: hočeš nočeš doživljamo vse primarno skozi optiko belega in črnega, in prav črnina nas paradoksalno lahko spodbudi k temu, da se bolj zavedamo naše (življenjske) poti … Spomladi 2012 je koreograf in umetniški direktor Baleta Narodnega gledališča Brno, Mário Radačovský, ustvaril koreografsko noviteto, ki jo je poimenoval Black and White (Črno in belo). Njegova plesna kreacija, ki jo je pripravil za michiganski Grand Rapids Ballet, se uvršča med prave koreografske uspešnice, ki so bile uprizorjene tako v Evropi kot Ameriki.


Velika dvorana SNG Maribor
26
Preberi članek
16h30
|
Magnituda 10
V Mariboru se bo od 26. maja do 9. junija odvijal festival Magnituda 10, v katerem kulturno društvo v javnem interesu, Center plesa Maribor, povezuje sodobni ples in ustvarjalce z različnih področij neodvisnega umetniškega ustvarjanja. Od začetka svojega delovanja se Center plesa zavzema za odprto povezovanje z drugimi ustvarjalci, tako posamezniki kot organizacijami, v čemer vidi skriti potencial mariborske neodvisne kulturne scene. Takšno filozofijo v zadnjih letih privzema vse več nevladnih organizacij in se pridružuje sloganu Mihe Horvata (aka SonDA), "Maribor is the Future!" Slogan je Sonda 2012 pripel v mariborski zrak in ga pustil viseti. Center plesa ga je lačno pograbil in vgrafitiral na pročelje hiše, v kateri ima prostore (Tkalski prehod 7); to je slogan, ki ga ekipa živi in v njegovem duhu vzgaja mlade, ki prihajajo po plesno znanje in odrske izkušnje na Center. Letos Center plesa obeležuje deset let delovanja in želi z dvotedenskim festivalom polno manifestirati potencial lastne performativne produkcije, v katero je vključenih tako veliko ustvarjalcev z interdisciplinarnih področij, kot veliko mladih plesalcev. Interdisciplinarnost in vključevanje mladih v čvrste projekte, sta temeljni gonili festivala.
V petek, 26. maja, bodo tla na Glavnem trgu zavzeli breakerji iz Maribora, Ljubljane in Zagreba, odvijala se bo tudi likovna delavnica risanja človeških obrisov s kredo. Dogodek "Streets on fire" Center plesa prireja v sodelovanju z ljubljanskim društvom GOR (break jam), zavodom Mars (likovna delavnica) ter z Zvezo prijateljev mladine Maribor (Leteči avtobus). ZPM bo pripeljala pografitiran Leteči avtobus, ki je mobilen in privlačen prostor, kjer se lahko mladi podružijo "na sceni".
V soboto, 27. maja, bo v Vetrinjskem dvoru otvoritev razstave "New dance order", fotografa Mihe Sagadina (Slovenija, trenutno dela v Torinu) in video oblikovalca Daniela Rodriguesa Correie (Portugalska). Oba umetnika sta vzljubila fotografijo plesa oz. plesni video v večletnem sodelovanju s Centrom plesa, v tem času je nastal nabor del, ki ovekovečajo plesne projekte Centra plesa. Otvoritev razstave bo pospremljena s plesnim performansom Amy Anne Kennedy in Jureta Mastena.
V soboto, 3. junija, bo hiša Centra plesa (Tkalski prehod 7) za štiri dni preobražena v performativno prizorišče. Odvijal se bo t. i. site specific performance z naslovom "Prostori: sanje", v režiji Brine Klampfer, koreografijo so pripravili Maja Logar, Marko Urbanek, Jure Masten, Maša Pinner, Maja Arzenšek, Monja Lorenčič in Domen Žugelj, za scenografijo sta poskrbela Andrej Firm in Matej Modrinjak (GT22, Fundacija Sonda), kot performer sodeluje Matjaž Kekec. Performance uprizarja manifestacijo sanj, ki sprva lebdijo in skozi čas in prostor zavzamejo konkretno formo. Projekt je poklon vsem deležnikom, ki so omogočili 10-letno ustvarjanje Centra plesa, pri čemer ekipa zasluge pripisuje odprtemu pristopu delovanja ter odprtosti vseh umetnikov, ki so bili in so pripravljeni sodelovati.
V sredo, 7. junija, ekipa plesnih pedagogov Centra plesa pripravlja brezplačne klase z naslovom "Misija fuzija", v katerih bodo združene različne plesne zvrsti, ki so morda na prvi pogled nezdružljive, vendar združene ponujajo nove možnosti plesnega izraza.
V petek, 9. junija, bo na velikem odru SNG Maribor uprizorjena zaključna plesna predstava Centra plesa, z naslovom "ZaWest" V predstavi se avtorji sprašujejo o človekovi in človeški najmočnejši entiteti, ki jo zapostavljamo, čeprav nosi nerazumljeno moč, to je Zavest. Zdi se, kot da smo svojo in s tem tudi našo kolektivno Zavest spustili z vajeti, da divja tja na zahod, kjer jo tepta fijakarski kapitalizem … zdi se, da več ne vemo, kdo ali kaj Zavest je, da je okužena z zahodnjaško naglico in je tako izmaličena, da je že spremenila ime, v ZaWest. Avtorji predstave razmišljajo, kako obrniti smer; besedilo za predstavo je napisal Jaša Lorenčič.
Po predstavi Zawest, v petek, 9. junija sledi "ZaWestni party" v Wetrinjcu, kjer bo koncert Beatpolar in Urške Gajšt. EMVY, DJ in VJ pa bosta nato poleg glasbe, rolala tudi video projekcije, obarvane s tematiko sodobnega plesa.
Z namenom razvijanja občinstva na področju sodobnega plesa in neodvisnih umetniških praks v Mariboru je večina dogodkov brezplačnih, vstopnini za site specific performance "Prostori: Sanje" in predstavo "ZaWest" pa sta cenovno dostopni širokemu krogu občinstva.
Maribor, različne lokacije
Preberi članek
16h30
|
Streets on fire
V okviru festivala Magnituda 10 bodo tla na mariborskem Glavnem trgu zavzeli breakerji iz Maribora, Ljubljane in Zagreba, odvijala se bo tudi likovna delavnica risanja človeških obrisov s kredo. Dogodek "Streets on fire" Center plesa prireja v sodelovanju z ljubljanskim društvom GOR (break jam), zavodom Mars (likovna delavnica) ter z Zvezo prijateljev mladine Maribor (Leteči avtobus). ZPM bo pripeljala pografitiran Leteči avtobus, ki je mobilen in privlačen prostor, kjer se lahko mladi podružijo "na sceni".
Maribor, Glavni trg
Preberi članek
20h00
|
Torzo
Vabljeni na butoh predstavo Klemna Janežiča: Torzo (Dramaturgija: Sara Živkovič; glasba: Pika; scenografija: Adriana Furlan; oblikovanje svetlobe: David Orešič; producentki: Anja Pirnat, Sara Živkovič), ki si jo bo možno ogledati 26., 27. in 28. maja ob 20.00 uri v Železniškem muzeju Slovenskih železnic (Parmova ulica 35, Ljubljana). Butoh predstava Torzo je bila kot magistrska predstava Klemna Janežiča premierno uprizorjena maja 2016 v koprodukciji AGRFT in Zavoda 0.1. Avtor je istega leta za predstavo prejel Akademijsko Prešernovo nagrado. Predmet butoh izraza predstavlja telo v gibanju, z drugimi besedami, predmet butoh je forma izključitve statičnega, katere nosilec je telo - torzo. Torzo se ne klanja telesu, temveč sili, ki usmerja in osmišlja naše korake in odmeve. To gonilo je neopazna bit individuuma; nikoli zares viden, marveč zgolj občuten, doživet in nedokončan proces postajanja.
Železniški muzej, Ljubljana
27
Preberi članek
12h00
|
New dance order
V okviru festivala Magnituda 10 bo v Vetrinjskem dvoru odprtje razstave "New dance order" fotografa Mihe Sagadina (Slovenija, trenutno dela v Torinu) in video oblikovalca Daniela Rodriguesa Correie (Portugalska). Oba umetnika sta vzljubila fotografijo plesa oz. plesni video v večletnem sodelovanju s Centrom plesa, v tem času je nastal nabor del, ki ovekovečajo plesne projekte Centra plesa. Otvoritev razstave bo pospremljena s plesnim performansom Amy Anne Kennedy in Jureta Mastena.
