Ljubljana, 01.09.2019 | Barbra Drnač/PR Ljubljana Festival

Prihaja zvezda baleta. Prihaja Svetlana Zakharova!

Namesto v Križankah bo plesala v Cankarjevem domu
Svetlana Zakharova bo ena najsvetlejših zvezd letošnjega Ljubljana Festivala. (Foto: V. Fridkes)
Svetlana Zakharova bo ena najsvetlejših zvezd letošnjega Ljubljana Festivala. (Foto: V. Fridkes)

Lahko bi zapisala, da bo baletni večer Svetlana Zakharova in prijatelji v torek, 3. septembra, ob 20.30 v Cankarjevem domu (ja, vremenska napoved je slaba, in namesto mraza v Križankah bomo lepo na toplem v Gallusovi dvorani) veličastno zaključil letošnji plesni del Ljubljana Festivala. Balerina sodi v tisto skupino, ki ji pravim "morate videti".

...
...

Če boste samo pogledali nekaj njenih "fotk" ali pa obiskali njen Instagram profil, ki mu sledi več kot 92.000 ljudi, pa kakšen video, vam bo jasno, kam sežejo te dolge ruske noge. Kratka biografija je zapisana v programskem listu. "V ukrajinskem Lucku rojena balerina Svetlana Zakharova je začela plesati pri šestih, le štiri leta pozneje pa je bila sprejeta na državno koreografsko šolo v Kijevu. Ko je leta 1995 na mednarodnem tekmovanju mladih baletnikov v Sankt Peterburgu kot najmlajša tekmovalka osvojila drugo nagrado, se je odzvala na vabilo sanktpeterburške akademije Vaganova in tam nadaljevala izobraževanje, pri tem pa preskočila kar dva razreda, kar se je zgodilo prvič v celotni zgodovini te šole. Že naslednje leto se je pridružila baletnemu ansamblu Marijinega gledališča in postala leta 1997, pri svojih osemnajstih, glavna plesalka zasedbe, od leta 2003 pa je članica baletnega ansambla Bolšoj teatra. Odlikujeta jo izjemno tehnično mojstrstvo in nadarjenost, kar ji omogoča, da se je zasidrala med najboljše balerine svoje generacije."

... (foto: Vladimir Fridkes)
... (foto: Vladimir Fridkes)

Seveda na odru ne bo sama, ampak pripelje s sabo svoje baletne prijatelje; dve ženski in kar nekaj moških plesalcev. Uživali boste v duetih, kot so Le Corsaire, Coppelia, Spartak, in jasno – nekaj sodobnega oz. modernega baleta bo na repertoarju. Glasba ne bo predvajana na "playback", ampak bo izvajana v živo, za kar bo poskrbel Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Grišanina.

... (foto: Vladimir Fridkes)
... (foto: Vladimir Fridkes)

Svetlana Zakharova bo imela v ponedeljek ob 14. uri tiskovno konferenco v hotelu Radisson Sas v BTC-ju in tam bo seveda tudi naša recenzentka Daliborka Podboj, ki nam bo sporočila razmišljanja te velike balerine pred torkovim nastopom. Po Ljubljani se odpravlja v milansko Scalo, kjer je redna gostja, in sicer bo trikrat odplesala Giselle. Oktobra pa v matičnem gledališču Bolšoj pleše v baletu Ivan Grozni, nato se poda v Bologno, Italijani so njeno zvesto občinstvo, in v Seul. Se vidimo v Cankarjevem domu.

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Moja vloga v predstavi Human je večplastna in predstavlja nekakšno avtoriteto
Plesalec, koreograf in pedagog Jernej Bizjak o sodelovanju s Kjaro Starič Wurst in novi predstavi Human
Hiša umetnosti Igen je odprla vrata 40. sezone!
Hiša umetnosti Igen Celje odpira vrata 40. sezone 2019/20 ob osmih vrhunskih pedagogih, ki bodo poučevali ljubitelje plesne umetnosti ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
September 2019
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Jorge Bucay. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase
Svetovno znani argentinski psihoterapevt in pisatelj po sedmih letih spet v Ljubljani; in navdušil z zgodbami, ki so ga naučile živeti
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek