Ljubljana, 12.06.2019 | Anja Mejač, Melita Goljevšček

Prostor med nama je najin odnos. Anja Mejač odpira nova vprašanja in možnosti dialoga

V Trubarjevi hiši literature se bo odvijala zvočno-gibalna raziskava flamenko umetnice
Anja Mejač
Anja Mejač

V četrtek, 13. junija, se bo ob 20.30 uri v Trubarjevi hiši literature odvijala zvočno-gibalna raziskava flamenko umetnice Anje Mejač, ki bo v sodelovanju z zagrebškim oblikovalcem zvoka Višeslavom Labošem odpirala nove možnosti dialoga na temo gradnje celovečerne predstave Prostor med nama je najin odnos (koncept, ples: Anja Mejač; zvočno oblikovanje: Višeslav Laboš; koreografija: Alejando Granados, Anja Mejač; dramaturgija, posebna obutev: Katja Černe; svetovanje za gib: Jurij Konjar), ki bo premiero doživela februarja 2020 v Cankarjevem domu.
...

...

"There are no such things as things." (Alan Watts) "Kaj je stvar? To je samostalnik, je beseda. V naravi ni stvari, v naravi vse samo je. V resničnem svetu je vse migetajoče, zvito, neravno. Človek, pa čeprav je tak tudi sam, želi ustvariti red in zato gradi ravne hiše s pravimi koti. Ko želi ujeti ribo, mu ta iz rok zdrsi, zato naredi mrežo, s katero želi migetajoči svet kontrolirati. Mreža je osnova merjenja sveta in delom mreže, ki jih lahko preštejemo, rečemo stvari. To so besede. O življenju lahko govorimo šele, ko iz njega naredimo dele, se pravi ko ločimo 'stvari' in jim dodelimo besede.
...
...

Ni vaje za življenje. Življenja se ne da prešteti. Ples pa je življenje. Kaj torej pomeni plesati z metronomom? Kaj torej pomeni ujeti ples/življenje v ponavljajoči se (ritmični) vzorec? Gre za neke vrste pripravo, mogoče za vajo? Ali gre za beg? Mogoče te nekam pripelje. To že skoraj ritualno ponavljanje te hkrati ščiti in vodi tja, kamor se ne da ne priti. In pozneje oditi. Na smrt bi se morali pripravljati s prav tolikšno vnemo, kot se pripravljamo na življenje. Zaslišiš pesem siren ... Kaj narediš? Boš ubil bika?" so vprašanja, ki si jih zastavlja flamenko plesalka in koreografinja Anja Mejač.

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Verjamem, da smo v tem, kar počnemo, unikatni!
Pogovor s koreografinjo, pedagoginjo, plesalko in umetniško vodjo Katja Dance Company, Katjo Vidmar
Cankarjev dom v prvem polletju 2019 z rekordnim obiskom. Tudi plesnih predstav!
Cankarjev dom je v prvem polletju 2019 tako programsko kot poslovno presegel zastavljene cilje ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Julij 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Skandinavska kraljica kriminalk Camilla Läckberg udarila z Zlato kletko!
Njen kriminalni roman se tokrat dogaja v mestu in ne več na podeželju
Tereza's Choice veganska žar linija za vrtne zabave
V poletje s tremi novimi izdelki zdrave prehrane
Preberi članek
Preberi članek