Preberi članek

Februar 2017

Preberi članek
01
Preberi članek
19h00
|
Rdeča smrt v knežjem mestu
Vabljeni na ogled novega plesno-glasbenega projekta Rdeča smrt v knežjem mestu. Nov umetniški projekt je tokrat povezal plesno skupino GCC, ki jo vodi Sandra Jazbec, plesalke II. OŠ z mentorico Bredo Stepan, scenaristko projekta Ano Pečnik, profesorico likovne umetnosti na GCC, skladatelja Bojana Drakslerja ter pevke in pevce z GCC, ki jih vodita David Preložnik in Gregor Deleja. Premiera predstave, ki jo obe šoli posvečata slovenskemu kulturnemu prazniku, bo v sredo, 1. 2., ob 19. uri v Plesnem forumu Celje, ponovitev pa 14. 2.
Celje, Plesni forum Celje
05
16h00
|
Izbirno tekmovanje za Dance World Cup (DWC)
Baletna šola Stevens vas vabi na ogled izbirnega tekmovanja za Dance World Cup (DWC). Tekmovanja bodo v naslednjih plesnih zvrsteh: baletu, modernu in sodobnem plesu, jazzu in show dancu ter hiphopu in street dancu. Cene vstopnic: 10 evrov Prodaja vstopnic na blagajni Prešernovega gledališča; blagajna je odprta od ponedeljka do petka od 10.00 do 12.00 in uro pred pričetkom predstav. Več na: www.stevensbalet.com
Prešernovo gledališče v Kranju
07
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Rosana Hribar&Bgirl Tamala&DJ Samsara
Parado plesa, edino oddajo o plesu na slovenskih televizijah bodo tokrat zaznamovale plesne ženske. Najprej prihaja v goste Rosana Hribar, plesalka, koreografinja, pedagoginja in vodja katedre za sodobni ples na Akademiji za ples, nato pa duet breakdancerka Katarina Shoaib in DJ-ka Sara Brizani, ki vesta vse in še več o dogodku Bgirls do it better. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
08
19h00
|
Simbioza nasprotij
Vabljeni na ogled dogodka oziroma fotografske razstave Simbioza nasprotij, ki je nastal kot produkt dolgoletnega sodelovanja plesalke Anje Mejač in fotografinje Ajde Schmidt, ki sta s skupnim ustvarjanjem začeli že v času študija na ALUO. Fotografska serija lovi preobrazbo plesalke flamenka, ki je odvrgla svojo plesno opremo ter se skozi japonski ples butoh podala v raziskovanje kamna; v sebi in okoli sebe.
Trubarjeva hiša literature
21
Preberi članek
22h00
|
Parada plesa. Urban Marolt&Ana Zajc&Nika&Sara Mlakar
Parada plesa, edina oddaja o plesu na slovenskih televizijah vam predstavlja naj Plesni par leta 2016 in sicer hiphoperja kluba Artifex Urbana Marolta in Ano Zajc. Iz Pro Dance Nova Gorica pa priplešeta v oddajo sestri Mlakar. Orientalka Nika in modernistka Sara. Parada plesa, vsak drugi torek zvečer, ker je dan s plesom odličen dan!
TV3
24
10h00
|
32. Zimska plesna šola
Vabljeni na 32. Zimsko plesno šolo, ki se bo odvijala od 24. do 27. februarja 2017 v Mariboru, v Karanteni, Pobreška cesta 20, v organizaciji Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Maribor in Zveze kulturnih društev Maribor. Namenjena je plesalcem, pedagogom, koreografom in vsem, ki se aktivno ukvarjajo s plesnim ustvarjanjem in gibom. Program je primeren za začetnike, nadaljevalce in poklicne plesalce. Otrokom od 5 do 7 let je namenjena plesna delavnica za otroke. Mentorjem omogočamo hospitiranje na otroških delavnicah in ponujamo mentorsko delavnico. Zaključna predstavitev udeležencev ZPŠ bo zadnji večer. Vabljeni še na ogled plesnih predstav v času ZPŠ. Delavnice na Zimski plesni šoli 2017: SODOBNI PLES – FLYING LOW I- Simon Wehrli (Švica), SODOBNI PLES – FLYING LOW AND FURTHER – Simon Wehrli (Švica),   GAGA PEOPLE – Marija Slavec (Slovenija/Izrael), REPERTOARNA DELAVNICA VERTIGO – Marija Slavec (Slovenija/Izrael), MODERN – Jernej Bizjak (Slovenija/Danska), MODERN KREATIVNA DELAVNICA – Jernej Bizjak (Slovenija/Danska), ALIEN EXPRESS GIBANJE – Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek (Slovenija), AFRO FUSION – Maša Kagao Knez (Slovenija), AFRO-SODOBNI PLES – Maša Kagao Knez (Slovenija), PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE (od 5 do 7 let) – Saša Lončar (Slovenija), DELAVNICA ZA MENTORJE – Saša Lončar (Slovenija), UTELEŠENA ANATOMIJA IN JOGA – Snježana Premuš (Slovenija).
Pobreška cesta 20, Maribor
25
Preberi članek
20h00
|
Fleš
Vabljeni na predstavo Fleš v koreografiji April Veselko (produkcija: Zavod Federacija, koprodukcija: Plesna izba Maribor, zasnova: April Veselko, oblikovanje luči: Miha Horvat, svetovanje: Snježana Premuš). Fleš je preblisk med realnostjo in domišljijo, med resnico in iluzijo. Kraj igre med logiko in nesmislom. Brezno sestavljenih in razstavljenih svetov, besed, gibov in misli. Zlata vrata v labirint pomenov, identitet in perspektiv. Nemočna ujetost v sanjah ali dragocen pogled v prihodnost?
SNG Maribor, Mali oder
Preberi članek
20h00
|
(Med)prostor
Vabljeni na plesno predstavo (Med)prostor v koreografiji Mje Lamovšek in Dominike Stróžewske (produkcija: Plesna izba Maribor, zasnova: Maja Lamovšek, Dominika Stróžewska, glasba: Maja Lamovšek). Relacija med telesoma, zvokom, tišino in med prostorom, kjer smo. Prezenca telesa dovoljuje svobodo telesa, v njegovem popolnem obstoju."Prisotnost je tiha in subtilna in včasih je le malce več kot napol razbran namig ali kot dar, ki ga ne razumemo v celoti." (T.S. Eliot.) Tukaj sva, v prostoru. V gibanju.
SNG Maribor, Mali oder
27
20h00
|
Meguri
Buto je posebna oblika plesnega gledališča, ki se je na Japonskem razvila sredi prejšnjega stoletja kot protiutež tradicionalnega gledališča in vplivov Zahoda. Za utemeljitelja veljata karizmatična Hijikata Tatsumi in sanjski Kazuo Ono, ki je nastopal vse do svojega stotega leta. Buto plesalci imajo poslikana telesa, njihovi izrazi so ekspresivni, uporabljajo meditacijo in stanje transa. Zanimajo jih spomin, nezavedno, minevanje in erotika, transformacija duše. Skupina Sankai Juku, ki jo vodi Ushio Amagatsu, učenec Tatsumija in Ona, ustvarja žlahtne gledališke presežke. Amagatsu pravi, da je večnost osrednji motiv vseh njegovih odrskih mojstrovin; človekovo bivanje je omejeno, vendar pa postavljeno v neskončnost vesolja. Medtem ko se evropski in ameriški ples ukvarjata predvsem z vidnim telesom, ga zanima nevidno telo, v nasprotju z evropsko in ameriško plesno tradicijo, ki teži k temu, da bi se osvobodila težnosti, bi rad dosegel sozvočje z njo. Predstave skupine Sankai Juku so eterična, vizualno izčiščena doživetja. Podobe iz sanj. Naslov predstave, beseda meguri, je izraz za kitajsko pismenko (回), ki poimenuje vse, kar kroži: tok časa, cikel štirih letnih časov, gibanje Zemlje. Scenografijo krasijo odtisi reliefov fosilnih morskih lilij iz paleozoika. Prva predstava bo 27. februarja in ponovitev 28. februarja ob 20.00.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma
Preberi članek
Preberi članek
Igra in igra. Igriva in pristna kompozicijska izvedba odličnih plesalcev Arnie Zane Company
Sloviti koreograf Bill T. Jones po dvajsetih letih spet v Ljubljani. S sodobnim plesnim večerom navdušil v cankarju.
Jernej Bizjak. Poleg plesanja predstavlja networking nove izzive in izkušnje.
Minuli vikend sem se udeležil 21. mednarodnega plesnega tekmovanja International Solo Dance Theatre Festival v Stuttgartu. Na festivalu sem se predstavil ...
Preberi članek
Preberi članek
Koledar
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Bruce Springsteen. Kako mu uspeva? Geni, naravni talent, želja po slavi, ljubezni, seksu ...?
Pri založbi Učila International je izšla težko pričakovana avtobiografija kultnega newjerseyjskega rokerja v slovenskem jeziku
V nedeljo vas peljem v čarobno Wanako
Na meniju bodo zdrave solatke in skok s padalom
Preberi članek
Preberi članek