Maribor, Vetrinjski dvor
19h30
|
69, letna predstava Akademske folklorne skupine France Marolt
Akademska folklorna skupina France Marolt se bo z letno plesno predstavo 69 odmaknila od tradicionalnih zasnov in pristopov k plesni produkciji ter skušala angažirano odgovoriti na ključna vprašanja (po)ustvarjalnih konceptov plesa na Slovenskem. Temeljno vprašanje, ki ga bo z umetniškim (po)ustvarjanjem odprla, je refleksija sprememb odrske umetnosti skozi različna obdobja ustvarjanja, na način, da si bodo ob bok postavljena na eni strani dela koreografov starejše generacije in na drugi dela koreografov mlajše generacije. Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjem odru v Sloveniji – Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. V devetinšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 125 članov, razdeljenih v štiri plesne skupine, dve pevski skupini in dva glasbena orkestra. Skupino vodi v. d. umetniškega vodje Anže Kerč, ki je vodenje prevzel od dr. Tomaža Simetingerja, pred njim pa je dolga leta skupino vodil prof. Mirko Ramovš. Skupina med letom izvede več kot šestdeset koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Lahko se pohvali z veliko protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu ter z izkušeno plesno in pevsko izobraženo skupino. Premiera 27. maja ob 19.30, ponovitev 28. maja ob 18.00.
Linhartova dvorana Cankarjevega doma
29
Preberi članek
20h00
|
Tobelija
Na odru Plesnega Tetra Ljubljana bo postavljen tekst enega najboljših sodobnih črnogorskih dramskih piscev Ljubomira Đurkovića Tobelija, ki ga je režiser Nick Upper v sodelovanju s koreografinjo Rosano Hribar zastavil v obliki urbane tragedije (premiera 29. in 30 maja ob 20. uri ter 5. junija).  Starodavni običaj 'tobelij', žensk, ki v visoko patriarhalni družbi prevzamejo moško vlogo, je podoba sveta, v katerem se korenito spreminjajo vrednote in ideali, medtem ko vprašanje ženske (ne)svobode postaja vse bolj aktualno tako v luči izgubljanja (že) priborjenih pravic žensk, kakor tudi feminizacije moških. Tobelija je vzvratno ogledalo razbitih identitet današnjega človeka in slika o uničujoči patriarhalnosti sveta (avtor teksta : Ljubomir Đurković, režija, scenografija, kostumografija : Nick Upper, koreografija in izbor glasbe: Rosana Hribar, dramaturgija: Andreja Kopač, izvajalke in soustvarjalke giba: Rosana Hribar, Maša Kagao Knez, Urša Rupnik, oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel, producentka: Živa Brecelj, produkcija: Plesni Teater Ljubljana).
PTL
30
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Maša Kagao Knez & Alice Stojko Saliu
Parado plesa, edino oddajo o plesu na slovenskih televizijah bosta zaznamovali ženski plesni umetnici. Maša Kagao Knez je specialistka za afriški ples, ki ga je nadgradila še z mnogimi plesnimi stili. Alice Stojko Saliu prihaja iz Ajdovščine in nekateri jo poimenujejo kar tempirana plesna bomba. Parada, plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
Preberi članek
Preberi članek
Bravo! Ukrajinka Nadija Bičkova katapultirana med britanske plesne zvezde.
BBC-jevi producenti izbrali svetovno prvakinjo med plešoče plesne zvezde britanskega šova Strictly come Dancing
Tina Begić ponosna na svoje rusalke. Ti rezultati so v takšni konkurenci neverjetni!
Že peto leto zapored smo se člani Plesnega kluba Rusalka odpravili čez mejo, na Svetovno plesno prvenstvo World Dance Star zveze ESDU (European ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Za večno mladosten videz. Vaša koža si zasluži najboljše. Vrhunsko kozmetiko Genosys
Kozmetični izdelki so iz naravnih sestavin, ki kožo pomlajujejo, negujejo in varujejo pred škodljivimi vplivi, primerni tudi za najobčutljivejšo kožo
Kako narediti kefir? Kefirko je pravi odgovor!
Vsi, ki si želite narediti kefir, seveda potrebujete kefirjeva zrnca!
Preberi članek
Preberi članek