Ljubljana, 15.07.2016 | Melita Goljevšček

Mladi levi. Svobodnomisleči, aktivno prisotni in zazrti v prihodnost.

Avgusta se bodo na mednarodnem festivalu sodobnih scenskih umetnosti predstavili odrski ustvarjalci z vsega sveta
Noč krtov, Philippe Quesne (foto: Martin Argyroglo)
Noč krtov, Philippe Quesne (foto: Martin Argyroglo)
Med 19. in 28. avgustom 2016 bo mednarodni festival sodobnih scenskih umetnosti Mladi levi že 19. leto zapored razvnel poznopoletno sceno in v Ljubljano pripeljal najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Odprla ga bo alegorična predstava francoskega režiserja Philippea Quesnea Noč krtov, v kateri velikanske magične kreature iščejo zaklonišče in gledalce popeljejo v votlino sveta.
Čisto mesto, Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris (foto: Christina Georgiadou)
Čisto mesto, Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris (foto: Christina Georgiadou)

Predstavila se bo tudi Penny Arcade, legendo newyorške ´underground scene´, pa Christiane Jatahy, lanska zvezda festivala iz Brazilije, ki bo nastopila z video instalacijo predstave #gozdkihodi.doc, vrača se ´enfant terrible´ sodobne belgijske avantgarde Benjamin Verdonck, ki bo z mlado portugalsko umetnico Mario Lucio Cruz Correia poskrbel za poetična presenečenja v mestu. Joris Lacoste se bo predstavil s Suita št. 2, eno najbolj vročih predstav, v kateri orkestrira muzikaličnost govorjenega jezika. Festivalsko klasiko predstavlja mednarodni hit Čisto mesto, ki odrski prostor predaja snažilkam v režiji Grkov Anestisa Azasa ter Prodromosa Tsinikorisa.
...
...

Del programa Mladih levov je spet posvečen mladim imenom s samosvojimi drznimi avtopoetikami: iz Indije prihaja mlada aktivistična performerka Mallika Taneja s presenetljivim solom Bodi previden, Poljakinja Karolina Brzuzan bo postregla s subverzivnim jedilnikom iz Kuharice stradanja, mladi poljski umetnik Ludomir Franczak pa s predstavo The Recovered Ones. Študenski kolektiv iz Nemčije - Aumüller/Krause/Salasse/Schmidt (ScriptedReality) - pa bo z duhovitim kabalističnim izumom izgnal prekletstvo filozofa Friedricha Augusta von Hayeka.
Ich kann nicht anders, Beton Ltd. (foto: Toni Soprano)
Ich kann nicht anders, Beton Ltd. (foto: Toni Soprano)

Z domače scene se  bodo predstavili Beton Ltd. s težko pričakovano novo premiero Ich kann nicht anders (premiera bo 26. avgusta, ponovitve pa 27., 29. in 30. avgusta) ter kolektiv No!training, ki z Variacijami na Počasnost: TIME OUT 2. raziskuje možnosti uprizarjanja, ne bo pa manjkal niti koncertni večer s čisto pravim ´bad ass gangsta raperjem´ Smaal Tokkom.
V okviru letošnjega festivala bo 26. in 27. avgusta potekala tudi mednarodna konferenca Ready to Change (Pripravljeni na spremembe) z naslovno temo: Nove politične mitologije in umetnost.
...
...

Mladi levi ostajajo pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer se domači in tuji umetniki radi družijo, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. V času, ko vse preveč gledamo nazaj in se zapiramo v nacionalne kontekste, Mladi levi predstavljajo eno redkih transnacionalnih oaz svobodne misli, aktivne prisotnosti in zazrtosti v prihodnost.
Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Projekt Predani korakom z Miho Podrepškom in Ladom Bizovičarjem bo poseben izziv
Intervju s plesalcem, pedagogom, pevcem in vsestranskim interpretom Miho Podrepškom
Matjaž Farič. Program 14. izdaje festivala Front@ vključuje veliko tveganja!
Program 14. izdaje festivala Front@ vključuje veliko tveganja. Skoraj vsi dogodki so nač ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Avgust 2019
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Obkroženi z idioti
Izšla je nova knjiga švedskega vedenjskega strokovnjaka, predavatelja in pisca Thomasa Eriksona
Tereza's Choice veganska žar linija za vrtne zabave
V poletje s tremi novimi izdelki zdrave prehrane
Preberi članek
Preberi članek