Moskva, 09.04.2018 | Daniela Škofic Novak

Pravoslavna velika noč v znamenju plesa. Vitalii Zakharov in Zala Fuchs deveta!

Rusko odprto prvenstvo je bilo odlično organizirano
Vitalii in Zala na defileju nedeljskega tekmovanja (foto: Daniela Š. Novak)
Vitalii in Zala na defileju nedeljskega tekmovanja (foto: Daniela Š. Novak)
Rusko odprto prvenstvo, ki se je odvijalo na pravoslavni velikonočni vikend v Moskvi, je letos gostilo tudi tekmovalne športne pare, ki so se potegovali za naslov evropskega pokalnega prvaka v latinskoameriških plesih med člani in za svetovnega prvaka v kombinaciji desetih plesov za plesalce do 21 let.
Prizorišče tekmovanja
Prizorišče tekmovanja

V konkurenci do 21 let Slovenija ni imela svojega predstavnika, na evropskem pokalu za člane pa sta nas zastopala drugouvrščena z državnega prvenstva Zala Fuchs in Vitalii Zakharov iz Plesnega kluba Diamant. Tekmovanja so potekala v novem športnem kompleksu Arena Megasport, ki je nudil zelo pompozno okolje s sceno, z osvetlitvijo in ozvočenjem na najvišji profesionalni ravni.
Aeroflot, Gasprombank, Alrosa, Nornik in še cel kup drugih sponzorjev so omogočili prireditev, kakršnih dandanes ne vidimo več veliko. Čeprav je bil prostor zelo športen, so se organizatorji potrudili s sceno in speljali tekmovanje tako, da je bilo čutiti pomembnost celotnega dvodnevnega dogodka, na katerem so se poleg zgoraj omenjenih dveh tekmovanj odvila tudi tekmovanja World Open Latin in World Open Standard z lepo bero nekaterih vrhunskih plesnih parov. Tudi za tekmovalce je bilo lepo poskrbljeno od prevozov do dobrega hotela ter prostornih garderob.
Zala, Daniela in Vitalii
Zala, Daniela in Vitalii

Kot uradna spremljevalka Vitalija in Zale sem imela dokaj lahko nalogo, saj sta oba plesalca kljub mladosti izkušena tekmovalca, ki imata že svoj utečen ritual, kako se na tekmovanje pripraviti tako fizično kot psihično. Zala je nastopila v oblekah, ki smo jih imeli priložnost videti na zadnjem državnem prvenstvu in so delo španskega oblikovalca Abrahama Martineza. Za piko na i si je za to posebno priložnost privoščila profesionalen make-up in frizuro, tako da je bil njen 'stajling' res vrhunski. Z Vitalijem sta zelo dobro opravila svojo nalogo in se v konkurenci  predstavnikov 22 držav uvrstila na odlično deveto mesto. Z rezultatom se nista obremenjevala, kar me je prijetno presenetilo, se pa oba zavedata, da imata še precej rezerve in da je vsak nastop tudi šola za naprej.
...
...

Rada bi izkoristila priložnost in čestitala najprej njima ter se jima zahvalila za njuno profesionalnost in uspešen nastop, seveda pa gredo čestitke tudi njunima trenerjema Tatjani Lahvinovič Galčun in Zoranu Plohlu iz njunega matičnega plesnega kluba. Celotno tekmovanje je bilo sojeno po novem sodniškem sistemu 3.0,, pri katerem se parov ne primerja, temveč se jim dodeljuje točke, podobno kot pri drsalcih (v sodniški ekipi je bila tudi slovenska predstavnica, in sicer Alenka Bohak, op. u.). Po izjemno napetem finalu, kjer sta se na prvem mestu po vsakem plesu menjavala italijanski in romunski plesni par, sta na koncu slavila zmago Romuna, Miculescu Ionut Alexandru in Pacurar Andra, bron pa je ostal doma pri predstavnikih Rusije, Artomu Efaninu in Anni Dergunovi.
Podrobnejše rezultate si lahko pogledate na:
https://www.worlddancesport.org/Event/Competition/European_Cup-Moscow-21630/Adult-Latin-52454/Ranking
Čeprav sta Zala in Vitalij s končnim rezultatom zadovoljna (njuno izjavo boste lahko prebrali jutri, op. u.), so rezultati pokazali zelo tesne razlike v točkah, in moje mnenje je, da bi lahko končala tudi kakšno mesto višje. Vsekakor je bil njun nastop dobra naložba za naprej, saj so evropski in svetovni pokali, na katerih državo zastopa le po en predstavnik, lepa priložnost za promocijo plesnega para.
...
...

Kot zanimivost naj povem še to, da sta po štirih plesih po točkah za las vodila Italijana Vincenzo Mariniello in Sara Casini, potem si je Sara v zadnjem plesu, solo paso doblu, zataknila nogo v obleko, zaradi česar sta izgubila precej dragocenega časa in seveda delno pokvarila nastop. To ju je po vsej verjetnosti stalo prvega mesta, čeprav je bil po mojem mnenju njun paso doble kakovostno bolje odplesan od zmagovalčevega, ki pa je briljiral predvsem v glasbeni interpretaciji in dinamični igrivosti ritmično pestrejših plesov. Čeprav nisem zagovornica in ljubiteljica novega sistema sojenja, moram priznati, da je tokrat ravno možnost spremljanja tesnega dvoboja med dvema paroma na vrhu doprineslo k  dramatičnosti tekmovanja.
Že prihodnji mesec se bodo naši članski plesni pari pomerili z evropsko elito na evropskem prvenstvu v latinskoameriških plesih, ki bo 12. maja v Debrecenu na Madžarskem, in seveda jim vsi želimo, da bi se čim bolje odrezali.
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Azra Selimanovič. Na Libero Dance Festu nihče ne bo zadnji!
Prihodnji vikend se bo v soboto, 30. marca, v Športni dvorani v Dobrovi odvijal prvi Libero Dance Fest. Preberite si pogovor z iniciatorko festivala Azro Selimanovič.
Koreografinja je v Trnuljčici videla več kot klasično zgodbo speče lepotice
Koreografinja Marjetka Kosovac s predstavo Trnuljčica zaključuje cikel velikih baletov ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Marec 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
The ONE Colour Stylist Ultimate šminka. Izberite svojo barvo in poudarite svojo edinstvenost!
Pri Oriflamu so izdelali šminko v kar 24 različnih barvnih odtenkih in gotovo boste našli pravo zase
Vabim te na grške počitnice na Kreto
Joga, kuharski delavnici, zdrava hrana, sonce, morje, sprostitev ... vse to je Tertsa
Preberi članek
Preberi članek