Ljubljana, 21.02.2018 | JSKD, Melita Goljevšček

Včerajšnji dnevi plešejo z menoj. Mladi plesni ustvarjalci zavzeli Španske borce

V okviru tekmovanja Opus 1 se je minuli vikend zvrstilo kar 117 plesalcev, ki so raziskovali sami ali v dvoje in s tem dokazali, da je želja po plesu pri mlajših generacijah vse večja
Minuli vikend se je v Centru kulture Španski borci na Zaloški 61 v Ljubljani odvilo 26. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura 2018. V osmih kategorijah se je predstavilo 117 sodelujočih.
...
...

Namen prireditve Opus 1 je spodbujanje plesalk in plesalcev med 8. in 24. letom k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci Opusa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.
...
...

Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema z naslovom Včerajšnji dnevi plešejo z menoj je plesalce spodbujala k razmisleku o kulturni dediščini. Unesco je leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. Letošnja tema je zato spodbujala ustvarjalnost skozi kulturno dediščino, ki jo razumemo kot odsev in izraz vrednot, identitet, etnične pripadnosti, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.
...
...

Mladi plesalci so pokazali zvrhano mero ustvarjalnost in radovednosti, pa tudi drznosti in otroške igrivosti, kar vse daje slutiti, kakšno svobodo in veselje daje človeku ples. Ali kot je dejal letošnji Prešernov nagrajenec, baletnik Janez Mejač: "Kdor ne pleše, ne ve, kaj je življenje."
...
...

Plesalci so raziskovali sami ali v dvoje, v kategorija solo in duet, med stotnijo deklet se je na oder nesramežljivo in nadvse prepričljivo podalo tudi nekaj fantov. Da želja po plesnem ustvarjanju pri mladih ne usiha, kaže dejstvo, da se vsako leto na Opus 1 prijavi toliko plesalcev, da so morali uvesti predizborna tekmovanja.
...
...

Izbrani, ki so svoje plesne in kreativne veščine predstavili na zaključnem tekmovanju, so prejeli zlata, srebrna ali bronasta priznanja. Najboljši med njimi v višjih starostnih kategorijah, stari med 15 in 24 let, ki so prejemniki zlatih priznanj, bodo imeli spet priložnost zaplesati na odru SLG Celje, ki bo 31. marca gostilo 10. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev.
...
...

Žirijo so sestavljali po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti.  Letos so mlajše kategorije ocenjevali Lilijana Ujčič, Katarina Barbara Kavčič, Urška Vohar, starejše pa Špela Medved, Ana Štefanec Knez in Tamás Tuza.
... (foto: Matija Lukič)
... (foto: Matija Lukič)
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Predstava De-set odpade. Plesalec Michal Rynia − zlom desetega rebra!
Za 16. oktober napovedana premiera MN Dance Company se prestavi!
Paraplesalci na mednarodnem tekmovanju na Poljskem uspešni!
Minuli vikend je na Poljskem potekalo mednarodno tekmovanje v plesih na vozičku. Trije pari ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Oktober 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Jorge Bucay. Nihče ne more narediti zate, kar lahko sam narediš zase
Svetovno znani argentinski psihoterapevt in pisatelj po sedmih letih spet v Ljubljani; in navdušil z zgodbami, ki so ga naučile živeti
Zajtrk v postelji z ovsenimi palačinkami
Brez napora v nov dan z mojim receptom
Preberi članek
Preberi članek