Murska Sobota, 22.08.2014 | Katja Dobrijevič

Front@ kot evropsko središče sodobnega plesa v Murski Soboti

Krajši festival, a zato nič manj programsko zanimiv
Odprtje bo pripadlo predstavi Borderline. (Foto: Agathe Poupeney)
Odprtje bo pripadlo predstavi Borderline. (Foto: Agathe Poupeney)

Plesni festival Front@ je festival sodobnega plesa in je pomemben umetniški festival tako v Murski Soboti kot v Sloveniji. Front@ bo svoje obiskovalce letos privabljala med 28. in 30. avgustom, zaradi finančnih omejitev nekaj dni manj kot običajno.
Letošnji že deveti festival bo odprla francosko-nemška predstava Meja (Borderline) izjemne zasedbe Company Sébastien Ramirez. Ples v predstavi je preplet prvin hip hopa, sodobnega plesa in navideznega lebdenja. Plesalci v koreografiji Sébastiena Ramireza in Honji Wang so iskali navdih v svojih življenjskih zgodbah in zgodbah svojih staršev, ki živijo v drugačnih, mnogokrat zelo oddaljenih deželah in kulturah. Nastopajoči se soočajo s temi razlikami in zarisujejo svoje lastne meje. Ustvarjalni dvojec Ramirez-Wang je prejemnik prestižne plesne nagrade Bessie, ki jo podeljujejo v New Yorku.

Leteči plesalci skupine Sébastien Ramirez.
Leteči plesalci skupine Sébastien Ramirez.


Na festival se letos vrača britanski koreograf Robert Clark. Predstavil se bo s predstavo "same, difference, again", ki je nastala v okviru post diplomskega programa Bodhi Project, plesne akademije SEAD iz Salzburga.

Outdoor skupine La Intrusa Danza in ...
Outdoor skupine La Intrusa Danza in ...


Zadnji dan se bo na festivalu predstavila skupina La Intrusa Danza iz Španije. V Mursko Soboto prihaja z dvema predstavama, Delta Victor in Opora (Staf). Predstavo Staff zaznamuje izjemna telesnost v presunljivem kontaktnem plesu. La Intruso sta leta 1996 ustanovila Virginia García in Damián Muñoz, ki ustvarjata predvsem odrske in avdiovizualne projekte.

... Staff. (Foto: La Intrusa)
... Staff. (Foto: La Intrusa)


Front@ predstavlja tudi mlade nadarjene plesalce z mednarodnega tekmovanja OPUS 1 ter dijake in študente iz srednjih šol in akademij iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije. V okviru spremljevalnega programa bodo potekale plesne delavnice pod mentorstvom Roberta Clarka.
Deveti festival Front@ zaznamujejo dela z izjemnim, delno tudi akrobatskim plesom, ki odseva stiske in trenja našega časa. Posebnost letošnjega festivala je cena vstopnic po en evro, gledalci pa lahko prostovoljno prispevajo več. Tako želijo organizatorji čim več ljudem omogočiti ogled vrhunskih predstav sodobnega plesa.

Mladi plesni ustvarjalci so tradicionalni zaščitni znak festivala Front@.
Mladi plesni ustvarjalci so tradicionalni zaščitni znak festivala Front@.


Festival nastaja v organizaciji zavoda Flota, ki ga umetniško vodi režiser in koreograf Matjaž Farič, ki za Fronto pravi, da je festival, "ki je nastal v želji, da bi sodobni ples približali občinstvu na severovzhodnem koncu Slovenije". In dodaja: "Zavedali smo se, da ima Murska Sobota pomembno mednarodno lego. V procesu združevanja v Evropi smo bližino meja prepoznali kot priložnost, da bi privabili tudi publiko iz sosednjih držav, ki mejijo na Slovenijo prav v Prekmurju. Z ukinjanjem mejnih formalnosti se je porodila priložnost, da Front@ postane mednarodni plesni festival ne samo zaradi izvajalcev, temveč tudi zaradi publike. Vrhunske stvaritve v sodobnem plesu želimo približati čim širšemu občinstvu na precej obsežnem območju srednje Evrope. S tem želimo vsaj v času festivala v Murski Soboti ustvariti pomembno mednarodno umetniško središče. Rdeča nit festivala pa je ponovna uveljavitev giba kot osnovnega elementa predstave v sodobnem plesu."

Brez umetniškega vodje Matjaža Fariča ni festivala v Murski Soboti.
Brez umetniškega vodje Matjaža Fariča ni festivala v Murski Soboti.


Izvedbo letošnjega festivala so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Avstrijski kulturni forum v Sloveniji, Goethe Inštitut, Francoski inštitut Charles Nodier, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji iz Pomurja. Front@ torej bo kljub silni želji "kdovekogabodisinekoganevemkoga", da se jo zbriše z obličja Prekmurja. A Farič se na srečo ne da!!!

Ime*
Vaš komentar*:
Prepišite kodo:
captcha
Komentarji
Preberi članek
Preberi članek
Večni sijaj temperamentne Evite
Muzikal v koreografiji in režiji Mykala Randa navdušil publiko v ljubljanskih Križankah. Ogled še do petka
Vodičar in Bičkova trenirala na polno, a rezultat ni bil po njunih pričakovanjih
Cel julij sva bila zelo pridna, saj sva si želela na GOC (German Open Competition) nastopiti super pripravljena. S svojimi nastopi sva bila zelo zadovoljna ...
Preberi članek
Preberi članek
360°
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Skozi ples pokažem čustva, potrebo in željo po njem
Manca Torkar
Avgust 2014
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Preberi članek
Isadora Duncan in njeno življenje v knjigi
Izšla je biografija legendarne matere sodobnega plesa v prevodu Katarine Mahnič
Ko pride na obisk eden in edini presni guru
Ustanovitelj akademije za presno prehrano Matthew Kenney se nam je pridružil in prisluhnil našim ciljem
Preberi članek
Preberi članek