Ljubljana, 14.02.2018 | Vilma Rupnik

Kaj je Domus Fabula? Ples ali zgodba hiše ali ...

Ema Križič v novem neplesnem okolju
Ema Križič se izpopolnjuje na Portugalskem. (Foto: Tadeja Pavšič)
Ema Križič se izpopolnjuje na Portugalskem. (Foto: Tadeja Pavšič)

Kolektiv Frankies (Benko, Jamnikar, Križič, Rupnik), ki je leta 2014 soustvaril 'site-specific' performans In Vitro v še nedokončanih prostorih poslovno-stanovanjskega kompleksa Situla v Ljubljani, In SiTu kot del magistrske naloge Eme Križič na Ljubljanskem gradu na Šancah v letu 2015, eksperimentalni plesno-gibalni film Circulat, posnet v zapuščenih prostorih idrijskega rudnika, v režiji Matjaža Mraka leta 2016, nadaljuje serijo 'site-specific' performansov z raziskovanjem umeščanja plesa v različne negledališke prostore.

...
...


Tokrat je Ema Križič, ki se kot magistra krajinske arhitekture zanima za nekonvencionalno rabo različnih prostorov, za uprizoritveni prostor izbrala družinsko hišo v Idriji, kjer so umetnice 27. januarja in 3. februarja 2018 uprizorile eksperimentalni 'site-specific' plesni performans Domus Fabula.
V prazni stanovanjski hiši je prepoznala potencial za umeščanje plesnega performansa v negledališki prostor. Ustvarjalke in nastopajoče so profesionalne plesalke: Tina Benko, Neža Jamnikar, Ema Križič, Urša Rupnik (Studio za svobodni ples), ki so vsebinsko in izvedbeno soustvarile predstavo, učiteljica joge Nataša Zorc (Studio Eternia) je v njej vodila meditacijo za vse prisotne, kratek plesni video, prav tako del performansa, je s plesalkami posnela Tadeja Pavšič.

...
...


Vsebinsko je Domus Fabula vezan na zgodbe hiše in na 'dogodek obiska'. Vsak obisk ima svojo dramaturgijo, strukturirano in spontano hkrati. Scenografske nastavke v nekaterih prostorih ponuja pretekla raba prostora, v nekaterih prostorih pa je postavljena na novo, ob uporabi kostumov in rekvizitov iz preteklosti.

...
...


Sporočilo iz gledališkega lista: "Pristna intimnost potrebuje tudi pristno bližino. Intimnost in bližina sta nedeljivi: ko se človek odreče eni, izgubi tudi drugo. Razdalje so relativne, a vedno v razmerju do nas samih. Svet je za posameznika še vedno geo- in egocentričen. Cena hitrosti je zato izguba spomina, ki je, kot rečeno, temelj umetnosti in poezije. Skratka – ko se prostor krči, čas pa krajša, je vse manj prostora in časa tudi za poezijo." (A. Vodopivec, Poetika samoumevnosti).

...
...


Po predstavi je sledil pogovor z ustvarjalkami, kjer so lahko obiskovalci izrazili svoje doživljanje uprizoritve. Vsak jo je dojemal po svoje in našel v njej del sebe, še posebno močno so jo doživeli tisti, ki so bili v preteklosti kakorkoli povezani s hišo. "Cela ideja se mi zdi fantastična, od scene do predmetov, postavitve in dogajanja." "Prav fabula oziroma kar fabulae – vsak kotiček, vsak premik je govoril svojo pesem. Hvala za tako toplo, polno izkušnjo in vso to igrivost."

... (foto: Tadeja Pavšič)
... (foto: Tadeja Pavšič)


Ema Križič se po plesnem šolanju v kompaniji Olge Roriz vrača v Lizbono na rezidenco, medtem pa kolektiv Frankies že načrtuje nov 'site-specific' performans. 

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Evropsko v standardu. Trener Blaž Pocajt zadovoljen z 29. in delitvijo 50.–51. mesta naših parov.
Iliya Dobrev in Ana Mesec sta zasedla 29. mesto, Jure Bergant in Milana Chekanova pa delitev 50.–51. mesta
Danilo Rošker. Še veliko ustvarjalnega navdiha in uspešnih predstav!
Draga Valentina, ob tvojem visokem umetniškem jubileju se ti želim najprej zahvaliti ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Februar 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Šopek Cankarjevih pisem. Razkrita človeška podoba velikega umetnika
Pisma so tudi slavospev Rožniku in izraz hvaležnosti ljudem, pri katerih je Ivan Cankar živel
Veganski bananini krofi
Tudi krofi brez sladkorja so lahko sladki in slastni
Preberi članek
Preberi članek